Θέτουμε σωστά τους στόχους μας;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Θέτουμε σωστά  τους στόχους μας;

«Αν θέλεις, μπορείς» είναι η γνωστή ρήση, μήπως όμως κρύβει παγίδες που απογοητεύουν; Τι γίνεται όταν θέλουμε αλλά δεν μπορούμε; Όταν επιθυμούμε αλλά αποτυγχάνουμε επαναληπτικά; Ποια είναι τα εργαλεία για να τα καταφέρουμε;

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ
ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ

Οι επιθυμίες για βελτίωση, καλυτέρευση της ζωής, καθημερινές σημαντικές αλλαγές,  μπορεί να είναι εφικτές αλλά και ανέφικτες. Αυτό που τις κάνει πραγματοποιήσιμες, ουτοπικές ή μονίμως μετέωρες, μεταξύ πραγμάτωσης και ματαίωσης, είναι το ψυχικό μας οπλοστάσιο. Το πόσο εξοπλισμένοι είμαστε για τη μάχη της αλλαγής, πόσο διαθέσιμοι να χάσουμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο, πόσο αποφασισμένοι. Και φυσικά πόσο εναργείς, ώστε να θέτουμε τους στόχους που μπορούμε να πετύχουμε.
Η αλλαγή που οι στόχοι μας σηματοδοτούν, από τον μικρότερο ως τον σημαντικότερο, έχει ανάλογο τίμημα, σε πρακτικό και σε ψυχικό επίπεδο, ακόμα κι αν πρόκειται για ευχάριστες αλλαγές ,πχ. προαγωγή, γάμος, νέο μέλος στην οικογένεια. Είναι μια τελετουργία της ψυχικής ζωής, ώστε να μπορέσει να αποχωριστεί την  προηγούμενη κατάσταση και να προσαρμοστεί στην επόμενη. Διαπιστώνεται συχνά πως η ψυχική επεξεργασία αποπομπής δυσάρεστων ή και πολύ δυσάρεστων εδραιωμένων καταστάσεων, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κακή ζωή δίπλα σε έναν σύντροφο, είναι δυσκολότερη: το υποκείμενο έχει τόσο «μπει» τραυματικά σε αυτές, κουβαλούν τόσους αμυντικούς μηχανισμούς, είναι ένας αθέατος δικός του κόσμος.  Καλό είναι να το έχει κανείς απολύτως συνειδητοποιήσει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα στάδια που περιλαμβάνει η πραγματοποίηση της επιθυμίας.  

ΑΥΤΟΕΠΙΓΝΩΣΗ:
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Η σαφής εικόνα της εσωτερικής μας κατάστασης, των δυνατών και αδύνατων σημείων μας, των παρορμήσεων και των προκαταλήψεών μας, είναι πολύτιμος σύμβουλος για τον προσανατολισμό της επιθυμίας. Το φαντασιωσικό κομμάτι δεν  κυριαρχεί, επιτρέπει την ονειροπόληση αλλά, απολαμβάνει και αυτό που κατακτά και διαμορφώνει η πραγματικότητά μας, αποφεύγοντας τη γκρίνια και τη μιζέρια. Στην αυτοεπίγνωση συμπεριλαμβάνεται η,  όσο γίνεται πιο ακριβής, γνώση των συναισθημάτων μας:  πως τα βιώνουμε, τι συνέπειες μπορεί να έχουν για την ζωή μας. Χωρίς μια σίγουρη στρατηγική, με εκκίνηση από λάθος αφετηρία, ακολουθώντας περίπλοκες διαδρομές, απειθάρχητοι, με πρωτογενές υλικό βαθιές ανικανοποίητες επιθυμίες, πετυχαίνουμε κάποιες φορές το αντίθετο αποτέλεσμα: να
νοιώθουμε πιο ανεπαρκείς από πριν.
Χωρίς να παραβλέπουμε τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την ζωή μας και την συνδιαμορφώνουν – κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς – εμείς πρωταγωνιστούμε σε αυτό το έργο! Στην παρούσα αβέβαιη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα, που επηρεάζει πολλές κοινωνικές ομάδες, ένας άνθρωπος με οργανωμένο ψυχικό κόσμο, σαφή επίγνωση των δυνατοτήτων του και σωστή αυτορρύθμιση θα επηρεαστεί αλλά δεν θα καταρρεύσει. Θα  μπορεί να βρει διεξόδους, ας είναι και πιο περιορισμένες από τον καιρό της αφθονίας, για να ανταπεξέλθει στα δύσκολα. Κι αν στο δρόμο χρειαστεί βοήθεια μπορεί να την ζητήσει.
Μια καλή πρώτη κίνηση είναι, αφενός να βεβαιωθεί ο καθένας, με τα μέσα που διαθέτει, ότι αυτό που θέλει να καταφέρει εντάσσεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και αφετέρου ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσει για την επιτυχία είναι ο ενδεδειγμένος. Πολλές φορές οι άνθρωποι θέτουν στόχους υπονομεύοντας οι ίδιοι τον εαυτό τους! Αυτό φυσικά γίνεται ασυνείδητα, ο στόχος καταρχάς είναι πάντα για κάτι καλύτερο. Έτσι όμως η απογοήτευση, η ματαίωση και η επιστροφή σε ένα ακόμη μακρινότερο παρελθόν του υποκειμένου είναι σχεδόν εξασφαλισμένη. Οι λόγοι που μπορεί να προκαλούν κάτι τέτοιο είναι πολλοί και αντιστοιχούν στην προσωπική ιστορία. Σαν να μην αντέχουν να ακουμπήσουν το καλύτερο, να μην το αξίζουν και ασυνείδητα το σαμποτάρουν. Έτσι παραμένουν σε μια εγκατεστημένη «ισορροπία», όσο κακή κι αν είναι. Το να ξέρει κανείς που βρίσκεται το καλό δεν σημαίνει ότι θα το πράξει κιόλας!

ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

• Πρώτα απ’ όλα πλαισιώστε το στόχο σας: τι επιθυμείτε, ποιόν θέλετε να ικανοποιήσετε, γιατί. Σκεφτείτε αν αντιστοιχεί όντως σε εσάς και στις επιθυμίες σας, μήπως πρέπει να χαμηλώσετε τον πήχη, στοχεύοντας πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα, αλλά κάνοντας πιο μικρά και σταθερά βήματα.
• Όταν αποφασίσετε, σιγουρευτείτε ότι είστε στην κατάλληλη χρονική συγκυρία που θα σας διευκολύνει ως προς την διαδικασία πραγματοποίησής του. Ανάλογα την προσωπικότητα, τις αντοχές, τις ικανότητες κλπ, κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στις ίδιες καταστάσεις. Π.χ. ίσως για εσάς να μην είναι πολύ καλή ιδέα να κόψετε μαχαίρι το κάπνισμα αν την ίδια περίοδο έχετε αυξημένα προβλήματα στη δουλειά σας ή έχετε απολυθεί. Για κάποιον άλλον όμως, το γεγονός αυτό μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά και να σταματήσει το κάπνισμα χωρίς δεύτερη κουβέντα. Σταθμίστε όλους τους παράγοντες πριν ξεκινήσετε.
• Αποδεχθείτε ότι τίποτε δεν γίνεται «μαγικά»: ούτε οι άνθρωποι αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε οι καταστάσεις. Απλώς μας αρέσει να ξαφνιαζόμαστε γιατί αγνοούμε τα σημάδια, τις πληροφορίες που μας δίνει το περιβάλλον μας. Αν, για παράδειγμα δεν έχετε ασκηθεί ποτέ ως τώρα, δεν θα κάνετε σώμα μοντέλου σε δυο μήνες. Γυναίκες που κάνουν μέτριας έντασης άσκηση για χρόνια διατηρούν συνήθως ένα ασφαλές βάρος, αλλά τα πρώτα κομπλιμέντα τα ακούν μετά τον πρώτο, ίσως και τον δεύτερο χρόνο. Πάρτε τον δικό σας χρόνο και επιδείξτε την αρμόζουσα υπομονή και επιμονή.
• Μάθετε να διαχειρίζεστε τις μικρές ήττες που είναι σίγουρο ότι θα υποστείτε στη διαδρομή. Το ζήτημα είναι να αποφύγετε την τελική ήττα. Αντιμετωπίστε σωστά τις μικρές παρεκτροπές που συμβαίνουν προς την επίτευξη του σκοπού σας. Φάγατε πολύ στα γενέθλια της φίλης σας; Καπνίσατε ενώ είχατε να καπνίσετε μια εβδομάδα;  Δεν καταφέρατε να σεβαστείτε πάλι μια προθεσμία στη δουλειά σας; Ο κατάλογος μπορεί να είναι μακρύς. Αναρωτηθείτε γιατί συνέβη, ποιο συναίσθημα εξυπηρετούσε, τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει αλλιώς, σημειώστε το και προχωρήστε. Την επόμενη φορά θα προσπαθήσετε να το κάνετε αλλιώς. Προπάντων μην  «επωφελείστε» από  τις μικρές ήττες για να σταματήσετε! Μην βάζετε τρικλοποδιές στο εαυτό σας.
• Αναζητήστε δικούς σας ανθρώπους που μπορούν ουσιαστικά να σας στηρίξουν και περιορίστε εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να σας κλονίσουν. Καθίστε στο τραπέζι με όσους δεν καπνίζουν, επιλέξετε το άθλημα που σας αρέσει για να συνεχίσετε, αλλάξτε συνεργάτη αν μπορείτε, ώστε η δουλειά να μην καθυστερεί… Οργανώνοντας την καθημερινότητά σας σε νέες βάσεις, απομακρύνετε αυτά που πιθανόν σας αποπροσανατολίζουν. Μην χάνεστε σε δικαιολογίες τύπου: «μα ο σύζυγος τρώει το βράδυ και τρώω κι εγώ μαζί του υποχρεωτικά.» Να φάτε «υποχρεωτικά» με τον σύντροφό σας, για να ιδωθείτε, να συζητήσετε, να μοιραστείτε: όχι τις πίτσες, την ζωή σας!
• Βρείτε τον τρόπο να αγαπήσετε πραγματικά τον εαυτό σας. Να τον συγχαίρετε και για την πιο μικρή του νίκη, να τον ενθαρρύνετε στις ήττες.  Όσο και να σας το λένε άλλοι, κι εσείς κάπως συμφωνείτε κουνώντας το κεφάλι, αν δεν βγει από μέσα σας, ο στόχος θα μείνει όνειρο.
• Αν τίποτα δεν σας «βγαίνει» ζητήστε βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας. Κάποιους σημαντικούς στόχους ίσως να μην μπορούμε να τους πετύχουμε μόνοι μας, πράγμα που είναι απολύτως φυσικό και ανθρώπινο. Τα ωραιότερα όνειρα δεν είναι τα πιο λαμπερά. Είναι εκείνα που μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή