Αυτή είναι η επίμαχη επιστολή του γονέα στο 2ο Δημοτικό

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Αυτή είναι η επίμαχη  επιστολή του γονέα  στο 2ο Δημοτικό

Η επιστολή ενός γονέα μαθητή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου πυροδότησε τη συζήτηση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ του Σώματος και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Η ΑΘΗΝΑ» καθώς μέλη του δεύτερου δεν ήθελαν η επιστολή αυτή
να διαβαστεί. Το προεδρείο τάχθηκε με την πλευρά των δασκάλων και η επιστολή του γονέα τελικώς δεν διαβάστηκε ενώ διαβάστηκε η ανακοίνωση – απάντηση των εκπαιδευτικών, με συνέπεια ουδείς να μπορεί
να καταλάβει για ποιό πράγμα μιλά ο Σύλλογος «ΑΘΗΝΑ».

Ας δούμε τί ακριβώς συνέβη.

Mεταξύ των ανακοινώσεων που ήταν στο φάκελο να διαβαστούν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης 25 Οκτωβρίου ήταν και εκείνη του κ. Μάρκου Βαγγελάτου, η οποία είχε μάλιστα εγκαίρως πρωτοκολληθεί. Θέμα της «Κίνδυνος σχολικού περιβάλλοντος – Ανάληψη ευθυνών» και απευθυνόταν προς τον Δήμαρχο Γαλατσίου, την αντιδήμαρχο Παιδείας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ είχε κοινοποιηθεί και στη Διεύθυνση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου επί της οδού Δρυόπιδος. Να σημειώσουμε ότι την ίδια επιστολή, αλλά χειρόγραφη, ο κ. Βαγγελάτος είχε στείλει και προς την Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Γαλατσίου.
Ωστόσο η επιστολή αυτή ουδέποτε διαβάστηκε μετά από έντονη παρέμβαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η ΑΘΗΝΑ», ο οποίος μοίρασε στα μέλη του Σώματος τη δική του απάντηση (στην επιστολή του γονέα που δεν διαβάστηκε) και η οποία απάντηση διαβάστηκε! Φυσικά, ουδείς μπορούσε να παρακολουθήσει τα όσα η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών ανέφερε.
Η αιτιολογία της προέδρου του Σώματος κας Γ. Κιτσίνη για τη μη ανάγνωση της πρωτοκολλημένης επιστολής ήταν πως «το θέμα δεν αφορούσε το Δημοτικό Συμβούλιο».
Σίγουρα το θέμα δεν αφορούσε το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά για ποιό λόγο να μην διαβαστεί και στη συνέχεια οι δημοτικοί σύμβουλοι, στην τοποθέτησή τους, να έλεγαν ότι δεν παίρνουμε θέση για το θέμα αφού αφορά την εσωτερική λειτουργία του σχολείου; Δεν καταλάβαμε την επιμονή της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να μην διαβαστεί η επιστολή, τη στιγμή μάλιστα που είχε ήδη μοιραστεί στο Σώμα και τους παρευρισκομένους η επιστολή – απάντηση του Συλλόγου «ΑΘΗΝΑ».
Εμείς βρήκαμε την επιστολή και σας την παρουσιάζουμε.

«ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ»
Είμαι γονέας και κηδεμόνας ενός 8άχρονου μαθητή, ο οποίος φοιτεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου, με έδρα την οδό Δρυόπιδος. Οφείλω να σας αναφέρω πως στις 10 Οκτωβρίου ο μικρός είχε ένα ατύχημα εκτός του σχολικού χώρου.
Άμεσα ενημερώσαμε το σχολείο για το ιδιαίτερο της κατάστασης, εξηγώντας πως στο νοσοκομείο μάς συμβουλέψανε πως το παιδί για να μην χάσει τα μαθήματά του, να πηγαίνει σχολείο, αλλά βέβαια να κάθεται στην τάξη του για λόγους ευνόητους.
Στις 16 Οκτωβρίου με ενημερώσανε από το σχολείο πως ο μικρός είχε κάποιο ατύχημα. Τάχιστα μετάβηκα στο σχολείο, όπου έκπληκτος είδα το μικρό και με σπασμένα δόντια.
Σε συζήτηση με την κα Διευθύντρια παρατηρήθηκε πως τελικά ο μικρός δεν ήτανε στην τάξη του, έτσι όπως ευλόγως είχαμε επισημάνει, αλλά απεναντίας λόγω αποφάσεως της Διοίκησης, οι τάξεις παραμένουν κλειστές κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων.
Οφείλω να αναφέρω πως έστω ακόμα και μετά από παρατηρήσεις των γονέων για την ασφάλεια των παιδιών, η Διεύθυνση δεν φαίνεται να έχει καλή πρόθεση για μια συμβιβαστική λύση με στόχο και μόνο την ασφαλή και υγιεινή λειτουργία του σχολικού περιβάλλοντος. Παρατηρώντας σε αυτό το σημείο πως η μόνη προτεινόμενη λύση του σχολείου είναι να μένουν τα παιδιά στο γραφείο των καθηγητών, σχολιάζοντας διάφορες αφορμές πως δεν υπάρχουν καθηγητές για εφημερία, είναι επικίνδυνο να μένουν στην τάξη μόνα τους κλπ. Όπου, βέβαια, το σενάριο αυτό, μετά λύπης μου, κρίνεται βλαβερό και αναξιόπιστο για τους μικρούς μαθητές, το οποίο δυστυχώς επαληθεύτηκε!
Βέβαια, έμεινα έκπληκτος όταν σε συζήτηση με την κα Διεύθυντρια ειπώθηκε πως και χαρτί νοσοκομείου να είχαμε, δεν θα άφηνε η Διεύθυνση το δικαίωμα των μαθητών να κάθονται στα διαλείμματα εντός των τάξεών τους.
Εξαντλώντας κάθε προσπάθεια καλής θέλησης, θα ήθελα πλέον να αναφέρω πως καταγγέλω και αναζητάω τις τυχόν ευθύνες από τη Διοίκηση του εν λόγω σχολείου διότι:
α) Πως ακόμα και μετά από παρατηρήσεις των γονέων ή και νοσοκομειακών παραγόντων, η Διεύθυνση πράττει αυτόβουλα ή και παράνομα, σε χώρο ο οποίος κατ’ουσία ανήκει στους μαθητές και φυσικά η ύπαρξή του αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση αυτών. Βέβαια, σαφώς μέσα σ’ένα άκρως επαρκές, ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν την προστασία ή και πρόληψη από παντός κινδύνου των μικρών μας μαθητών.
β) Ανάληψη ευθυνών για το ατύχημα εντός του σχολικού χώρου, όπου βέβαια έγινε το συμβάν στο διάλειμμα και βέβαια εκτός της τάξεώς του, καθώς με έκπληξη διαπίστωσα πως όλα διαδραματίστηκαν στον προαύλιο χώρο και χωρίς καμία επίβλεψη, αναιρώντας παντελώς τις τυχόν γονικές – ιατρικές υποδείξεις και επισημάνσεις.
γ) Την ανυπολόγιστη ψυχική αλλά και σωματική φθορά των αθώων παιδιών καθώς και την ψυχολογική πίεση των γονέων, η οποία φέρνει λόγο στις όχι και τόσο λειτουργηματικές αλλά ίσως εγκληματικές αποφάσεις των κ.κ. Λειτουργών!
δ) Κρίνω αναποτελεσματική και άκρα επικίνδυνη αυτή την απόφαση ως γονέας και νοήμων άνθρωπος και βέβαια αναρωτιέμαι ποιός υπεύθυνος πήρε αυτή την ίσως οδυνηρή απόφαση και πάντα σε βάρος των μικρών παιδιών; Όπου ακόμα και με επισημάνσεις ή και υποδείξεις των γονέων κρατάει στάση άκρως αρνητική και με ταραγμένη έκπληξή μου παρατηρώ πως έστω και μετά από απώλειες οι κ.κ. Λειτουργοί είναι άμεμπτοι. Εδώ βέβαια γεννιέται το μέγα ερώτημα: σε τί αποσκοπούν όλα αυτά, ποιό το όφελος;
Και τέλος, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, όπως μεριμνήσετε του θέματος με πατρογονικά καθώς και εκπαιδευτικά ένστικτα. Είναι κρίμα και αμαρτία να έχουμε τέτοια κρούσματα και απώλειες εντός των σχολείων. Με αφορμή την αιτία κάποιας μεμονωμένης / αυτόβουλης αποφάσεως, η οποία μόνο τους μικρούς μαθητές δεν εξυπηρετεί. Και λυπημένος πλέον παρατηρώ πως το αποτέλεσμα ήταν τελικά μόνο ψυχολογικό αλλά και σωματικό κόστος με σημαντικές απώλειες, οι οποίες ίσως ακολουθάνε τα παιδάκια για μια ολόκληρη ζωή!
Είμαι στη διάθεσή σας για ο,τιδήποτε συμπληρωματικό χρειαστεί.
ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η ΑΘΗΝΑ» καταγγέλει τις απαράδεκτες μεθόδους και τις επιδιώξεις του Δήμου Γαλατσίου, που παρεμβαίνει απροκάλυπτα και ανάρμοστα στην εσωτερική λειτουργία και τη σχολική ζωή σχολείων και νηπιαγωγείων της ευθύνης του Συλλόγου «Αθηνά», προσπαθώντας να επιβάλλει τις επιλογές του και να προσβάλει την αξιοπρέπεια και το παιδαγωγικό έργο των συναδέλφων μας.
Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ως Σύλλογος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εκτός πλαισίου παρέμβαση του Δήμου Γαλατσίου και των εντεταλμένων για την εκπαίδευση θεσμικών οργάνων του (ΔΕΠ – Σχολική Επιτροπή) για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία, τη διοίκηση και το παιδαγωγικό περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας των σχολείων – νηπιαγωγείων του συλλόγου μας. Πριν ένα χρόνο απαξιώθηκαν, στοχοποιήθηκαν και καταγγέλθηκαν οι διευθυντές των σχολείων, από τη ΔΕΠ προς τη διοίκηση της εκπαίδευσης, γιατί δεν αναλάμβαναν καθήκοντα ξένα προς το ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Μέχρι και σήμερα από συναδέλφους μας καταγγέλλεται ωμή παρέμβαση εκπροσώπων του Δήμου σας στο εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό έργο των νηπιαγωγών με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο, μειωτικό, προσβλητικό, και με εκτόξευση απειλών άλλων εποχών (θα ζητήσω να σε απολύσουν!), με στόχο να μας εκφοβίσουν και να μας καθυποτάξουν.
Το κλίμα διείσδυσης και ελέγχου του Δήμου και της ΔΕΠ σε ζητήματα λειτουργίας του σχολείου επιβεβαιώνεται από όλο και περισσότερους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, που με αγανάκτηση ζητούν να τερματιστεί αυτή η αντιδεοντολογική και έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο στάση του Δήμου, που στρώνει το δρόμο για τη ριζική ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.
Η επιμονή μάλιστα του Δήμου για εμπλοκή σε θέματα καταγγελιών ή απόψεων γονέων που αφορούν αυτή καθ’αυτή τη λειτουργία του σχολείου αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ θα έπρεπε να δηλώνει ευθαρσώς αναρμοδιότητα και να παραπέμπονται οι ενδιαφερόμενοι στα αρμόδια όργανα της εκπαιδευτικής κοινότητας, είναι μια απαράδεκτη τακτική επέμβασης στον εκπαιδευτικό χώρο, απαξίωσης και στοχοποίησης των εκπαιδευτικών, που στις δύσκολες όσο και «πονηρές» μέρες που διάγουμε, δημιουργούν περιβάλλον ζόφου στα σχολεία.
Σε μια περίοδο που οι Καλλικρατικοί Δήμοι είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για την απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου, με την ανάθεση σε ιδιώτες πτυχών λειτουργίας του, τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και την πλήρη εγκατάλειψη των υποδομών του, αποτελεί πολιτικό θράσος και μέγιστη αυθάδεια να μετακυλύουν τις ευθύνες τους στην πλάτη των εκπαιδευτικών, που μέσα στο περιβάλλον της κοινωνικής λεηλασίας και βαρβαρότητας που επιβάλουν συγκυβερνώντες – τρόικα, στέκονται όρθιοι, και με το κεφάλι ψηλά, αλληλεγγύη και κοινωνική προσφορά αντιστέκονται στη διάλυση του δημόσιου σχολείου και προασπίζουν τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών τους.
Μπροστά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, ο σύλλογος «Αθηνά» καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο, να αγνοήσει τοποθετήσεις και καταγγελίες που αφορούν τη λειτουργία και την εκπαιδευτική διαδικασία των σχολείων που κακώς ενθαρρύνθηκαν να κατατεθούν στις υπηρεσίες του Δήμου, όπως και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοια έγγραφα να είναι αναγνωστέα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Σύλλογος «Αθηνά» θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. και θα ζητήσει μια συνολική απόφαση καταδίκης τέτοιων πρακτικών που υπονομεύουν το παιδαγωγικό περιβάλλον των σχολείων, στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς, διαμορφώνουν καθεστώς εμπλοκής των Δήμων και άρσης της διακριτότητας των ρόλων ανάμεσα σε αυτούς και την εκπαιδευτική κοινότητα. Σε διαφορετική περίπτωση ο Σύλλογος θα καλέσει τα μέλη του να μη συνεργάζονται με το Δήμο Γαλατσίου και τη ΔΕΠ και για όσο αυτά τα φαινόμενα παραμένουν.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Αθηνά»:
• Καλεί το Δήμο Γαλατσίου να σταματήσει να παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία και σχολική ζωή των σχολείων και νηπιαγωγείων.
• Καλεί όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να μην συμπράξουν σε καμία προσπάθεια συκοφάντησης και σπίλωσης της αξιοπρέπειας και του παιδαγωγικού έργου των εκπαιδευτικών.
Τα σχολεία δεν είναι τσιφλίκια των Δήμων και της Διοίκησης και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υπήκοοί τους.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος
ΘΟΔΩΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γ. Γραμματέας
ΠΑΥΛΟΣ ΓΚΟΤΖΟΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή