ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ διανομή τροφίμων στο Γαλάτσι

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ διανομή τροφίμων στο Γαλάτσι
Το Κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» λαμβάνει σάρκα και οστά και στο Γαλάτσι με πρώτη δράση τη διανομή τροφίμων προς τους συνδημότες μας σε πολύ χαμηλές τιμές, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, από τις 8:30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο χώρο του 2ου πάρκινγκ του Άλσους Βέικου.
«Ο tempora o mores», η φράση που είχε πει ο Κικέρων, συνήθως χρησιμοποιείται όταν κάποιος θέλει να επισημάνει την κοινωνική παρακμή και την αλλαγή στα ήθη των ανθρώπων ως συνέπειά της. Ωστόσο η θετική της ερμηνεία θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στο Κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» που αποτελεί την απάντηση στη σημερινή πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση που όλοι βιώνουμε. Πρόκειται για το κοινωνικό δίκτυο που φέρνει σε άμεση επαφή τους Έλληνες παραγωγούς με τους καταναλωτές χωρίς να μεσολαβούν οι μεσάζοντες.
Στο Γαλάτσι τη δράση αυτή έχει αναλάβει η Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου «Χωρίς Μεσάζοντες», μια ανοικτή πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων πολιτών, οι οποίοι μέσω της εθελοντικής προσφοράς τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στα φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης, χτίζοντας παράλληλα ένα δίκτυο αλληλεγγύης για όλους. Τη στιγμή, λοιπόν, που η ελληνική κοινωνία, μέσα σ’αυτήν και η δική μας «γειτονιά», βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ένα ακόμα πακέτο μέτρων – δηλαδή με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με νέες καταργήσεις επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, με νέες απώλειες θέσεων εργασίας – στο Γαλάτσι φαίνεται πως κάτι κινείται, κάτι δημιουργείται ώστε να μη χαθεί η ελπίδα ή καλύτερα για να δοθεί μια ελπίδα σε όσους την έχουν εδώ και καιρό χάσει.
Τί ακριβώς κάνει η Κίνηση αυτή; 
Κατ’αρχάς παρεμβαίνει στη διαδικασία διάθεσης των προϊόντων και καταργεί στην πράξη μεσάζοντες και κερδοσκόπους και την «συναλλαγή» μεταξύ παραγωγού και μεσαζόντων έτσι ώστε οι πολίτες να προμηθεύονται φτηνά και ποιοτικά βασικά είδη διατροφής κατευθείαν από επιλεγμένους παραγωγούς ή παραγωγικές συλλογικότητες.
Αντιστέκεται και προσπαθεί να δείξει εμπράκτως ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, αυτός της αλληλεγγύης, της συμμετοχής, της αυτοοργάνωσης, της κοινωνικής συνοχής και της ανιδιοτέλειας. Πρόκειται για ένα δίκτυο από όλους για όλους.
Φέρνει στο προσκήνιο, όχι το κέρδος, αλλά τον άνθρωπο και οργανώνει τη ζωή, όχι με βάση την επόμενη δόση του ΔΝΤ, αλλά «τις δικές μας ανάγκες».
Όπως δήλωσε στον «Παλμό» ο κ. Τάκης Παπαζαφειρόπουλος, μέλος της Κίνησης «Χωρίς Μεσάζοντες» Γαλατσίου, «δεν είμαστε μόνο μια ομάδα που απλώς λειτουργούμε εθελοντικά, αλλά φιλοδοξία μας είναι να αναπτυχθεί και να ριζωθεί στον κόσμο η φιλοσοφία της αλληλεγγύης, να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον. Η κίνησή μας δεν εξαρτάται από κανέναν πολιτικό φορέα. Μέλος της μπορεί να γίνει κάθε πολίτης που συμφωνεί με τις γενικές αρχές της (σ.σ. αυτά που αναφέραμε παραπάνω) και να συμμετέχει ενεργά στη λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεών της. Αυτή τη στιγμή αριθμούμε 40 μέλη, τα οποία είναι όλα ισότιμα, δεν υπάρχουν οργανωτικά επίπεδα και μόνιμος διαχωρισμός καθηκόντων. Οι συνελεύσεις και οι επιτροπές μας συζητούν, αποφασίζουν και συντονίζουν τις δραστηριότητές της».
Στόχος είναι η Κίνηση αυτή να επεκταθεί και σε άλλους τομείς με τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου αλληλεγγύης, το οποίο δεν θα έχει να κάνει μόνο με τη διανομή τροφίμων χωρίς μεσάζοντες. Τα μέλη της Κίνησης, βαθιά προβληματισμένα και ανήσυχα για το μέλλον της ελληνικής αλλά κυρίως της γαλατσιώτικης κοινωνίας, προγραμματίζουν το άνοιγμα της δράσης και στην κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών με τη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου και κοινωνικού φαρμακείου. Για το λόγο αυτό βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με ιατρούς της πόλης μας προκειμένου το εγχείρημα αυτό να χτιστεί πάνω σε γερές βάσεις.
Άλλος στόχος είναι η δημιουργία ομάδων εργασίας ανά γειτονιά διότι, όπως πολύ εύστοχα σημειώνει ο κ. Παπαζαφειρόπουλος, «είναι πιο ανθρώπινο και διακριτικό το πλησίασμα ενός γείτονα προς τον άλλον».
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφίσεις την κοινωνία που πονά» συνεχίζει «αρκεί να ενισχυθεί μέσα μας το πνεύμα της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της εθελοντικής δουλειάς. Είναι καιρός να μάθουμε να αυτοοργανωνόμαστε, αν θέλουμε, όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά να τα καταφέρουμε!»
Η Κίνηση είναι ανοιχτή και αναζητά νέα μέλη γι’αυτό όσοι το επιθυμείτε, αρκεί να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους επικοινωνίας:
– Καλώντας στα τηλέφωνα 6942 878236 και 6983 414406 (ώρες 9:00 – 13:00).
– Περνώντας από το Στέκι «Αμπάριζα», στην οδό Γαλακηδών 11 και Λυσίου, τηλ. 210.2929418 (ώρες 20:00 – 24:00).
– Ηλεκτρονικώς στο e-mail: xmesazontes@gmail.com.
Η συμμετοχή στη δράση είναι εθελοντική και μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή.
1η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» 
ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το τρίπτυχο «ελληνικά – ποιοτικά – φτηνά» θα μπορούσε να αποτελεί το σλόγκαν της διανομής τροφίμων μέσω της Κίνησης «Χωρίς Μεσάζοντες» καθώς τα προϊόντα που διατίθενται είναι ελληνικής παραγωγής, εξαιρετικής ποιότητας (προς το παρόν συμμετέχουν παραγωγοί που είναι ήδη δοκιμασμένοι) και φθηνά σε τιμή.
Η λίστα των προϊόντων και οι τιμές στις οποίες θα διατεθούν το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, από τις 8:30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο 2ο πάρκινγκ του Άλσους Βέικου (μπροστά από τον κινηματογράφο) είναι:

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, σε συσκευασία των 10 κιλών (0,60 ευρώ/κιλό), τιμή 6 ευρώ.
Αλεύρι ολικής άλεσης, σε συσκευασία 10 κιλών (0,80 ευρώ/κιλό) τιμή 8 ευρώ.
Αλεύρι κίτρινο σταρένιο, σε συσκευασία 10 κιλών (0,65 ευρώ/κιλό) τιμή 6,50 ευρώ.
Καλαμποκάλευρο, σε συσκευασία 5 κιλών (1 ευρώ/κιλό)  τιμή 5 ευρώ.
Σιμιγδάλι, σε συσκευασία 5 κιλών (1,10 ευρώ/κιλό) 5,50 ευρώ.
Πληγούρι σε συσκευασία 5 κιλών (0,80 ευρώ/κιλό) 4 ευρώ.
Ρύζι Καρολίνα Μεσολογγίου, σε συσκευασία 5,56 κιλών (0,90 ευρώ/κιλό) 5 ευρώ.
Ρύζι κίτρινο μπονέτ, σε συσκευασία 6,25 κιλών (0,80 ευρώ/κιλό) τιμή 5 ευρώ.
Ρύζι γλασέ, σε συσκευασία 6,67 κιλών (0,75 ευρώ/κιλό) τιμή 5 ευρώ.
Ρύζι νυχάκι, σε συσκευασία 7,14 κιλών (0,70 ευρώ/κιλό) τιμή 5 ευρώ.
Φακές Φαρσάλων, σε συσκευασία 2 κιλ. (1,50 ευρώ/κιλό) τιμή 3 ευρώ.
Φασόλια μέτρια Χρυσούπολης, σε συσκευασία 2,70 κιλών (1,85 ευρώ/κιλό) 5 ευρώ.
Φασόλια γίγαντες, συσκευασ. 1,82 κιλ., (2,75 ευρώ/κιλό) τιμή 5 ευρώ.
Φάβα Φενεού, σε συσκευασία 2 κιλών (1,50 ευρώ/κιλό) τιμή 3 ευρώ.
Ρεβύθια σε συσκευασία 2,70 κιλών (1,85 ευρώ/κιλό) τιμή 5 ευρώ.
Λάδι Αργολίδας (ποικιλία μανάκι) σε συσκευασία 5 κιλών (3 ευρώ/κιλό) τιμή 15 ευρώ.
Λάδι Πύλου βιολογικό (κορωναίϊκη) σε συσκευασία 5 κιλών (4 ευρώ/κιλό) τιμή 20 ευρώ.

Όσοι ενδιαφέρεστε θα πρέπει, πριν την ημέρα διανομής των παραπάνω τροφίμων, να δηλώσετε πόσα και ποιά προϊόντα θέλετε να αγοράσετε, είτε συμπληρώνοντας το σχετικό δελτίο παραγγελίας που θα βρείτε στο Στέκι «Αμπάριζα» (Γαλακηδών 11) είτε καλώντας στα τηλέφωνα που γράφουμε παραπάνω (6942 878236,6983 414406 και 210.2929418). Τελευταία ημέρα δήλωσης των παραγγελιών είναι η Δευτέρα 1η Οκτωβρίου.

Κάτι φαίνεται να κινείται στο Γαλάτσι, κάτι φαίνεται να γεννιέται στην πόλη μας, κάτι που φιλοδοξεί να αποτρέψει την κατάρρευση της τοπικής μας κοινωνίας, θέτοντας την εθελοντική προσφορά και την κοινωνική αλληλεγγύη ως θεμέλιά του. Ο «Παλμός» θα σταθεί αρωγός σ’αυτή την προσπάθεια, θα την στηρίξει και θα στηρίξει και όσες άλλες έχουν ως βάση τους τον εθελοντισμό και βρίσκονται μακριά από κομματικές ταμπέλες και κοινωνικούς διαχωρισμούς.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή