Διατροφή χωρίς κρέας

Για όποιον λόγο κι αν αποφασίσει κάποιος να στερηθεί το κρέας, αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση για να δοκιμάσει να φτιάξει φαγητά με νέα υλικά, νέες συνταγές, δημιουργώντας ωραίες γεύσεις, απολαμβάνοντας πιάτα με αξιόλογο θρεπτικό ενδιαφέρον.

Τα φαγητά αυτά έχουν τη δυνατότητα να του προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που μπορεί να γίνουν αγαπημένα ώστε να συνεχίσει να τα περιλαμβάνει κάποιος στο διαιτολόγιό του όλο το χρόνο.
Η νηστεία δεν είναι στέρηση, το νηστίσιμο διαιτολόγιο σε υγιείς ανθρώπους θα μπορούσε να είναι πολύ πιο δελεαστικό από πολλές επιλογές φαγητών με κρεατικά, λόγω των άπειρων συνδυασμών που μπορούμε να έχουμε. Τις ισορροπίες πρέπει να τις βρούμε πιο πολύ στο μυαλό μας και στις συνήθειές μας παρά στις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού μας.
Όλα τα παρακάτω φαγητά (και πολλά άλλα) έχουν να μας προσφέρουν βιταμίνες, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες όπου με κατάλληλους συνδυασμούς συναγωνίζονται ακόμα και τις ζωικές τροφές.
Μαγειρεμένα με ελαιόλαδο, αποφεύγοντας το τηγάνι, γίνονται ακόμα πιο ωφέλιμα για τον άνθρωπο.
– Αγγινάρες με ρύζι ή με πατάτα, καρότο ή με αρακά (πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, ίνες, βιταμίνη Α, Β, C κ.α.)
– Μανιτάρια ψητά ή στο φούρνο ή ρύζι με μαντιτάρια (πλούσια σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες κ.α.)
– Σπανακόρυζο ή σπανακόπιτα (πλούσια σε βιταμίνη Κ, Α, φυλικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη C, σίδηρο κ.α.)
– Μελιτζάνες ιμάμ (πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες συμπλέγματος Β κ.α.)
– Φασολάκια ή μπριάμ ή μπάμιες (λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες, μαγγάνιο, φυλικό οξύ κ.α.)
– Πράσα με πατάτες ή γεμιστά (ντομάτες, πιπεριές κ.α.)
– Μαυρομάτικα με χόρτα
– Φακές (πλούσιες σε καροτένια, φυλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο κ.α.)
– Φασολάδα, γίγαντες (με πολλές ίνες, καροτένια, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο κ.α.)
– Φάβα (βιταμίνες συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ κ.α.)
– Ρεβύθια με ρύζι (πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες, Β1, Β2, Β6, Β12 κ.α.
– Ζυμαρικά με απλή σάλτσα
– Σούπα λαχανικών
– Ταχινόσουπα (το σουσάμι πλούσιο σε πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, σίδηρο κ.α.)
– Σούπα τραχανά
– Θαλασσινά με ρύζι ή με ζυμαρικά ή με πατάτες ή με λαχανικά, σουπιά, χταπόδι, καλαμάρι (βιταμίνες Β12, Β1, Β2, A, C, σελήνιο, φώσφορο, φυλλικό οξύ, ω-3 λιπαρά κ.α.)
– Πατατοσαλάτα
– Σαλάτα με πληγούρι (βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Ε, φυτινές ίνες, σίδηρο, φώσφορο)
Φρούτα, ωμές ή βραστές σαλάτες και λίγο ψωμί συμπληρώνουν ευχάριστα το ημερήσιο διαιτολόγιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή