Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2016

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν ο Προϋπολογισμός Εσόδων και Εξόδων, το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ) και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Γαλατσίου για το 2016, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου της πόλης μας, στη συνεδρίαση του Σώματος την περασμένη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Η διοίκηση υπεραμύνθηκε των σχεδιασμών της, υπογραμμίζοντας φυσικά τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας, ενώ οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στις τοποθετήσεις τους χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό πρόχειρο, απλά διαχειριστικό, σχεδόν υπηρεσιακό.

Στα 26.344.976,07 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων του Δήμου Γαλατσίου για το 2016 μειωμένος κατά 1 περίπου εκατ. ευρώ σε σχέση με τον περσινό που ήταν 27.212.393,61 ευρώ. Όπως γράφαμε και στο προηγούμενο φύλλο, ως προς τα έσοδα βασικές πηγές είναι τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που ανέρχονται στα 4.152.827,10 ευρώ, οι ΚΑΠ  για την κάλυψη γενικών αναγκών που για το 2016 προϋπολογίζονται στα 5.844.515,76 ευρώ και η επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ύψους 1.843.425,00 ευρώ για την ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Αθλητικό Κέντρο του Άλσους Βέικου.
Τα έξοδα είναι διαχωρισμένα ανά υπηρεσία και στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής αναφέραμε κάποιους από τους κωδικούς.
Γενικές Υπηρεσίες: 8.849.515,31 ευρώ
Οικονομικές – Διοικητικές Υπηρεσίες: 2.712.272,36 ευρώ
Υπηρεσία Πολιτισμού – Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής: 921.287,66 ευρώ
Υπηρεσία Καθαριότητας – Ηλεκτροφωτισμού: 5.122.764,84 ευρώ
Υπηρεσία Τεχνικών Έργων: 5.035.403,49 ευρώ
Υπηρεσία Πρασίνου: 796.977,41 ευρώ
Δημοτ. Αστυνομία: μηδενικός προϋπολογισμός
Υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής (έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες από ΠΔΕ): 391.500,00 ευρώ
Σίγουρος πως ο προϋπολογισμός αυτός θα δουλέψει δήλωσε ο δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος εξήγησε στα μέλη του Σώματος πως «επειδή δεν αναγράφεται κάτι στον προϋπολογισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το κυνηγάμε και δεν το δρομολογούμε. Έχουμε σαφή προσανατολισμό και βούληση να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών μας, έχουμε όρεξη και δουλεύουμε σκληρά γι’αυτό».
Για «αναγκαστικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό καθώς αυτό απαιτεί ο νόμος, κάτι που τον κάνει απόλυτα διαχειριστικό» έκανε λόγο ο κ. Κώστας Ζώμπος, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη βάση στους κωδικούς που αφορούν τον Συμπαραστάτη του Δημότη και τον Γραμματέα του Δήμου, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, είναι άφαντος ο πρώτος και ουδείς γνωρίζει τον δεύτερο. Και συνέχισε λέγοντας:
«Ο προϋπολογισμός ενός δήμου δεν είναι απλή λογιστική απεικόνιση εσόδων και εξόδων αλλά είναι ένα κορυφαίο γεγονός, το οποίο εσείς έχετε αντιμετωπίσει με προχειρότητα. Προχειρότητα που φαίνεται πρώτον από το εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μας καλείτε να ψηφίσουμε προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα και σχέδιο δράσης – ουσιαστικά μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες – αφαιρώντας μας το δικαίωμα της πλήρους ενημέρωσής μας, και δεύτερον από το ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τον προϋπολογισμό στο site για την Επιτροπή Διαβούλευσης ούτε κάποιο δελτίο τύπου στον τοπικό τύπο.
»Ως προς την ουσία του, ο προϋπολογισμός είναι αναγκαστικά ισοσκελισμένος γιατί έτσι πρέπει να γίνει, κάτι που τον καθιστά απόλυτα διαχειριστικό. Έχουν μειωθεί τα έσοδα, πού είναι οι πρωτοβουλίες σας για την αύξησή τους; Στο τεχνικό πρόγραμμα βλέπουμε μόνο έργα βιτρίνας και διαχείρισης, όπως π.χ. ανάπλαση πλατειών, και όλα αυτά χωρίς μελέτες. Πού είναι το όραμά σας, ο σχεδιασμός σας για την πόλη, το νέο που θα φέρετε; Εμείς θα καταψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα όσον αφορά τις αναπλάσεις των πλατειών και θα ψηφίσουμε τα συνεχιζόμενα. Επίσης θα καταψηφίσουμε τα έξοδα.»
Ο κ. Νίκος Μαγκανάρης υποστήριξε πως η σύνταξη του προϋπολογισμού έχει υποβαθιστεί από τη στιγμή που δεν αξιοποιήθηκε η δημόσια διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία της πόλης. «Πρόκειται για έναν καθαρά διαχειριστικό προϋπολογισμό καθώς δεν δίνετε λύση στα σοβαρά ζητήματα της πόλης. Λες και έχει συνταχθεί από μια υπηρεσιακή διοίκηση. Είναι φτωχός και τα έσοδα βαίνουν μειούμενα και δεν βλέπουμε καμία κινητοποίηση της διοίκησης ως προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα παρατηρείται και το εξής οξύμωρο: το μισθοδοτικό κόστος αυξάνεται κάτι που αποδεικνύει ότι το προσωπικό δεν έχει μειωθεί όπως πριν λίγο υποστήριζε η διοίκηση.
»Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο αναπλάσεις ήδη υπαρχουσών πλατειών. Πού είναι η ανάπλαση των ανενεργών λατομείων της πόλης μας; Η αξιοποίηση των νερών της πηγής; Η εφαρμογή της μελέτης χρήσεων γης; Η δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας; Αυτά κι άλλα τέτοια ζητήματα σημαντικά για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη μας θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο είναι κι αυτό διαχειριστικό και θα λέγαμε η ρουτίνα της Τεχνικής Υπηρεσίας. Δεν το ψηφίζουμε λοιπόν, διότι θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καν! Ψηφίζουμε μόνο τα έσοδα και τις δαπάνες που έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τη λειτουργία του δήμου.»
«Καμία διαφορά σε σχέση με πέρσι που είχατε μόλις αναλάβει τη διοίκηση του δήμου δεν παρουσιάζει ο φετινός προϋπολογισμός» υποστήριξε ο κ. Σπύρος Παναγιώτου, ο οποίος μίλησε και για επισφαλή προϋπολογισμό, αρκεί να δούμε πόσα είναι τα περσινά βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα έσοδα του δήμου. «Ο προϋπολογισμός αυτός είναι άδικος κι αυτό διοτι είμαστε σ’ένα σημείο όπου οι Έλληνες δημότες φορολογούνται για να απολαμβάνουν υπηρεσίες από την τοπική αυτοδιοίκηση και η ίδια η τοπική αυτοδιοίηση δημιουργεί νέους φόρους και νέα τέλη εις βάρος των δημοτών! Ποιός είναι πλέον ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης; Λείπει το όραμα, λείπουν οι ιεραρχήσεις για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης μας. Ενδεικτικά αναφέρω δικές μας προτάσεις τις οποίες δεν ακούσατε: προτείναμε να ονομαστεί το 2016 χρονιά εκπαίδευσης και να τροφοδοτηθούν προς τα εκεί κονδύλια. Εσείς αποφασίσατε να μείνετε στα ίδια. Πού είναι η συμμετοχή του Δήμου μας στα προγράμματα ΕΣΠΑ; Και εδώ φαίνεται η μεγάλη σας αδιαφορία για τους πόρους που θα μπορούσαν έρθουν στην πόλη και να την αναβαθμίσουν και σας θυμίζω πάλι προτάσεις μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το κόστος ηλεκτροφωτισμού. Για ποιό τεχνικό πρόγραμμα να μιλήσουμε τη στιγμή που υπάρχουν σήμερα προγράμματα ανάπτυξης εντός του αστικού ιστού και σεις αδιαφορείτε;»
Την πολιτική διάσταση στο θέμα της κατάρτισης του προϋπολογισμού έδωσε ο κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, ο οποίος εξέφρασε την προσωπική δυσκολία να τοποθετηθεί επί του φετινού προϋπολογισμού καθώς κινδυνεύει να επαναλάβει όσα έλεγε χρόνια πριν. «Ο προϋπολογισμός και κυρίως το τεχνικό πρόγραμμα για εμάς έχει να κάνει με τη διεκδίκηση για εργασία για τους ανέργους, για τη διατήρηση των ελεύθερων χώρων, για τη δημιουργία νέων πλατειών και παιδικών σταθμών κλπ. Για εμάς πρέπει το κριτήριο των έργων να είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών όλων των κοινωνικών στρωμμάτων. Αλλά αυτό που εμποδίζει το σχεδιασμό τους είναι το κέρδος καθώς η χρηματοδότησή τους πρέπει να αποφέρει έσοδα στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τα μεγάλα συμφέροντα. Διότι για μία ακόμα φορά βλέπουμε πως όλα γίνονται προς όφελος του κεφαλαίου και εις βάρος του λαού. Και ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύεται πως είναι ένα βασικό εργαλείο για να συνεχιστούν οι πολιτικές των περικοπών των δημόσιων πόρων, της διατήρησης της υπερφορολόγησης, της παγίωσης μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας … Αντικειμενικά λοιπόν και αυτός ο προϋπολογισμός έχει ταξικό πρόσημο. Εμείς λέμε ότι δεν αποδεχόμαστε λογικές μονόδρομου και πολιτικές διαχείρισης της φτώχειας. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δρομολογηθούν εξελίξεις για ανατροπή αυτής της πολιτικής προς όφελος του δοκιμαζόμενου λαού.»
Ναι σε όλα, προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα και σχέδιο δράσης από τον κ. Μ. Πρωτονοτάριο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή