Επιτέλους, μια καλή είδηση!

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Επιτέλους, μια καλή είδηση!
Πέρυσι τέτοια εποχή, επιστρέφοντας από το ετήσιο τάμα μου στη γενέτειρά μου, τον Πύργο Ηλείας, είχα γράψει ένα σχόλιο σχετικά με το λιμάνι του Κατακόλου, το οποίο παρεμπιπτόντως έρχεται δεύτερο μετά τον Πειραιά σε επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων.
Έγραφα τότε:
«Στο λιμάνι του Κατακόλου στο Ν. Ηλείας, μέχρι τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα έχουν πιάσει πάνω από 1.200 κρουαζιερόπλοια, το καθένα εκ των οποίων μεταφέρει, το λιγότερο, 2.500 έως 3.000 τουρίστες. Ο συνολικός δε αριθμός των τουριστών, οι οποίοι θα πατήσουν το πόδι τους στο λιμάνι του Κατακόλου μέχρι τέλος του χρόνου, θα φτάσει απ’ό,τι λέγεται τα 4 εκατομμύρια. Και βέβαια όλοι τους, ή σχεδόν όλοι, επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς από τους αρμόδιους ή τους ανευθυνοϋπεύθυνους του ελληνικού κράτους να μεριμνήσουν για την καλύτερη δυνατή υποδοχή αυτών των εκατομμυρίων τουριστών.
»Αυτό, όμως, που βλέπουν μπροστά τους μόλις κατέβουν στο λιμάνι είναι αυτό το ξεχαρβαλωμένο κτίριο, που βλέπετε στη φωτογραφία. Το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκει στο Λιμεναρχείο Κατακόλου. Εδώ και κάποια χρόνια έχει πάψει να το χρησιμοποιεί και παραμένει κλειστό. Ούτε το νοικιάζουν, ούτε το πουλάνε, ούτε το συντηρούν. Επειδή είναι το πρώτο κτίριο που βλέπουν μπροστά τους οι τουρίστες μόλις κατέβουν από το κρουαζιερόπλοιο, αν νοικιαζόταν θα ήταν το πιο ακριβοπληρωμένο, όχι μόνο για την περιοή του Κατακόλου. Για φανταστείτε να περνάνε μπροστά από το κατάστημά σας περίπου 4 εκατομμύρια κόσμος το χρόνο.
»Το Κατάκολο συνδέεται με την Αρχαία Ολυμπία και με σιδηροδρομική γραμμή με δύο δρομολόγια ημερησίως σε καθορισμένες ώρες. Κανείς από τον ελλειμματικό ΟΣΕ δεν σκέφτηκε να έρθει σε συνεννόηση με τις εταιρίες, οι οποίες πραγματοποιούν τις κρουαζιέρες, έτσι ώστε τα δρομολόγια των τρένων να συμπίπτουν με τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων. Η γραμμή του ΟΣΕ Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία μπορεί όχι μόνο να καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα, αλλά και να προσφέρει κέρδη στο ταμείο της εταιρίας, αν οι αρμόδιοι του ΟΣΕ καταφέρουν να οργανωθούν κατάλληλα για τη μεταφορά των εκατομμυρίων  τουριστών στην Αρχαία Ολυμπία με το τρένο.»
Μετά από ένα χρόνο δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Ο χώρος υποδοχής των τουριστών παραμένει ο ίδιος με μια διαφορά: έχουν αυξηθεί τα αποτσίγαρα στην αποβάθρα διότι ουδείς φρόντισε έστω και για ένα απλό σκούπισμα. Η μόνη καλή είδηση ως προς το θέμα ήταν αυτό που γράφτηκε στον τύπο ότι το λιμάνι του Κατακόλου μαζί με άλλα 30 περίπου περιφερειακά λιμάνια, αεροδρόμια και μαρίνες θα δοθούν σε ιδιώτες για μακροχρόνια εκμετάλλευση. Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις στους τοπικούς παράγοντες του Ν. Ηλείας, μεταξύ αυτών και του δημάρχου του Πύργου κ. Μάκη Παρασκευόπουλου, ο οποίος σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίς» έλεγε, συμπερασματικά, ότι δεν πρέπει να δοθεί το λιμάνι διότι όλα βαίνουν καλώς και ότι ο δήμος του Πύργου, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το λιμάνι, φροντίζει ώστε να είναι ένα από τα καλύτερα στην υποδοχή των τουριστών. Ας φρόντιζε ο δήμαρχος πρώτα να κάνει ένα απλό σκούπισμα στην αποβάθρα και να βάψει το ξεχαρβαλωμένο κτίριο και μετά να είχε και λόγο.
Πεποίθησή μου είναι ότι αν το λιμάνι δοθεί προς εκμετάλλευση, θα υπάρξουν ανάπτυξη και οφέλη, όχι μόνο για το Κατάκολο, αλλά ευρύτερα για το νομό Ηλείας. Με βάση στατιστικές ο κάθε τουρίστας κρουαζιέρας σε όποιο λιμάνι κατεβαίνει ξοδεύει κατά μέσο όρο 50 ευρώ. Στο Κατάκολο αφήνουν μόνο τη σκόνη τους. Ουδείς φρόντισε τα εξαιρετικά σε ποιότητα αγροτικά προϊόντα του νομού, συσκευασμένα και τυποποιημένα καταλλήλως, να φθάνουν στα χέρια των τουριστών έστω και σε συσκευασία διαφημιστικού δώρου. 
Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους γράφω ότι είναι καλή είδηση η πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί το λιμάνι για εκμετάλλευση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή