3 στις 10 ακυρώθηκαν!

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
3 στις 10  ακυρώθηκαν!
Το φετινό 10ο Φεστιβάλ του Δήμου Γαλατσίου έχει πολλές παραστάσεις (53) και ορισμένες από αυτές είναι αξιόλογες. Θα πρέπει, όμως, να προβληματίσει τους υπεύθυνους του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου οι πολλές ακυρώσεις θεατρικών παραστάσεων.
Μέχρι τώρα έχουν ακυρωθεί πέντε (5) θεατρικές παραστάσεις και μία (1) συναυλία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και την Ελεωνόρα Ζουγανέλη που ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Αυγούστου. Αυτές που έχουν ακυρωθεί είναι οι: «Γειά σου τσολιά μου» 17/7 (θα γίνει στις 7/8), «Είδα φως και μπήκα» 18/7, «Ξύπνα Βασίλη» 23/7, «Ο Φιάκας» 27/7, «Θα πηδήσω απ’ το παράθυρο» 31/7. Ποσοστιαία έχει ακυρωθεί το 20% του συνολικού αριθμού των παραστάσεων που είχαν προραμματιστεί να γίνουν μέχρι τώρα ή, πιο απλά, 3 στις 10 θεατρικές παραστάσεις δεν έγιναν.
Αν δει κανείς τη σύσταση των θιάσων στις θεατρικές παραστάσεις που δεν έγιναν, θα διαπιστώσει ότι, εκτός από μία, οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είναι βγαλμένοι από τα τηλεοπτικά σίριαλ του χειμώνα. Ελάχιστοι από αυτούς θα έχουν κολλήσει ένσημα στο θεατρικό σανίδι ή θα έχουν συμμετάσχει σε κινηματογραφικές ταινίες. Έχοντας, λοιπόν, στο βιογραφικό τους την τηλεοπτική προβολή του χειμώνα, δημιουργούν έναν θίασο, βρίσκουν κι ένα έργο και εξορμούν σε πόλεις και χωριά της ελληνικής περιφέρειας. Φέτος, όμως, δεν έκαναν καλούς υπολογισμούς. Δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως ότι το εισόδημα του Έλληνα έχει μειωθεί κατά 40% και οι περισσότεροι διατήρησαν υψηλές τιμές στα εισιτήρια. Ο συνδυασμός της τιμής των εισιτηρίων με τη χαμηλή ποιότητα των παραστάσεων, είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή προσέλευση των θεατών. Κι αυτός ήταν ο λόγος των ακυρώσεων. Δεν μπορούσαν, βλέπετε, να παίζουν σε άδεια καθίσματα. Οι πραγματικοί ηθοποιοί, όμως, παίζουν έστω και με έναν θεατή.
Θυμάμαι τη δεκαετία του ‘80, όταν ανθούσαν τα περιφερειακά θέατρα, είχαμε παρακολουθήσει αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις από σημαντικούς ηθοποιούς (Διαμαντόπουλος στη Νίκαια, Χατζάκης στην Καισιαριανή…) και στην αίθουσα είμασταν δεν είμασταν μια χούφτα άνθρωποι. Το θέατρο του Άλσους μέχρι τώρα έχει γεμίσει σε δύο μόνο παραστάσεις: η μία με τη Γλυκερία και στην επιθεώρηση «Τί Βουλή θα παραδώσεις μωρή;».
Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Γαλατσίου, με ευθύνη του οποίου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ, πρέπει να λάβει υπόψη του τα φετινά διαδραματισθέντα έτσι ώστε να μην επαναληφθούν και του χρόνου. Δεν γνωρίζω τί όρους περιέχει το συμβόλαιο που υπογράφει με τους θιάσους αλλά δεν μπορεί να μην προβλέπεται κάποια ρήτρα σε περίπτωση ακύρωσης με ευθύνη δική τους. 
Προχθές (31/7) που πήγα να παρακολουθήσω μία θεατρική παράσταση, η οποία τελικά είχε ακυρωθεί, ο κόσμος που έφτανε μέχρι το θέατρο και το έβρισκε κλειστό και θεοσκότεινο – και που δεν έφταιγε σε τίποτα να υποστεί αυτή την ταλαιπωρία – δεν έριχνε την ευθύνη στους ηθοποιούς αλλά στο Δήμο.
Γι’ αυτό, κύριοι, φροντίστε να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο. Διότι δεν ακυρώθηκε μία παράσταση για να πεις «άι, στην ευχή, τί ασχολείστε;» αλλά 3 στις 10!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή