Για ένα μεροκάματο 25 ευρώ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Για ένα μεροκάματο 25 ευρώ
Είναι φαινόμενο της εποχής και της ανάγκης που έχουν οι πολίτες για εργασία έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώσουν.
Περισσότερες από 5.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί για τις 528 θέσεις κοινωφελούς εργασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, που υλοποιεί σε συνεργασία με μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και δήμους της περιοχής. Η υποβολή αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί και αυτήν την περίοδο εξετάζονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων. 
Οι διαδικασίες επιλογής που ακολουθούνται είναι αυστηρές και βασίζονται στα αντικειμενικά κριτήρια που έχει θεσπίσει το ΑΣΕΠ. Οι φορείς που θα απασχολήσουν τους ωφελούμενους θα τους προσλάβουν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, έως πέντε μήνες μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών. Η αμοιβή των προσώπων που θα απασχολούνται στα προγράμματα αυτά ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως. Οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Οι άνεργοι που θα προσληφθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αμείβονται με το εξευτελιστικό μεροκάματο των 25 ευρώ. Δηλαδή εργαζόμενοι θα κληθούν να παράσχουν τις ίδιες υπηρεσίες (κατά τη γνώμη μας πολύ περισσότερες επειδή οι μόνιμοι εκμεταλλεύονται την… «κατάσταση») με τα ΜΙΣΑ λεφτά (σε σχέση με τους μόνιμους). 
Την ώρα, λοιπόν, που η κρίση βαθαίνει και συνεχίζει να δημιουργεί στρατιές ανέργων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να μοιράσει ψεύτικες ελπίδες, πατώντας στην ανάγκη για εργασία και επιβίωση χιλιάδων εργαζομένων.
Η υποκρισία του προγράμματος, όμως, είναι εμφανής από τα όσα το ίδιο προβλέπει και συγκεκριμένα:
Οποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτής της ψευτοαπασχόλησης, θα λαμβάνει ως επίδομα «κοινωνικής εργασίας» 625 ευρώ το μήνα για πέντε μήνες.
Ταυτόχρονα, είναι ενδεικτικό ότι το πρόγραμμα δε θα υλοποιείται από τους ίδιους τους δήμους, αλλά από τους λεγόμενους φορείς «Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα» προφανώς για να δικαιολογηθεί και ο τίτλος: κοινωφελής εργασία.
Ψεύτικες ελπίδες και ψίχουλα προσπαθεί να μοιράσει η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι φορείς στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που συνεχώς αυξάνονται.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ψευτοαπασχόληση, μέχρι 135 ημερομίσθια το χρόνο με 25 ευρώ μεροκάματο. Δεν είναι ούτε ασπιρίνη στο πρόβλημα της ανεργίας και τα βάσανα των ανέργων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της ΓΣΕΕ, η οποία συμμετέχει ενεργά και πρωτοστατεί στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων προωθώντας αυτή τη σύγχρονη σκλαβιά.
Οι προσλήψεις στο πρόγραμμα αυτό, που αφορούν 57.000 ανέργους για την πλήρωση κενών θέσεων εργασίας σε ΟΤΑ, γίνεται μέσω ενοικίασης των εργαζομένων από ΜΚΟ, σωματείων, αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών. Επί της ουσίας δηλαδή για εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων που απολαμβάνουν αντίστοιχα οικονομικά οφέλη μέσω των επιδοτήσεων από το ΕΣΠΑ.
Η ΓΣΕΕ δηλαδή στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας, προωθεί έμπρακτα την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, την προώθηση – θεσμοθέτηση της ενοικιαζόμενης εργασίας.
Tα προγράμματα αυτά αποτελούν τον πολιορκητικό κριό στη διαμόρφωση γενικότερα ενός μοντέλου εργαζόμενου χωρίς καθόλου δικαιώματα με αποκλειστικά και μόνο με υποχρεώσεις πλήρως υποταγμένου στις ορέξεις των αφεντικών. 
Όπως χαρακτηριστικά δείχνει και το πνεύμα των σχετικών συμβάσεων: «Υποχρεώνεται να εκτελεί τα καθήκοντά του/της, που θα καθορίζονται και μπορεί να μεταβάλλονται με απόφαση του εργοδότη, πρόθυμα και με πνεύμα απόλυτης πειθαρχίας, να δέχεται οδηγίες και να εκτελεί με επιμέλεια κάθε εντολή που του/της δίδεται, ευθυνόμενος/η για κάθε ζημιά του ΕΡΓΟΔΟΤΗ από δική του/της υπαιτιότητα.»
Απέναντι σε αυτό το εργασιακό καθεστώς που δεν απέχει και πολύ από το καθεστώς των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, το εργατικό κίνημα πρέπει να πάρει θέση και να αποκρούσει έμπρακτα αυτή την κατάσταση οργανώνοντας καταρχήν απεργίες στους ΟΤΑ.
Η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων περνάει μέσα από τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή επισφαλούς και ενοικιαζόμενης εργασίας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή