Οι αριθμοί δείχνουν ότι μια νέα κρίση ξεκίνησε Προειδοποίηση των αμερικανικών Αρχών για νέα μείζονα κρίση

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οι αριθμοί δείχνουν  ότι μια νέα  κρίση ξεκίνησε  Προειδοποίηση των αμερικανικών  Αρχών για νέα μείζονα κρίση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα άκρως αρνητικό κύμα ειδήσεων πλήττει τις διεθνείς αγορές και όλα δείχνουν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να τελειώσει. Πιθανόν, ίσως να έχει, μόλις, ξεκινήσει. Τα μακροοικονομικά στοιχεία για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχουν μόνο αρνητικές ειδήσεις να προσφέρουν, ενώ σήμερα τα ξημερώματα, μια νέα αρνητική σειρά μακροοικονομικών ανακοινώσεων από την Κίνα, προκάλεσε τις πρώτες νέες ενδείξεις ενός λανθάνοντος πανικού στις αγορές.

Στην αρχή της εβδομάδας, η Goldman Sachs σε μια δραματική έκθεση τόνισε ότι το τρίτο κύμα της κρίσης της εικοσαετίας που διανύουμε, έχει ήδη ξεσπάσει. Την κρίση αυτή τη χαρακτηρίζει ως «κρίση των αναδυόμενων οικονομιών».

Θα πάω ακόμα πιο πίσω στο 1998, όταν το κολοσσιαίο hedge fund LTCM, χρεοκόπησε εν μια νυκτί και μετά από τεράστιο παρασκήνιο στη διάρκεια του οποίου η Fed αρνήθηκε να δώσει «ανάσα ζωής» στο ίδιο το fund αλλά επιχείρησε μέσα από άλλες κινήσεις να περιορίσει τον αντίκτυπο της χρεοκοπίας. Απέτυχε οικτρά. Για την ιστορία, το LTCM κατέρρευσε εξαιτίας των τεράστιων στοιχημάτων στις ασιατικές αγορές, οι οποίες όπως και σήμερα, γκρεμίζονταν. Την περίοδο της κρίσης του LTCM, συναντάμε ένα γνώριμο πρόσωπο, που σήμερα προσπαθεί να διαχειριστεί μια άλλη σοβαρή κρίση. Τον Mario Draghi. Ανώτατο στέλεχος μεγάλης επενδυτικής τράπεζας εκείνη την εποχή.
Όλα αυτά την ώρα, που η Glencore, η Petrobras, η Trafigura και δυο ακόμα εταιρίες απειλούν να συμπαρασύρουν την παγκόσμια οικονομία σε μια νέα κρίση τύπου «LTCM».
Μια ακόμα μεγάλη τράπεζα δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχη. Η HSBC έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της, σύμφωνα με τις οποίες το παγκόσμιο εμπόριο έχει σημειώσει πτώση 8,4% μέχρι στιγμής στο 2015, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ εκφρασμένο σε δολάρια, έχει σημειώσει πτώση 3,4%. Η HSBC λοιπόν καταλήγει ότι βρισκόμαστε ήδη σε μια φάση νέας παγκόσμιας ύφεσης.
Σύμφωνα με την HSBC, η ύφεση είναι ήδη εδώ. Αναλυτικότερα, το παγκόσμιο εμπόριο ποτέ δεν έφτασε στα προ της κρίσης επίπεδα και πλέον βυθίζεται επικίνδυνα. Όπως και το 2007.
Σε έρευνα του CNBC σε Αμερικανούς το 32% εκτιμά ότι οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι χειρότεροι για την αμερικανική οικονομία, από 26% το καλοκαίρι.Στον απόηχο της κρίσης που ξέσπασε το 2008, οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής καθώς αυτές ήταν που συμπαρέσυραν την παγκόσμια οικονομία σε μια κρίση δίχως τέλος και από την οποία ακόμα δεν έχουμε ξεφύγει.Τα τεράστια ρίσκα που ανέλαβαν προκειμένου να βγάλουν περισσότερα κέρδη, δημιούργησαν μια σειρά από φούσκες αμφίβολης ποιότητας που όταν έσκασαν συμπαρέσυραν τις πιο εκτεθειμένες από αυτές. Η Lehman Brothers πλήρωσε το τίμημα, η Citi δέχθηκε το φιλί της ζωής λίγο πριν καταρρεύσει, η Wells Fargo αναζήτησε την «προστασία» του Buffett, η AIG δέχθηκε ένα τεράστιο δάνειο από τον αμερικανικό λαό και οι κολοσσιαίες MBIA και AMBAC διασώθηκαν έναντι ενός αμερικανικού cent.
Έκτοτε, η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, ο αυστηρότερος έλεγχος των τραπεζών και πολλά ακόμα, χρησιμοποιήθηκαν για να πείσουν τον Αμερικανό φορολογούμενο ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα διαθέσει τους πόρους του για να διασώσει την αλαζονεία και την ακόρεστη δίψα για κέρδη από τα τραπεζικά και χρηματιστηριακά στελέχη της Wall Street.
Όμως υπάρχει μια αλήθεια στις αγορές. Η απληστία και η δίψα για περισσότερο χρήμα, είναι αυτή που κινεί τα πάντα. Είναι αυτή που δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση στις αγορές μέχρι φυσικά να σκάσει και να συμπαρασύρει τα πάντα.Αλλά τα στελέχη δεν έχουν να ανησυχούν. Υπάρχει πάντα το λεγόμενο «αλεξίπτωτο» που τους αποδεσμεύει με υπέρογκες αμοιβές.Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς μηδενικών επιτοκίων από το 2008 και όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, αυτό δημιουργεί μια ακόρεστη επιθυμία για δανεισμό και αγορές. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό ρεκόρ, οι τιμές κατοικιών καλπάζουν ασταμάτητα, όπως καλπάζει και ο ιδιωτικός δανεισμός.
Και όλα αυτά, όταν ο μέσος Αμερικανός, έχει χάσει σχεδόν $5.500 από το ετήσιο εισόδημά του, από το 2008 μέχρι και σήμερα.Και εκτός όλων αυτών, οι τράπεζες δεν έμαθαν από το πάθημα. Τα τεράστια δάνεια που έχουν δώσει, τα έχουν «πακετάρει» και πάλι σε αντίστοιχα με τα subprime προϊόντα. Και όλα αυτά τα πουλάνε και πάλι σε επενδυτικά σχήματα τα οποία διψάνε για αποδόσεις σε αυτό το περιβάλλον όπου οι αποδόσεις έχουν εξαφανιστεί.
Σας θυμίζει κάτι η όλη πρακτική; Πριν από μερικές ημέρες, ο επικεφαλής της OCC, του τρίτου πυλώνα ελέγχου των αμερικανικών τραπεζών μαζί με τις Fed και FDIC, προειδοποίησε για τον επερχόμενο κίνδυνο λέγοντας: «Βρισκόμαστε στη φάση του οικονομικού κύκλου όπου ο πιστωτικός κίνδυνος έρχεται στο προσκήνιο. Όπως και το 2008, η πώληση τέτοιων προϊόντων αυξημένου κινδύνου έχει περάσει σε επενδυτικά σχήματα χαμηλής αξιολόγησης. Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα subprime φούσκα».
Όλα αυτά τα δάνεια έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα μειωμένης εξασφάλισης. Παρόλα αυτά, όλοι συμπεριφέρονται σα να μη συμβαίνει τίποτα. Και οι Αρχές προειδοποιούν πάλι για το «τέρας» της πίστωσης μειωμένης εξασφάλισης, σε μια περίοδο όπου η Fed αργά αλλά σταθερά οδεύει προς σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. (Πηγή: Market news 14 & 22 Οκτ.)

ΠΟΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ
Ο Ίαν Μόρις, καθηγητής κλασικών σπουδών και ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, έχει επαναφέρει την υπόθεση ότι ο πόλεμος είναι σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη στο πρόσφατο βιβλίο του «Πόλεμος! Τι καλό κάνει; Σύγκρουση και πρόοδος του πολιτισμού από τα πιθηκοειδή στα ρομποτ».
Ένα άλλο νέο βιβλίο, το «Πόλεμος και χρυσός: Μια πεντακοσιοετής ιστορία αυτοκρατοριών, περιπετειών και χρέους» του Kwasi Kwarteng, έχει παρόμοια επιχειρήματα αλλά εστιάζει στις κεφαλαιαγορές. Ο κύριος Kwarteng, Συντηρητικός του Βρετανικού Κοινοβουλίου, ισχυρίζεται ότι η ανάγκη χρηματοδότησης πολέμων οδήγησε τις κυβερνήσεις στην ανάπτυξη νομισματικών και χρηματοπιστωτικών θεσμών, επιτρέποντας την άνοδο της Δύσης.
Μια ακόμα διερεύνηση της υπόθεσης εμφανίζεται σε  ένα πρόσφατο δοκίμιο των οικονομολόγων Chiu Yu Ko, Mark Koyama και Tuan-Hwee Sng.
Αυτοί, όπως κατάλαβες, ετοιμάζoνται ετοιμαζoντάς μας. Εμείς; Θα σηκωσουμε την σημαία τους; Ή θα σηκώσουμε την δικιά μας σημαία ενάντια στα σχεδιά τους και υπέρ μας;  Ας τους στείλουμε λοιπόν το δικό μας μήνυμα, με την απεργία στις 12/11/2015. Ας τους στείλουμε το δικό μας μηνυμα με την εγγραφή μας και την ενεργη συμμετοχή στα σωματία μας. Ας τους στείλουμε το μήνυμα ότι στον πόλεμο που μας κύρηξαν, θα απαντήσουμε με πόλεμο υπέρ της τάξης μας, μαζί με τους συμμάχους μας τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτώχους αγρότες, τους νέους, τις νέες, τις γυναίκες. Όλοι και όλες στην Απεργία στις 12/11/2015. Όλοι και όλες στα σωματεία μας. Αυτό φοβούνται και αυτο πρέπει  να  τους δώσουμε.

Y.Γ. Ριζοσπάστης 3/9/2010 «Η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική, προσωρινή. Θα ακολουθήσει νέα κρίση.»

«Είδηση από το μέλλον»: Συνελήφθη ζευγάρι ηλικιωμένων με μικροποσότητα σύνταξης. Στην απολογία τους υποστήριξαν οτι ήταν για προσωπική  τους χρήση.

Πήγαινε στην κορυφή