Η επαναδιαπραγμάτευση που έγινε… «ότι προαιρείσθε»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η επαναδιαπραγμάτευση  που έγινε… «ότι προαιρείσθε»
Mε τον πιο υποτιμητικό αλλά και τον πιο περιγραφικό τρόπο συνόψισε πριν λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας την «υπερήφανη» διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές μας.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τόνισε ότι «η Ελλάδα γονατίζει και το δόγμα των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην Ευρώπη είναι ό,τι προαιρείσθε».
Η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την ευρωπαϊκή ψυχρολουσία εν μέσω καύσωνος με την Τρόικα να απαιτεί από το οικονομικό επιτελείο ένα νέο γύρο αφαίμαξης, που θα πρέπει να αποφέρει 3 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους ως τις 24 Ιουλίου. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη νυν και τις πρώην κυβερνήσεις για «υστέρηση πατριωτικής ευθύνης», αντιπαραβάλλοντας τη στάση του «τεχνοκράτη Ιταλού πρωθυπουργού» και του «δεξιού πρωθυπουργού της Ισπανίας».
Ο ίδιος αναρωτήθηκε εάν το μήνυμα του λαού στις εκλογές ήταν «συνέχιση του αποτυχημένου προγράμματος και ό,τι προαιρείσθε», όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας στους εταίρους.
Ο υπουργός Οικονομικών, μετά την «κρυάδα» του Eurogroup, προσπαθεί να μαζέψει τώρα τα σπασμένα της μακράς προεκλογικής περιόδου που επέφερε μία άνευ προηγουμένου στέρηση των δημοσίων εσόδων αλλά και καθυστέρησε τα όσα η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει.
Έτσι, μέσα σε λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης, η περίφημη «επαναδιαπραγμάτευση» μετατράπηκε σε έναν αγώνα δρόμου που ξεκινά στην καρδιά του καλοκαιριού ώστε να εφαρμοσθούν όσα μέτρα έμειναν πίσω μέχρι σήμερα λόγω των εκλογών. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να πάρει μέτρα-σοκ ύψους τριών δισεκατομμυρίων που προβλέπονταν από τον Προϋπολογισμό του 2012 αλλά δεν είχαν υλοποιηθεί. 
Επισήμως, τα μέτρα αυτά είχαν συμφωνηθεί με την Τρόικα από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου τον Μάρτιο του 2012 προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αποκλίσεις από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού και έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί μέχρι τον Ιούνιο.
Τρία είναι τα βασικά μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση. Πρόκειται για την περικοπή κατά 12% των ειδικών μισθολογίων, την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και φυσικά το νέο χαράτσι στα ακίνητα.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς με βάση αυτά τα τρία μέτρα – φωτιά η κυβέρνηση περιμένει να εισπράξει 2,2 δισ. από το τέλος ακινήτων, 600 εκατ. από την εξίσωση φόρων πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης και 205 εκατ. από το μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια.
Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ως τις 24 Ιουλίου, δηλαδή σε δεκατρείς μέρες από σήμερα, οπότε οι ελεγκτές της Τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα για έλεγχο.
Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η υλοποίηση των τριών μέτρων, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένονται, θα οδηγήσει σε μια θετική εισήγηση από την Τρόικα και στο άνοιγμα της διαπραγμάτευσης για την επιμήκυνση του ελληνικού Προγράμματος κατά δύο χρόνια, όπως ζητά η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών έχει δώσει ήδη εντολή να ετοιμαστούν τα ειδοποιητήρια για το τέλος ακινήτων και να έχουν αποσταλεί το αργότερο ως τις 24 Ιουλίου, κι αυτό παρότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ο αριθμός των δόσεων, που είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.
Όσον αφορά την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, είναι ένα μέτρο που προβλέπεται στο Μνημόνιο και ο νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και καιρό, και στον Προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί τα αντίστοιχα έσοδα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης θα οδηγήσει σε αύξηση 40% του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θα φτάσει στα 1,40 ευρώ το φθινόπωρο από 1 ευρώ που ήταν πέρσι!
Και σαν να μην έφταναν αυτά, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να προχωρήσει εδώ και τώρα στη μεσοσταθμική περικοπή κατά 12% των ειδικών μισθολογίων, μέτρο που θα πλήξει περίπου 195.000 δημοσίους υπαλλήλους και θα βάλει στα ταμεία 200 εκατ. ευρώ το 2012 και άλλα 400 εκατ. το 2013. Πρόκειται για δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωμάτες και αρχιερείς, οι μισθοί των οποίων κυμαίνονται από 2.000 έως 6.500 ευρώ και κοστίζουν ετησίως 5,9 δισ. ευρώ ή το 1/3 της συνολικής μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου. Ωστόσο, η μείωση 12% είναι μεσοσταθμική, πράγμα που σημαίνει ότι σε ορισμένες κατηγορίες, η μείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη, ίσως και 20%! Και μάλιστα, οι περικοπές θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Ωστόσο φαίνεται ότι αναζητώνται ισοδύναμα μέτρα για να μην πληγούν ακόμη περισσότερο ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι ένστολοι. Το είπαν ευθέως ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας την Τρίτη αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου την Δευτέρα. 
Η απόφαση της κυβέρνησης να συνταχθεί αδιαμαρτύρητα με τις επιταγές της Τρόικας έδωσε την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίξει ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, χάθηκε η ευκαιρία για τη χώρα μας να κερδίσει κάτι από την διαπραγμάτευση. 
«Όταν βάζει η Ιταλία και η Ισπανία βέτο, είναι αδιανόητο η Ελλάδα που γονατίζει 2,5 χρόνια τώρα να μην πει μία λέξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
‘Εκανε λόγο για «σαφή υστέρηση πατριωτικής ευθύνης», σημείωσε ότι «οι εδώ κυβερνήσεις, παραδόθηκαν, δεν διαπραγματεύθηκαν ποτέ» και υπογράμμισε πως «σήμερα έχουμε έναν νέο υπουργό Οικονομικών, που πηγαίνει στο Eurogroup και λέει αυτά που θέλει να ακούσει ο Σόιμπλε. Τους λέει: δεν ζητάμε τίποτα».
Η Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, γονατίζει και το δόγμα των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην Ευρώπη είναι «ότι προαιρείσθε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή