Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Μια συναυλία προς τιμήν μαΘητών και εκπαιδευτικών

Μια ξεχωριστής αισθητικής συναυλία διοργάνωσε η αντιδήμαρχος Παιδείας Γαλατσίου κα Σοφία Λεπίδα – Ντάγλα, την Παρασκευή 22 Ιουνίου, στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Άλσους Βέικου, με μαθητές και καθηγητές μουσικής των σχολείων του δήμου μας και με την αφιλοκερδή σύμπραξη των εκλεκτών καλλιτεχνών Βασίλη Λέκκα και Vivian Daglas. Τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς αριστούχοι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Γαλατσίου αλλά και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί για την προσφορά τους στο χώρο της διδασκαλίας.
H συναυλία, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, ήταν ένα «πάντρεμα» μικρών συναυλιών γνωριμίας που έγιναν κατά τη διάρκεια του κοινού πολιτιστικού προγράμματος που εκπόνησαν οι μαθητές, οι καθηγητές αλλά και η αντιδήμαρχος Παιδείας. Ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη, Διονύσιου Σολωμού, Νίκου Γκάτσου, Κώστα Βάρναλη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου καθώς επίσης και του νέου Γαλατσιώτη στιχουργού Κωνσταντίνου Ντάγλα, συγκεκριμένα η «Ομορφοκκλησιά». Στο Άλσος αντήχησαν μουσικές δυνατές όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Μάνου Χατζηδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Λουκά Θάνου. Ο Δημήτριος Βλάχος «έντυσε», απλά και υπέροχα, την «Ομορφοκκλησιά», η ορχήστρα «Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής» του Δήμου Αθηναίων με το διευθυντή της Χρήστο Χαλκιά υπερέβαλλαν εαυτούς, κι ο κιθαρωδός Νίκος Μανιταράς συνοδός στο ταξίδι αυτό.
Η χαρισματική φωνή της Vivian Daglas συνεπήρε το κοινό και ο γνωστός και καταξιωμένος τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους πάντα στο πνεύμα των στιχουργών και των συνθετών που προαναφέρθηκαν. Και, τέλος, η μοναδική, αισθησιακή και υπέροχη χορωδία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων του Γαλατσίου «γέμισε» τη βραδιά με ελπίδα και αισιοδοξία. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός (εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου), ο δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κυριάκος Τσίρος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πατραίων κ. Ανδρέας Φίλλιας, η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κα Παναγιώτα Ψαρράκη καθώς και παράγοντες του δήμου και της σχολικής κοινότητας.
Εκφωνητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μάνος Ελευθερίου, εκπαιδευτικός και για πολλά χρόνια υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας.
Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιελάμβανε ποιήματα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, μελοποιημένα από Έλληνες συνθέτες («Στο περιγιάλι το κρυφό», «Άκρα του τάφου σιωπή», «Τσάμικος», «Η μπαλάντα του κυρ-Μέντιου», «Ένα το χελιδόνι»…) που ερμήνευσαν οι μαθητές από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Γαλατσίου. Την αγάπη τους για κάθε γωνιά του Γαλατσίου, όπου μεγάλωσαν, εξέφρασαν στο ποίημα «Ομορφοκκλησιά» η ερμηνεύτρια Vivian Daglas, ο συνθέτης Δημήτριος Βλάχος, διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Γαλατσίου και ο στιχουργός Κωνσταντίνος Ντάγλας. Η δημιουργία του τραγουδιού οφείλεται στη φιλοδοξία της αντιδημάρχου Παιδείας, το Γαλάτσι να αποκτήσει ένα δικό του ύμνο, και το όραμα αυτό υλοποιήθηκε μέσα από ένα «χασάπικο». Το τραγούδι «Ομορφοκκλησιά» ακούστηκε για πρώτη φορά από τη μαθητική χορωδία και τη φωνή της Vivian Daglas. Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού επιβεβαίωσε το εξαιρετικό κομμάτι αλλά και την ιδιαίτερη ερμηνεία. Την χορωδία των μαθητών των επτά σχολείων διήυθηνε ο «πληθωρικός» μαέστρος και γυμνασιάρχης κ. Δημήτριος Βλάχος.
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιελάμβανε τραγούδια με τις φωνές της Vivian Daglas και του Βασίλη Λέκκα. 
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του προγράμματος, οι εξαιρετικοί ερμηνευτές και τα παιδιά, έκλεισαν τη μουσική βραδιά τραγουδώντας όλοι μαζί για τη δικαιοσύνη και ελευθερία, πολύ επίκαιρες και αναγκαίες έννοιες στις μέρες μας. 
Στη σκηνή ανέβηκαν μαζί οι καθηγητές των σχολείων – μουσικοί και φιλολόγοι – που βοήθησαν τα υπέροχα αυτά παιδιά να παρουσιάσουν τα τραγούδια, οι διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων του Γαλατσίου και η διοργανώτρια της συναυλίας, η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Λεπίδα – Ντάγλα, η οποία μοίρασε λουλούδια, χαμόγελα, αγάπη και αισιοδοξία και κάλεσε όλους για τη συναυλία του επόμενου καλοκαιριού.
Της συναυλίας προηγήθηκε η τελετή απονομής «Αριστείων Προόδου» στους μαθητές και απονομής «Επαίνων Τιμής» στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς. Επίσης, για πρώτη φορά στο Δήμο μας τιμήθηκαν οι εθελοντές εκπαιδευτικοί για την προσφορά τους στο πρόγραμμα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας του Γραφείου Παιδείας του Δήμου Γαλατσίου που λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, με εντατικά μαθήματα προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις. 
Λίγες μέρες πριν, ένα άλλο νοσταλγικό ταξίδι σε δρόμους μουσικούς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στη γιορτή για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης μας, που έλαβε χώρα κι αυτή στο Άλσος Βέικου. Ταξιδευτές τους οι χορωδίες των μαθητών των δημοτικών σχολείων του Γαλατσίου που μας οδήγησαν στην οδό του «Ονείρου και της Φαντασίας».
Στο κατάμεστο θεατράκι, η όμορφη βραδιά ξεκίνησε με την απονομή επαίνων από την αντιδήμαρχο κυρία Λεπίδα – Ντάγλα στους μαθητές των ΣΤ΄ τάξεων και συνεχίστηκε με το χορευτικό συγκρότημα του 7ου Δημοτικού, που χορεύοντας γιόρτασε την ανακήρυξη του ως το πρώτο οικολογικό σχολείο του Δήμου μας.
Ακολούθησαν οι χορωδίες όλων των σχολείων, που γέμισαν όλους με συγκίνηση τραγουδώντας η κάθε μία ξεχωριστά αλλά και όλες μαζί έργα των Χατζηδάκη, Ελύτη, Παπακωνσταντίνου και άλλων, ενώ στο πιάνο τις εντυπώσεις κέρδισε η σεμνή παρουσία της κυρίας Ιωάννας Τρίγκα.