Φορολογικό «σοκ» από τα φετινά εκκαθαριστικά με πενταπλάσιους φόρους από πέρυσι

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Φορολογικό «σοκ»   από τα φετινά εκκαθαριστικά  με πενταπλάσιους φόρους  από πέρυσι
Το χέρι βαθιά στην τσέπη θα βάλουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν από τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα.
Aυτήν την εβδομάδα ολοκληρώθηκε και η αποστολή της τρίτης παρτίδας 500.191 εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Συνολικά έχουν αποσταλεί 1.403.446 σημειώματα, τα οποία δείχνουν πως επτά στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους για τα εισοδήματα του 2011, όταν πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων ήταν μόλις δύο στους δέκα!
Ο καθαρός φόρος που αναμένεται να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία από τα 1,40 εκατομμύρια εκκαθαριστικά που έχουν ήδη σταλεί, ανέρχεται σε 1,33 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι από συνολικά 5,7 εκατ. εκκαθαριστικά η εφορία είχε εισπράξει μόλις 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών φέτος είναι να εισπραχθούν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό πενταπλάσιο από πέρυσι!
Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να ευελπιστεί να γεμίσει τα ταμεία του, όμως δεν είναι λίγοι οι πολίτες που είτε δηλώνουν απρόθυμοι να καταθέσουν φορολογική δήλωση είτε αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο βάσει του οποίου οι δόσεις για την εξόφληση των φόρων από 3 διμηνιαίες που είναι σήμερα κατ’ ανώτατο όριο να επεκταθούν σε 6 ή ακόμη και σε 9 μηνιαίες δόσεις, ούτως ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να πληρώσουν τις οφειλές τους και να μη βρεθούν με ληξιπρόθεσμα χρέη.
Η φοροεπιδρομή δεν έχει τέλος, αφού με τα φετινά εκκαθαριστικά, εκτός από το φόρο εισοδήματος οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλλουν ακόμη την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, ενώ μέχρι το φθινόπωρο θα κληθούν να πληρώσουν και το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011, αλλά και την έκτακτη εισφορά του 2011.
Την ώρα, όμως, που οι εφορίες στέλνουν τα «ραβασάκια» στους φορολογούμενους, ο Συνήγορος του Πολίτη κρούει το καμπανάκι του κινδύνου στην Πολιτεία για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Αφορμή στάθηκαν οι αναφορές που λαμβάνει καθημερινά από πολίτες, οι οποίοι «δεν μπορούν να πληρώσουν τα πρόσθετα φορολογικά βάρη από τις έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο ΣτΠ ζητά κατανομή των φορολογικών βαρών στους Έλληνες πολίτες ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνάμεις, επισημαίνοντας πως οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις πλήττουν εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί με το συνήθη φόρο εισοδήματος, και υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες ευπαθών ομάδων πολιτών.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «οι πολίτες αδυνατούν να συνεισφέρουν περαιτέρω στα φορολογικά βάρη».
Μάλιστα, όπως τονίζεται, ορισμένοι αντιμετωπίζουν και πρόβλημα βιοπορισμού. «Το ύψος των έκτακτων φόρων εμφανίζεται, τις περισσότερες φορές, δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των φορολογουμένων, οι οποίοι ενδέχεται να εκποιήσουν ιδιοκτησία ή να λάβουν πρόσθετα δάνεια, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης υπάρχει κίνδυνος επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως η κατάσχεση ακίνητης περιουσίας τους» τονίζει η ανεξάρτητη αρχή στην επιστολή της.
Οι εφοριακοί από την πλευρά τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση αφού, όπως τονίζουν, τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες πολλές φορές ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Στο πλαίσιο αυτό, στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών προτάθηκε η θέσπιση ειδικής ρύθμισης βάσει της οποίας το ποσό του φόρου που θα αποδίδουν οι φορολογούμενοι κάθε μήνα για τους φόρους που προκύπτουν με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων και τους φόρους ακινήτων να ανέρχεται το πολύ στο 20% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος που τους απομένει εάν αφαιρεθεί η δόση του στεγαστικού δανείου ή το ενοίκιο.
Παράλληλα προτείνεται τα χρέη στα οποία δεν αντιστοιχεί μηνιαία δόση καταβολής (λόγω του ύψους των εισοδημάτων), να μην διαγράφονται αλλά να «παγώνουν» μέχρις ότου οι υπόχρεοι βρεθούν σε οικονομική κατάσταση, η οποία θα τους επιτρέπει την σταδιακή έστω, εξόφλησή τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή