Προσοχή στις «νάρκες» των σκύλων

Πολλά τα παράπονα που δεχόμαστε σε καθημερινή σχεδόν βάση από συνδημότες μας σχετικά με τις ακαθαρσίες που αφήνουν πίσω τους σε δημόσιους χώρους τα συμπαθέστατα και λατρεμένα τετράποδα, τα σκυλιά. Τα παράπονα, όπως είναι φυσικό, είναι για τους ιδιοκτήτες τους που αδιαφορούν για το τί αφήνουν πίσω τους τα αξιαγάπητα αυτά ζώα συντροφιάς.
Οι ακαθαρσίες των τετράποδων φίλων του ανθρώπου σε κοινόχρηστους χώρους, δρόμους, πεζοδρόμια και πλατείες, είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τους δήμους – τουλάχιστον για εκείνους που νοιάζονται για την υγεία των δημοτών τους και την αισθητική της πόλης τους. Γι’αυτό και ορισμένοι Δήμοι έχουν εφαρμόσει πιλοτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών με τη δημιουργία ειδικών τουαλετών με άμμο για σκύλους σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης τους. Άλλοι πάλι Δήμοι έχουν τοποθετήσει σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης τους, και κυρίως σε πάρκα και πλατείες, ειδικά stands απ’όπου οι ιδιοκτήτες μπορούν να πάρουν σακούλα για να μαζέψουν, ως οφείλουν, τα περιττώματα του τετράποδου φίλου τους.
Δυστυχώς, στη δική μας πόλη, το Γαλάτσι, δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω και ακόμα πιο δυσάρεστο είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων, στην πλειοψηφία τους, στερούνται της στοιχειώδους περιβαλλοντικής ευαισθησίας αλλά και του ελληνικού φιλότιμου και δεν σκύβουν να «τα» μαζέψουν.
Όσοι ζούμε σ’αυτή την πόλη γνωρίζουμε πόσο εύκολο είναι καθώς περπατάμε να πατήσουμε πάνω σε μια τέτοια… «νάρκη». Και να μη μιλήσουμε για τις πλατείες – για τις οποίες κυρίως μας τηλεφωνούν αγανακτισμένοι παθόντες συνδημότες μας – όπου είναι άκρως δυσάρεστο να πηγαίνεις με τα παιδιά σου στο γειτονικό πάρκο για μια βόλτα και να μην μπορεί κανείς σας να τη χαρεί εξαιτίας της έντονης δυσοδίας και της πληθώρας ακαθαρσιών.
Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που σχέσεις μεταξύ γειτόνων έχουν διαταραχθεί ακριβώς επειδή όταν το χαριτωμένο τετράποδο βγαίνει βόλτα για την ανάγκη του και την εκτόνωσή του, ο ιδιοκτήτης του το αφήνει να ανακουφιστεί μπροστά στην πόρτα ή τις γλάστρες του γείτονα! Και – το πιο λυπηρό όλων – φεύγοντας το δίποδο δεν μαζεύει τίποτα. Κι αν τύχει να τα ακούσει (και δικαιολογημένα) από τον γείτονα που θα βγει για να σκουπίσει και να πλύνει για μία ακόμα φορά το πεζοδρόμιο, το «αφεντικό» του τετράποδου θα του προσάψει την έλλειψη αισθήματος ζωοφιλίας.
Η νομοθεσία πάντως είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται (…) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας». Συνεπώς, η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να μαζέψει τις ακαθαρσίες του ζώου του είναι δεδομένη και ρητώς οριζόμενη εκ του νόμου.
Συνεπώς, την επόμενη φορά, αγαπητοί ιδιοκτήτες των αξιαγάπητων αυτών τετράποδων, που θα βγάλετε το ζωάκι σας βόλτα θυμηθείτε την υποχρέωσή σας αυτή και εφοδιαστείτε με ένα φαρασάκι και μία σακουλίτσα. Μην ξεχνάτε πως τα περιττώματα που δεν μαζεύονται είναι εστία μόλυνσης και γεμίζουν μύγες και άλλους οργανισμούς που, αν επεκτείνετε λίγο το συλλογισμό σας, μπορεί να φτάσουν και μέχρι τη δική σας κουζίνα… Επίσης, γεννούν και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των συμπολιτών σας. 
Κι αν τα παραπάνω δεν σας πείθουν, σκεφτείτε πως ο σκύλος σας, αν μπορούσε, θα τα μάζευε διότι τα ζώα αγαπούν την καθαριότητα. Απο-δείξτε του, λοιπόν, πως την αγαπάτε κι εσείς. 
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή