Αυτοκτονούν 2 Έλληνες κάθε μέρα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αυτοκτονούν 2 Έλληνες κάθε μέρα
Ο αριθμός των αυτοκτονιών στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί επικίνδυνα, ενώ καθημερινά νέα περιστατικά με αυτόχειρες έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Ήδη από τον Απρίλιο του 2010 έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους 1.200 άνθρωποι, αριθμός που δείχνει ότι η οικονομική κρίση προκάλεσε αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά 40%! Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το στοιχείο πως οι Αρχές καταγράφουν δύο αυτοκτονίες την ημέρα.
Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα υπολογίζονται πλέον στις 600 ετησίως. Παράλληλα, αυξάνονται οι απόπειρες αυτοκτονίας, η χρήση αντικαταθλιπτικών και η ανάγκη για ψυχιατρική βοήθεια, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Οι κλινικοί ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές προειδοποιούν πως η μείωση του εισοδήματος και η ανεργία απειλούν σοβαρά την υγεία των Ελλήνων, αφού αρχικά τους οδηγούν σε ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και σε κάποιες περιπτώσεις είναι οι βασικές αιτίες που οπλίζουν το χέρι του αυτόχειρα.
Τα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων θεωρούνται πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επισήμαναν ειδικοί επιστήμονες στο 89ου Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του οποίου «το άγχος, η αγωνία, η απόγνωση είναι τα συναισθήματα που βιώνουν εντόνως σήμερα οι Έλληνες εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας, της ανασφάλειας, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αυτοκτονιών κατά 22% τη τελευταία διετία».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν», Ελευθέριο Λύκουρα, από τη βαριά αυτή ατμόσφαιρα δεν μένουν ανεπηρέαστα τα παιδιά, ακόμη κι αυτά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία.
Οι νοσηλείες των παιδιών έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 10%-15%. Τα περισσότερα παιδιά προσέρχονται στα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων με έντονες κεφαλαλγίες, κοιλιακά άλγη και πόνους στα άκρα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις περισσότερες περιπτώσεις ο παράγοντας είναι ψυχογενής.
Σύμφωνα με την άποψη ειδικών, οι πραγματικές επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχική και σωματική υγεία είναι αδύνατο να καταγραφούν με ακριβή τρόπο, αφού οι πραγματικοί αριθμοί τετελεσμένων αυτοκτονιών και αποπειρών είναι πολλαπλάσιοι των καταγεγραμμένων, είτε γιατί πολλές από τις απόπειρες δεν φθάνουν στα νοσοκομεία ως τέτοια περιστατικά, είτε γιατί αρκετά συμβάντα αυτοκτονιών συγκαλύπτονται υπό το φόβο του κοινωνικού στίγματος που συνδέεται με την άρνηση της ορθόδοξης εκκλησίας να θάψει τους αυτόχειρες.
Οι επιχειρηματίες, οι άνεργοι μεταξύ των 35 και 40 ετών, οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οι 50άρηδες που χάνουν ξαφνικά τη δουλειά τους είναι αυτοί που συνήθως οδηγούνται στο χείλος του γκρεμού.
Η αιφνίδια απώλεια εισοδήματος ή το χάσιμο της θέσης εργασίας δίνουν το τελειωτικό χτύπημα. Ο απαγχονισμός, η πτώση από ένα κτήριο και ο αυτοπυροβολισμός είναι οι συνηθισμένες μέθοδοι της αυτοκτονίας.
Η κρίση της οικονομίας, ως φαίνεται, χτυπά κατευθείαν στις ψυχές των ανθρώπων, τους απελπίζει, τους κάνει ευάλωτους κι εν τέλει τους σκοτώνει.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τα κράτη με την έναρξη της οικονομικής κρίσης ότι αυτά τα φαινόμενα μπορεί να αυξηθούν.
Κι αυτό γιατί η οικονομική δυσπραγία εντείνει το άγχος, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται παρείσακτοι, εκτός του κοινωνικού ιστού.
Η συντριβή, η αποτυχία και η ανικανότητα να προσφέρουν στην οικογένειά τους τα απαραίτητα για την επιβίωση οδηγούν στο «απονενοημένο διάβημα».
Σύμφωνα μάλιστα με τους ψυχολόγους, όσοι αυτοκτονούν εξαιτίας οικονομικών αδιεξόδων, πρώτον τιμωρούν τον εαυτό τους γιατί δεν τα κατάφεραν και δεύτερον νομίζουν ότι έτσι λυτρώνονται κι απαλλάσσουν και τους γύρω από την προβληματική τους περίπτωση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή