Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες στο ∆ήµο Ηλιούπολης

Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες στο ∆ήµο Ηλιούπολης


Η ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης συνεχίζει για τέταρτη χρονιά το πρόγραµµα «Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες» για τα παιδιά Νηπιαγωγείου και ∆ηµοτικού της πόλης της Ηλιούπολης.
 Από τις 15 Οκτωβρίου 2015 έως τις 31 Μαΐου 2016, κάθε Τρίτη και Πέµπτη, 10.00 µε 12.00το πρωί, τάξεις Νηπιαγωγείων και ∆ηµοτικών έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη δασκάλα παιδικής ζωγραφικής Θεανώ Χριστοπούλου µαζί µε τη µουσικό και µαέστρο µας Βαρβάρα Κουτίβα να ζωντανεύουν εικόνες βιβλίων που επιλέξαµε για τις αντίστοιχες ηλικίες. Μέσα από συνεργασία και διάλογο, τα παιδιά θα εκφραστούν εικαστικά και θα ηχογραφήσουν το δικό τους τραγούδι, εµπνευσµένα από τις ιστορίες.

Συγκεκριµένα, τα βιβλία, στα οποία βασίζονται οι φετινές χειροποίητες βιβλιοϊστορίες για κάθε τάξη, είναι:
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ & Α΄ ∆ΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Οι µουσικοί του δάσους» των SirishRao&εικονογράφηση DurgaBai,των εκδόσεων ΚΟΚΚΙΝΟ. Μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου «Οι µουσικοί του δάσους» – το οποίο είναι Ινδική διασκευή του παραµυθιού των Αδερφών Γκριµ  τα παιδιά ανακαλύπτουν την αξία που έχουν τα ζώα για τον άνθρωπο, ακόµα κι όταν γεράσουν. Με αφορµή τις εικόνες του βιβλίου, που βασίζονται στη χαρακτηριστική τεχνοτροπία της φυλής Gond, τα παιδιά ζωγραφίζουν τα δικά τους ζώα και παράλληλα απαρτίζουν µια χο- ρωδία για να ηχογραφήσουν το τραγούδι των µουσικών του δάσους.
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Β΄ & Γ΄ ∆ΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί», της Ροδούλας Παππά και εικονογράφηση CeliaChauffrey, των εκδόσεων ΝΕΦΕΛΗ. Πώς να είναι ευτυχισµένο ένα άδειο κλουβί;Μέσα από τη δική του αναζήτηση και το διάλογο µε τα πουλιά, ξεπερνά προκαταλήψεις και παγιωµένους ρόλους… Γίνε- ται το µοναδικό κλουβί στον κόσµο που έχει όχι ένα, όχι δύο, αλλά πάρα πολλά που- λιά που πετούν µέσα και τριγύρω του – ελεύθερα! Μέσα από την αφήγηση του βιβλίου, ηχογραφούµε το τραγούδι του «άδειου κλουβιού», και ζωγραφίζουµε τα δικά µας ελεύθερα πουλιά.
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ∆΄ ∆ΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ροµπέν των Θα- λασσών» της ΓιώταςΑλεξάνδρου& εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου, των εκ- δόσεων SUSAETA. Ποιος είπε ότι οι ήρωες γεννιούνται θαρραλέοι ή πως γνωρίζουν τη δύναµη ή το δρόµο τους από την αρχή; Ήρωες µε καθαρή καρδιά µπορεί να βρίσκονται παν- τού, ακόµη και στα άγνωστα βάθη της θάλασσας. Μπορεί τη µια στιγµή να βου- λιάζουν στο φόβο και την άλλη να αναδύονται για να αναµετρηθούν… Μια ιστορία για τον εκφοβισµό, µέσα από την οποία τα παιδιά κατανοούν τη στάση των εµπλε- κόµενων στο φαινόµενο, τις επιπτώσεις και τους τρόπους αντιµετώπισής του.
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε΄ – ΣΤ΄∆ΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Το παλιόπαιδο» της Αγγελικής ∆αρλάση& εικονογράφηση Ίριδας Σαµαρτζή, των εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ. Μια ιστορία ενός παιδιού συνηθισµένου σαν όλα τα παιδιά και ξεχωριστού σαν κάθε παιδί. Μια ιστορία για την πίστη και τον ανθρωπισµό, για τη δύναµη της τέ- χνης και του πολιτισµού ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισµό. Οι µαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο χώρο του MediaLab, αληθινές ιστορίες µουσικών του ElSistema και της διεθνούς φήµης της συµ- φωνικής ορχήστρας «Μπολιβάρ» της Βενεζουέλας, αλλά και της Recycled Orchestra της Παραγουάης, κι έτσι θα έρθουν σ’ επαφή µ’ ένα όραµα που µέσω της µουσι- κής άνοιξε νέους ορίζοντες στις ζωές χιλιάδων παιδιών και είχε «καρπούς» πάνω από 150 νεανικές ορχήστρες! Τέλος τα παιδιά θα πειραµατιστούν κατασκευάζοντας το δικό τους µουσικό όρ- γανο από ανακυκλώσιµα υλικά. Το πρόγραµµα απευθύνεται σε τµήµατα σχολικών τάξεων το πολύ 25 ατόµων των Νηπιαγωγείων και των ∆ηµοτικών της Ηλιούπολης. Για δηλώσεις συµµετοχής, τα σχολεία που ενδιαφέρονται µπορούν να απευθύ- νονται στη ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη, στο τηλέφωνο 210.9948344 (κα Λόρα Παπαϊωάν- νου ή κα Εύη Μπουσούνη).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή