Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Με επιτυχία το «Μεγάλο μας Τσίρκο»

    Το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη επέλεξε να ανεβάσει φέτος η Θεατρική Ομάδα του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου, εκπλήσσοντας ευχάριστα όλους όσοι παρακολούθησαν την παράσταση το βραδάκι της Κυριακής 20 Μαΐου.
    Ολοένα και πιο ψηλά βάζει τον πήχυ το 5ο Γυμνάσιο στα σχολικά – κι όχι μόνο – θεατρικά δρώμενα της πόλης μας και κάθε χρόνο φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα που το ίδιο βάζει. Έτσι, φέτος οι ανήσυχοι μαθητές του ανέβασαν το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του αείμνηστου Ιάκωβου Καμπανέλλη, ένα έργο που αναπαριστά την Ελλάδα από την Τουρκοκρατία, τον Όθωνα και τους μετέπειτα κυβερνήτες της έως τη Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του ’40 και την κατοχή, προσφέροντας σκηνές με ουσιαστική καυστική σάτιρα, ατάκες αιχμηρές και καταστάσεις, δυστυχώς ή… ευτυχώς, διαχρονικές για το ελληνικό έθνος. Ένα σπουδαίο πραγματικά έργο, που όπως παραδέχτηκαν οι ίδιοι οι συντελεστές της παράστασης, νιώθεις πως σε επιλέγει και δεν το επιλέγεις. Γι’αυτό και πάλεψαν με όλη τη θέρμη της εφηβικής τους ψυχής, με όλο τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια των νιάτων τους αλλά στεκόμενοι πάντα με σεβασμό απέναντί του, να το φέρουν στα μέτρα τα δικά τους αλλά και των ημερών που σήμερα διανύουμε και να το προσφέρουν στους φίλους, τους συμμαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές τους που κατέκλυσαν την αίθουσα και αναμφισβήτητα ανταμείφθηκαν για την επιλογή τους αυτή!
    Οι επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις φαίνεται πως αποτελούν παράδοση για το 5ο Γυμνάσιο, όπως πολύ εύστοχα σημείωσε η διευθύντριά του κα Ελένη Προκοπίου, καλωσορίζοντας το πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου για να θαυμάσουν και να χειροκροτήσουν τους μαθητές. Στο σύντομο χαιρετισμό της η κα Προκοπίου ευχαρίστησε όλους θερμά για την παρουσία τους, ζητώντας τους παράλληλα να απολαύσουν την προσπάθεια αυτή την παιδιών.
   Το ταλέντο των νεαρών ερασιτεχνών ηθοποιών – μαθητών φάνηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή που… εισέβαλλαν κυριολεκτικώς στην αίθουσα πλημμυρίζοντάς την χρώμα, μουσική και ζωντάνια! Η αγάπη και το μεράκι τους γι’αυτό που έκαναν ήταν έκδηλο σε κάθε σκηνή της παράστασης όπου καθώς κυλούσε η ιστορία, έτσι ξεδιπλώνονταν και το υποκριτικό ταλέντο των παιδιών. 
  Οι μαθητές που έπαιξαν και απέσπασαν το θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού ήταν οι Γαβαλάκης Κωνσταντίνος, Καλιακούδα Μαρίτα, Καλέσης Δημήτρης, Κουρμπέτη Μυρσίνη, Κωνσταντοπούλου Μαρία, Λεπενίτσα Χριστίνα, Μετούσης Ανδρέας, Μητρόπουλος Αντώνης, Μούντρου Κορίννα, Μπασλάρη Χριστίνα, Μπίτης Δημήτρης, Μονάνου Κάρμεν, Όθωνος Νατάσσα, Παπαδάκη Γιούλη, Παπαδήμα Νίνα, Παπαδήμα Μυρτώ, Παππά Γλυκερία, Παρασκευοπούλου Κατερίνα, Πιερράκου Κατερίνα, Ταστσόγλου Χρυσάνθη, Τζαμαλούκα Ελευθερία, Τηραϊδή Ηλιάνα, Τηραϊδής Μίλτος, Χωριανοπούλου Βάγια. Δεν ήταν μόνο το υποκριτικό ταλέντο επί σκηνής που θαύμασαν οι θεατές αλλά και την καλλιτεχνική τους δεινότητα στο τραγούδι και το χορό καθώς το έργο αυτό έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από τους ηθοποιούς και οι μαθητές ανταποκρίθηκαν σ’αυτές επάξια!
   Τη διασκευή, σκηνοθεσία και διδασκαλία του έργου καθώς και τα σκηνικά και τα κοστούμια ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί Χιώτη Μαρία και Ξανθοπούλου Αλεξάνδρα και η μουσική επιμέλεια ήταν του Μανιταρά Νίκου. Πολλές ώρες προσωπικής δουλειάς αφιέρωσαν και οι σταθεροί συμπαραστάτες της Θεατρικής Ομάδας του 5ου Γυμνασίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και ιδιαίτερα οι Ζαχαρούλα Τηραϊδή, Ιφιγένεια Ταστσόγλου και Ευάγγελος Ταστσόγλου, οι καθηγήτριες εικαστικών Νίκη Ρεμπή και φυσικής αγωγής Αλεξία Δρίτσα, οι δύο κυρίες φύλακες του σχολείου Εύα Μούντριχα και Τζένη Νικολοπούλου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού και φυσικά ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου Γυμνασίου.
   Η ομαδική και σωστά συντονισμένη δουλειά που έγινε για την παράσταση αυτή φάνηκε, όχι μόνο από την άρτια τεχνικά οργάνωσή της (σκηνικά, φωτισμοί κλπ.) αλλά και από την ατμόσφαιρα που αντίκρυζες με το έμπαινες στο σχολείο που θύμιζε γιορτή. Ο διάκοσμος της αίθουσας υποδοχής τον οποίο επιμελήθηκαν τα παιδιά, ο πλούσιος μπουφές με κάθε λογής εδέσματα τον οποίο προσέφεραν οι μαμάδες των μαθητών, το θερμό καλωσόρισμα όλων των συντελεστών και το χαμογελαστό «ευχαριστούμε που ήρθατε» που ακούσαμε από όλους όσοι δούλεψαν σκληρά για την εκδηλωση αυτή, ήταν οι τρανταχτές αποδείξεις πως όταν όταν όλοι συνεισφέρουν για έναν κοινό στόχο και συνεργάζονται (λέξη κλειδί στις δύσκολες μέρες μας) το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά μόνον να τους δικαιώσει.
   Μοναδική παραφωνία – αν μας επιτρέπεται ένα παράπονο – η έλλειψη κλιματιστικού στην αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτη (σκεφτείτε πως υπήρχαν θεατές που παρακολούθησαν όλη την παράσταση στεκόμενοι όρθιοι) και η ατμόσφαιρα κάποιες στιγμές γινόταν αποπνικτική για τους θεατές και σίγουρα δυσκόλευε το έργο των μαθητών. 
   Τέλος να αναφέρουμε πως εκτός από το πλήθος γονέων, φίλων, συμμαθητών και καθηγητών, την παράσταση παρακολούθησαν και η κα Μαρίνα Δεδούλη, ψυχολόγος και σύμβουλος φιλολόγων, ο κ. Τσαγκάς, θεολόγος και σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης, οι πρώην διευθύντριες του 5ου Γυμνασίου κυρίες Γιαννούλη και Χριστοδούλου, ο κ. Βλάχος διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Γαλατσίου, η κα Παππά διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου, η κα Αγγ. Βλαχάκη διευθύντρια του 1ου Λυκείου Φιλαδέλφειας, η κα Χατζηθεοχάρους διευθύντρια του Σχολείου Β’ Ευκαιρίας Αγ. Αναργύρων, η κα Αγγελοπούλου διευθύντρια του 15ου Γυμνασίου Αθηνών, ο κ. Άρης Παπαδοκωστόπουλος δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ