Όταν τα ΜΜΕ «θάβουν» τις ειδήσεις

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Όταν τα ΜΜΕ «θάβουν» τις ειδήσεις
  Σε μια εποχή που τα δελτία ειδήσεων μοιάζουν να μεταδίδονται από το Βερολίνο και οι εφημερίδες μας να τυπώνονται στις Βρυξέλλες, είναι απορίας άξιο πώς πέρασε απαρατήρητη μία οικονομική ανάλυση που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες από την ηλεκτρονική έκδοση του BBC. Μία ανάλυση που κυριολεκτικά θάφτηκε από τα ίδια ΜΜΕ που μας βομβαρδίζουν καθημερινά ακόμη και με τις δηλώσεις του τελευταίου ταμία μιας γερμανικής τράπεζας. Ποιο ήταν, όμως, αυτό το ρεπορτάζ που δεν βρήκε χώρο ούτε στα ψιλά των ελληνικών εφημερίδων;
  Πρόκειται για τις πληροφορίες της Βρετανίδας Στέφανι Φλάντερς, που έρχονται να καταρρίψουν την κυρίαρχη εικόνα που κάποιοι επιχειρούν να παγιώσουν στη συνείδηση της ελληνικής κοινής γνώμης. Ας δούμε λοιπόν, τι αποκαλύπτει η οικονομική συντάκτης του BBC.
  Η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα και είναι σε θέση να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες, υποστηρίζει η Στέφανι Φλάντερς και αποδεικνύει πως τα δάνεια που λαμβάνει η χώρας μας, τα παίρνει αποκλειστικά για να αποπληρώνει το… χρέος της!!
  Μεταβολή στην ισορροπία δυνάμεων γύρω από το διαπραγματευτικό τραπέζι για το ελληνικό χρέος διαπιστώνει η οικονομική συντάκτης του BBC, Στέφανι Φλάντερς σε ανάλυσή της για την ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου. Όπως εξηγεί, η Ελλάδα έχει αποκτήσει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών και των πολιτικών που επιδιώκουν μία οριστική συμφωνία.
  Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες κατά τη συντάκτρια.
  Αρχικά, στην ακόμα πιο προφανή πλέον ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεύτερον, στο γεγονός ότι στο κούρεμα θα χρειαστεί να συμμετάσχουν και οι επίσημοι πιστωτές και τρίτο, στο ότι αθόρυβα η ελληνική κυβέρνηση έχει καταγράψει πια πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή δανείζεται πλέον χρήματα μόνο για την αποπληρωμή του χρέους.
  Στην ανάλυσή της συντάκτριας του BBC τονίζεται ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο από τα αρχικά σχέδια καθώς η χώρα πλήρωνε το 2011 περισσότερο τόκο κατά 23% σε σχέση με το 2010, παρά τα «φθηνά» δάνεια από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ (σ.σ. τα εισαγωγικά της συντάκτριας).
  Κατά συνέπεια, προσθέτει το άρθρο, καμία «εθελοντική» συμφωνία κουρέματος του χρέους που κατέχουν μόνο οι ιδιώτες πιστωτές δεν πρόκειται να προσφέρει στην Ελλάδα επαρκή ελάφρυνση. Επομένως, απαιτείται συμμετοχή και της ΕΚΤ.
  Ως προς το τρίτο σκέλος της ανάλυσής της, η Στέφανι Φλάντερς σημειώνει ότι αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου του 2011, θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σημαίνει ότι είναι σε θέση να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της οικονομίας της και ότι με τα δάνεια που λαμβάνει αποπληρώνει πια αποκλειστικά το χρέος της!
  Όπως σημειώνεται, αυτό σημαίνει ότι το κόστος αποχώρησης της χώρας από τις διαπραγματεύσεις και η κήρυξη πτώχευσης θα είχε μικρότερο κόστος σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι. Επισημαίνεται δε ότι η προοπτική μεγαλύτερων περικοπών λιτότητας τυγχάνει πιο δύσκολα υπεράσπισης όταν αποσκοπεί μόνο στην πληρωμή τόκων.
  Παρόλα αυτά η Στέφανι Φλάντερς τονίζει ότι μια ενδεχόμενη μη συντεταγμένη πτώχευση – που για πολλούς, όπως σημειώνει, παραμένει πιθανή – θα είχε φοβερές συνέπειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και στην εσωτερική της οικονομία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
  Το άρθρο υπενθυμίζει πάντως τα λόγια του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ότι οι χώρες που υφίστανται τη λιτότητα πράττουν το σωστό ως προς τις περικοπές προϋπολογισμών, αλλά δεν ανταμείβονται γι’ αυτό ούτε από τις αγορές ούτε από τους υποτιθέμενους συμμάχους στην ευρωζώνη. «Αυτό είναι περισσότερο από άδικο, είναι επικίνδυνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
  Όλα αυτά δεν χώρεσαν στην ειδησεογραφία των ελληνικών ΜΜΕ, που εδώ και μήνες έχουν ταχθεί υπέρ της σωτηρίας της χώρας μας μέσω του «ευλογημένου μνημονίου» του αλησμόνητου Θεόδωρου Πάγκαλου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή