Η Ευρώπη ήρθε στο 1ο ΕΠΑ.Λ.

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Η Ευρώπη ήρθε στο 1ο ΕΠΑ.Λ.
Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα πολυμερών σχολικών συμπράξεων «Comenius» μαζί με έξι σχολεία από το Putignano της Ιταλίας, τη Μαδρίτη της Ισπανίας, το Canakkale της Τουρκίας, τη Revuca της Σλοβακίας, το Lapy της Πολωνίας και το Μόναχο της Γερμανίας, ολοκλήρωσε τις εργασίες με τίτλο «Αρχιτεκτονική διαφοροποίηση: η γέφυρα για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση», διάρκειας δύο ετών 2010 – 2012.
Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, το γαλατσιώτικο σχολείο διοργάνωσε για το χρονικό διάστημα από 22 έως και 28 Απριλίου την τελευταία και πανηγυρική συνάντηση, υποδεχόμενο 26 μαθητές και 14 εκπαιδευτικούς από τα παραπάνω σχολεία της σύμπραξης. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια το σχολείο έδωσε την ευκαιρία σε 23 μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους να εργαστούν μαζί με τους μαθητές των άλλων σχολείων, να αποκτήσουν και να βελτιώσουν δεξιότητες, στα πλαίσια της ομαδικής εργασίας, των κοινωνικών επαφών, της οργάνωσης και της ανάληψης των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), να εξασκηθούν στις ξένες γλώσσες και να αυξήσει τα κίνητρά τους για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης, οι συνολικά 49 μαθητές του προγράμματος και από τα επτά σχολεία συμμετείχαν σε επιμορφωτικά σεμινάρια (workshops) του 1ου ΕΠΑ.Λ. με θέμα τη δημιουργία ψηφιακών ραδιοφωνικών εκπομπών (radio shows), τη δημιουργία και τη συγγραφή ηλεκτρονικών σελίδων (blogs) και επιμορφώθηκαν συμμετέχοντας στο διαδραστικό παιχνίδι «treasure hunt» με τις παρουσιάσεις σπιτιών, θρησκευτικών χώρων και χώρων εργασίας που είχαν μελετηθεί κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων. 
Η συνάντηση, όμως, περιλάμβανε και αρκετές εκδηλώσεις εκτός σχολείου. Έτσι, οι 23 μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. ξενάγησαν τις ξένες αποστολές στην Ακρόπολη, σε ιστορικά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας και στο Γαλάτσι, στο λόφο του Φιλοπάππου και προετοίμασαν ένα παιχνίδι ερωτήσεων για το Μουσείο της Ακρόπολης. Οι ίδιοι έστησαν μια ανοιχτή για το κοινό έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο παρουσιάζοντας τα αρχιτεκτονικά μοντέλα και τα σχέδια που είχαν προετοιμάσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συναντήσεων. 
Επίσης, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Δήμο Γαλατσίου όπου τους επιφύλαξαν ζεστή υποδοχή ο δήμαρχος κ. Κυριάκος Τσίρος και η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Σοφία Λεπίδα – Ντάγλα, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς αυτό δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του Γαλατσίου να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, αλλά και να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας και συναδέλφωσης με νέες και νέους από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδιαίτερα συγκινητική ωστόσο αποδείχτηκε η διοργάνωση της εθνικής βραδιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Γαλατσιώτες μαθητές παρουσίασαν ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωσή αυτή η κα Σοφία Λεπίδα – Ντάγλα, εκπροσωπώντας το δήμο Γαλατσίου, η οποία απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ενώ παρευρέθηκαν διευθυντές των γειτονικών σχολείων, οι καθηγητές, αλλά και οι γονείς και μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ.
«Οι δεσμοί φιλίας που δημιουργήθηκαν την εβδομάδα αυτή ανάμεσα στα παιδιά των εταιρικών σχολείων και στους μαθητές που τους φιλοξένησαν στα σπίτια τους, αλλά και ανάμεσα στους συναδέλφους με τους άλλους εκπαιδευτικούς από την Ευρώπη, ήταν το επιστέγασμα, ο καρπός αυτού του προγράμματος. Τη στιγμή του αποχαιρετισμού πολλοί μαθητές, δικοί μας και ξένοι, δάκρυσαν. Γεμάτοι εμπειρίες και έχοντας δημιουργήσει καινούριους φίλους, θέλουμε να πιστεύουμε, πως η διοργάνωση της εβδομάδας αυτής στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και άφησε σε όλους μας άριστες εντυπώσεις» δήλωσε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου κ. Ανδρέας Αλεξανδρής.
Πήγαινε στην κορυφή