Ο δικομματισμός απέθανε. Ζήτω ο νέος δικομματισμός;

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ο δικομματισμός απέθανε.  Ζήτω ο νέος δικομματισμός;
Οι εκλογές τέλειωσαν. Ο λαός εκφράστηκε, τα κόμματα κατέγραψαν τις δυνάμεις τους αλλά κυβέρνηση ακόμα δεν σχηματίστηκε. Και εκτός απροόπτου δεν πρόκειται να σχηματιστεί και οδεύουμε ολοταχώς προς νέες εκλογές, το πιθανότερο στις 17 Ιουνίου.
Το ότι δεν έχουμε ακόμη καινούργια κυβέρνηση σημαίνει ότι δεν έχει εκπληρωθεί ο ένας από τους δύο λόγους για τους οποίους γίνονται οι εκλογές: ο ένας λόγος είναι να εκφραστεί η βούληση των πολιτών προς τα πολιτικά κόμματα και ο άλλος λόγος είναι να κυβερνηθεί η χώρα.
Από τα πολλά μηνύματα των προχθεσινών εκλογών, το σημαντικότερο όλων είναι η εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός προς όλα τα κόμματα να συνεργαστούν. Και τούτο διότι είδε ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν είναι ικανές να βγάλουν τη χώρα από τη μεγαλύτερη κρίση που περνά από τη μεταπολίτευση και μετά. 
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά, την έχει στα χέρια του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος, αφού είδε πρώτα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, έκρινε σκόπιμο, πριν ολοκληρώσει τις επαφές του με τους άλλους αρχηγούς των εντός της Βουλής κομμάτων, να συναντηθεί με κόμματα που δεν εισήλθαν στη Βουλή (Οικολόγοι, Κοινωνική Συμφωνία, ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Στη συνέχεια ζήτησε συνάντηση με τις ηγεσίες των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) αλλά αυτό που κατόρθωσε ήταν να συναντηθεί μόνο με την Αυτόνομη Παρέμβαση που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι καθώς και η ΚΕΔΕ (Δήμοι) αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του, και ορθώς έπραξαν. Άρνηση, επίσης, ο κ. Τσίπρας εισέπραξε και από το ΚΚΕ, το οποίο είχε διατυπώσει τη θέση του για μη συνεργασία από την προεκλογική κιόλας περίοδο. 
Ο σκοπός της διερευνητικής εντολής είναι να προσπαθήσει ο αρχηγός του κόμματος μέσα από τις επαφές του και τις συζητήσεις με τους υπόλοιπους εντός της Βουλής αρχηγούς των κομμάτων, να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας και να προσέλθουν κατόπιν στη Βουλή ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, με τη συμπεριφορά του και τις ενέργειές του έδειξε ότι δεν τον ενδιαφέρει ο σχηματισμός κυβέρνησης. Έχει το βλέμμα του στις επόμενες εκλογές. Ευελπιστεί αύξηση των ποσοστών του και σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η φιλοδοξία του είναι θεμιτή αλλά ο λαός με την ψήφο του καταδίκασε τις αυτοδύναμες και μονοκομματικές κυβερνήσεις και έδωσε εντολή για συνεργασία των κομμάτων. Ο λαός καταδίκασε και απέρριψε τον δικομματισμό, τον οποίο ο κ. Τσίπρας θεωρεί ένοχο για όλα σχεδόν τα δεινά της χώρας. Πώς γίνεται, όμως, από τη μια να καταγγέλεις τον δικομματισμό και από την άλλη να προσπαθείς να γίνεις εσύ ο νέος εταίρος του;
Γι’ αυτό, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ο δικομματισμός απέθανε. Ζήτω ο νέος δικομματισμός!
Πήγαινε στην κορυφή