Εκλογές χωρίς αντίκρισμα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Εκλογές χωρίς αντίκρισμα
Στα προηγούμενα άρθρα μου είχα γράψει αρκετά για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Τώρα, όμως, θα προσπαθήσω να σεβαστώ, όπως είναι πρέπον, τους κανόνες της Δημοκρατίας και να αποφύγω, πάση θυσία ,να επηρεάσω γνώμες για το τί θα ψηφίσει ο καθένας. Είμαι βέβαιος ότι έχετε μνήμη και κρίση και ότι με την χρήση της κοινής λογικής θα κάνετε το καλύτερο για τον τόπο. 
Αυτό, όμως, που είμαι υποχρεωμένος να πω είναι η ότι η ψήφος θα πρέπει να μην καθοδηγηθεί αυτή τη φορά από προσωπικά οφέλη ή ελπίδες για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Θα πρέπει για μια φορά να ψηφίσουμε σκεπτόμενοι αυτόν τον έρμο τόπο, αυτό που τον λέμε Πατρίδα. Πολλές φορές δεν έχουμε πει ωχ αδερφέ; Έχουμε ενδιαφερθεί και να καταγγέλλουμε τους πονηρούς που παρανομούν; Ή αντίθετα λέμε «πολύ μάγκας ο τύπος!!» Αυτό μας έχει φάει. Πιέσαμε τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί δέχτηκαν τις πιέσεις γιατί και αυτοί είναι άνθρωποι σαν και εμάς και ίσως πιο ευάλωτοι στα κελεύσματα των ψηφοφόρων και της εξουσίας. 
Πηγαίνοντας λοιπόν στις κάλπες, θα πρέπει να σκεφτούμε, να θυμηθούμε, τι είχαμε πιο παλιά, τι κερδίσαμε σαν κοινωνία, αλλά και ταυτόχρονα τι χάσαμε. Τι κερδίσαμε π.χ. στα εργασιακά δικαιώματα και τι χάσαμε. Τι κερδίσαμε στην παιδεία, την υγεία, το επίπεδο ζωής και τι χάσαμε. Ας σκεφτούμε τους λόγους. Οι λόγοι δεν είναι και τόσο απλοί. Πρώτα απ’ όλα ο κύριος λόγος είναι η απουσία παραγωγής πολιτικής από τα πολιτικά μας κόμματα. Αυτό άρχισε να συμβαίνει από την στιγμή της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος. Τότε άρχισαν να κυριαρχούν και τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα άσκησαν προσωπικές πολιτικές και τα περισσότερα άσκησαν πολιτικές για ίδιον όφελος. 
Η γύμνια του πολιτικού μας κόσμου φαίνεται και σε αυτές τις εκλογές. Δεν έγινε καμιά ιδεολογική ανάλυση. Δεν έγινε καμιά συζήτηση για τους λόγους που η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της καταστροφής. Έχω γράψει πολλές φορές για αυτά τα πράγματα. Ο προεκλογικός αγώνας αναλώθηκε σε μια ξερή συνθηματολογία με φοβικά σύνδρομα για επηρεασμό των ψηφοφόρων. Αναλώθηκαν σε συζητήσεις αν έπρεπε και γιατί δεν έγινε η τηλεμαχία. Για την κατάσταση της χώρας και κυρίως για το πώς μας βλέπουν στο εξωτερικό ουδείς αναφέρθηκε. Τα πολιτικά κόμματα δυσκολεύτηκαν να βρουν υποψηφίους και αν αφαιρέσουμε τις παλιές καραβάνες, οι νέοι δεν έχουν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ίχνος πολιτικής σκέψης. Δεν νομίζω ότι τα κομματικά επιτελεία θέλουν μόνο τέτοιους ανθρώπους. Απλώς σήμερα οι πολίτες με άποψη, γνώση και σοβαρότητα απέχουν γιατί θεωρούν συλλήβδην το πολιτικό μας σύστημα πλήρως αναξιόπιστο. Και δεν είναι και ψέματα. 
Φτάσαμε, λοιπόν, λόγω της απουσίας πολιτικής σκέψης σε κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων που έδωσαν την ευκαιρία να εκφραστούν και δυνάμεις που δεν πιστεύουν στην δημοκρατία. Το τι θα ψηφίσει ο κόσμος δεν έχει και πολύ σημασία. Στην κατάσταση που έχουμε φτάσει όποιο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων κάνει κυβέρνηση, θα εφαρμόσει αναγκαστικά αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει ότι από τις εκλογές αυτές δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι που θα μας ωφελήσει, αλλά αντίθετα θα πληρώσουμε κι άλλα παραπάνω. Θα είναι δηλαδή εκλογές χωρίς αντίκρισμα όπως οι σφραγισμένες επιταγές. 
Το τι θα ψηφίσετε, λοιπόν, είναι δικό σας θέμα. Σκεφτείτε, θυμηθείτε, υπολογίστε και αποφασίστε. Το μόνο που δικαιούμαι να ξαναπώ άλλη μια φορά είναι ας ψηφίσουμε για αυτόν τον έρμο τόπο για μια φορά. Αυτά λοιπόν και καλό βόλι.
Πήγαινε στην κορυφή