Οι πρόσφυγες δοκιμάζουν την ανθρωπιά μας

Όχι την αντοχή μας. Την ανθρωπιά μας. Όχι την κρατική μας οργάνωση. Την ανθρωπιά μας. Όχι τις υποδομές μας. Την ανθρωπιά μας. Όχι τις πολιτικές μας. Την ανθρωπιά μας.

«Ο δικός μου θεός που εγώ πιστεύω είναι θεός αγάπης, ειρήνης και συγχώρεσης. Δεν είναι ούτε ζηλόφθονος ούτε εκδικητικός, δεν έχει τα ανθρώπινα πάθη και δεν κρίνει από τη σιγουριά του καναπέ. Ο ΘΕΟΣ μου είναι αγάπη και η αγάπη τα πάντα σκεπάζει πάντα ελπίζει τα πάντα υπομένει. Οι ακραίοι, οι φανατικοί κάθε θρησκείας είναι άνθρωποι που ουσιαστικά δεν πιστεύουν στο θεό, καλύπτονται πίσω από την κάθε θρησκεία για να κάνουν τα εγκλήματα τους και να κερδίσουν δύναμη και πλούτο, καλυπτόμενοι και εκμεταλλευόμενοι από την αμάθεια και το θρησκευτικό συναίσθημα του ανθρώπου.Το ίδιο συμβαίνει με τον κάθε φανατικό ρατσιστή τον άνθρωπο που πιστεύει σε κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις τον άνθρωπο που έχει μίσος και κακία στη καρδιά και που δεν έχει καμιά σχέση με το θεό γιατί δεν έχει μάθει να …
Α Γ Α Π Α».
παπά Στρατής Δήμου
(1958-2015)

Είναι ο σεβάσμιος γέροντας που ιερουργούσε στην Καλλονή της Λέσβου ενώ ταυτόχρονα φρόντιζε τους πρόσφυγες και όλους τους κατατρεγμένους, μέχρι πριν λίγες μέρες. Τον μνημονεύσαμε στο τελευταίο άρθρο μας αλλά εκοιμήθη όταν το άρθρο έφευγε πια από το τυπογραφείο. Καλό Παράδεισο παπά-Στρατή. Άφησες πίσω σου πολλούς που πιστεύουν στο ΘΕΟ σου. Άφησες κι άλλους βέβαια …
«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ανθρώπινα, αν και η κατάσταση δοκιμάζει τις αντοχές μας.  Έχω κρατήσει κι εγώ ένα εξάχρονο μικράκι νεκρό στην αγκαλιά μου και ξέρω. Το ίδιο βράδυ πήγα σπίτι και ξενύχτησα πάνω στο παιδί μου που κοιμόταν και σκεφτόμουν ότι ζει από τύχη. Το δικό μου γεννήθηκε εδώ, το άλλο στη Συρία». Μιλάει ένας λιμενικός στη Λέρο, στον απεσταλμένο της «Εφ.Συν.» στο νησί, Δημήτρη Αγγελίδη.
Η επόμενη είδηση από την ίδια εφημερίδα. «Στη Λέρο ο δήμαρχος απαιτεί όπως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να πάνε να μείνουν στο σχεδόν εγκαταλελειμμένο κτίριο, όπου στεγάζονται οι ψυχοπαθείς του νησιού. Προς τιμήν του ο Λιμενάρχης του νησιού αρνήθηκε να διατάξει κάτι τέτοιο. Ο δήμαρχος τον απείλησε με απομάκρυνση…». Το είπαμε προηγουμένως. Δεν πιστεύουμε όλοι στον ίδιο ΘΕΟ παπά – Στρατή μου…
Ας δούμε τώρα τι μεταδίδει ο αγγλικός Indepentent: Πάνω από 100.000 Βρετανοί υπέγραψαν υπέρ της καμπάνιας «Refugees Welcome» («Πρόσφυγες είστε ευπρόσδεκτοι») που ξεκίνησε διαδικτυακά ο Independent, καλώντας τον Ντέιβιντ Κάμερον να επιτρέψει ώστε η Βρετανία να δεχτεί ένα «δίκαιο μερίδιο» προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη. Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκονται απλοί πολίτες, πολιτικοί και καλλιτέχνες. Η καμπάνια ξεκίνησε με αφορμή τον θάνατο του τρίχρονου νεκρού Αϊλάν Κουρντί, η φωτογραφία του οποίου «ταρακούνησε» την Ευρώπη. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί πορεία προς την πρωθυπουργική κατοικία.
Επιστρέφουμε στα δικά μας. «Κύριε, κάτι πρέπει να γίνει όμως με τους πρόσφυγες. Από τη μια τους λυπάσαι βέβαια, γιατί τι φταίνε και αυτοί; Πόλεμο έχουν. Από την άλλη όμως έχει «βουλιάξει» η Μυτιλήνη» είπε μαθήτριά μου επιστρέφοντας από διακοπές στο όμορφο νησί της Λέσβου. Τα υπόλοιπα τα βλέπετε και τα ακούτε στα δελτία ειδήσεων. Αντεγκλήσεις, βιαιότητες, δηλώσεις, αστυνομικές επεμβάσεις αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια. Χωρίς βέβαια να γίνεται λόγος για «άλλες» συμπεριφορές.
Ταξιτζήδες, ταξιδιωτικοί πράκτορες, καντινιέρηδες, ξενοδόχοι, έμποροι αλλά και αεριτζήδες έχουν κάνει ολόκληρες περιουσίες από τους Σύριους πρόσφυγες που αποφάσισαν να ξεφύγουν από την κόλαση που ζουν στην πατρίδα τους αλλά και από όλους τους άλλους μετανάστες που δηλώνουν Σύριοι στις ελληνικές αρχές για να αποφύγουν την επαναπροώθηση ή άλλες δυσάρεστες πρόνοιες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι κοινό μυστικό ότι οι Σύριοι πρόσφυγες φέρνουν μαζί τους χρήμα. Μεταξύ τους υπάρχουν πολλοί ευκατάστατοι, στη χώρα τους, γιατροί, μηχανικοί κλπ., οι οποίοι με πόνο άφησαν πίσω τους την πατρίδα τους. Πήραν μαζί τους όμως κινητές περιουσίες. Είναι συχνό το φαινόμενο να ξεβράζονται στις ακτές πτώματα που έχουν στα ρούχα τους βρεγμένες πολλές χιλιάδες ευρώ. Το έχουμε ξαναγράψει. Δεν έπιασε ο πόνος τη Γερμανία και διεκδικεί την πλήρη απορρόφηση των Σύριων προσφύγων στα εδάφη της.
Διαβάζουμε στο Βήμα της Κυριακής: «Μια ολόκληρη βιομηχανία εκμετάλλευσης των προσφύγων και των μεταναστών που καταφθάνουν κατά χιλιάδες πλέον στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει στηθεί και θησαυρίζει τους τελευταίους μήνες. Κάτω από τα βλέμματα των Αρχών, που παρακολουθούν ανήμπορες να αντιδράσουν στο αλισβερίσι που έχει οργανωθεί, έχουν στηθεί ολόκληρα κυκλώματα εκμετάλλευσης και εξαπάτησης των οικογενειών που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη.»
Το πλιάτσικο ξεκινάει από τα φουσκωτά και τις εξωλέμβιες μηχανές τους, τα οποία πουλιούνται μετά σε ιδιώτες. Αλλά και έχει συνέχεια: Δωμάτια που νοικιάζονται με 20 ευρώ την ημέρα νοικιάζονται τώρα με 50 ή 60 ευρώ, αρκεί να δεχθούν οι ιδιοκτήτες να φιλοξενήσουν περισσότερα άτομα από αυτά που προβλέπουν οι άδειες που έχουν από τον ΕΟΤ. Στην Κω και στη Λέσβο σκηνές των 15 ευρώ που πωλούνται σε ειδικές προσφορές ακόμη φθηνότερα τον Αύγουστο πωλούνται από 30 ως 50 ευρώ. Διάφοροι ιδιώτες έχουν μετατραπεί σε «πειρατές» μεταφέροντας παράνομα έναντι αδράς αμοιβής τους μετανάστες από τα σημεία που βγαίνουν στη Μυτιλήνη στοιβάζοντάς τους στα αυτοκίνητα ή στα φορτηγά τους. Έχουν ήδη γίνει συλλήψεις. Ιδιώτες που παριστάνουν τα μέλη ΜΚΟ κάνουν ανταλλαγή δολαρίων ή άλλων νομισμάτων σε ευρώ σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις νόμιμες. Άλλοι τάζουν μεταφορά στο πλησιέστερο λιμάνι ή στους λιμενικούς σταθμούς για να καταγραφούν γρήγορα και να λάβουν την πολυπόθητη άδεια παραμονής των τριάντα ημερών με κόμιστρο πολύ υψηλότερο από το κανονικό. Ταξιτζήδες χρεώνουν 80 ως 100 ευρώ το κεφάλι για μια απόσταση 40 χιλιομέτρων, ενώ κανονικά χρεώνουν το ίδιο ποσό συνολικά για όλους τους επιβάτες. Kαφετέριες στην Κω χρέωναν τους πρόσφυγες 5 ευρώ για να φορτίσουν το κινητό τους (!).
Την ίδια στιγμή φυσικά, το κάθε φασιστοκατακάθι έχει ξεσηκωθεί για να στείλει αυτούς τους ταλαίπωρους πίσω στον πόλεμο ή ακόμα και να τους βουλιάξει στη θάλασσα και ταυτόχρονα απειλεί όποιον Έλληνα δεν είναι μισάνθρωπος σαν αυτόν. Στην «ένδοξη» ελληνική ιστορία καταγράφονται όλα. 93 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή λοιπόν, όπου γηγενείς Ελληναράδες δώσανε ρεσιτάλ πατριωτισμού δέρνοντας  Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες και καίγοντας καταυλισμούς για να τους πάρουν τα χωράφια, το ελληνικό δαιμόνιο συνεχίζει να δίνει ρέστα ασχολούμενο αυτή τη φορά με τους Σύριους, Αφγανούς και άλλους πρόσφυγες που βρίσκουν καταφύγιο στα ελληνικά νησιά.
Παπά – Στρατή, μας λείπεις.

φωτογραφία από lesvosnews.net

Πήγαινε στην κορυφή