Παύλος Χρηστίδης: Η διεθνής κοινότητα χαρακτήρισε την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αδιαπραγμάτευτα και απόλυτα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παύλος Χρηστίδης: Η διεθνής κοινότητα χαρακτήρισε την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αδιαπραγμάτευτα και απόλυτα.

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον ρ/σ ΣΚΑΙ 100,3 και τον δημοσιογράφο Αντώνη Αντζολέτο

Για την Αγιά Σοφιά – Τζαμί:

Ο κ. Ερντογάν με την κίνησή του να μετατρέψει σε ισλαμικό τέμενος την Αγία Σοφιά επιλέγει να θέσει την Τουρκία εκτός Δύσης. Όχι απλώς εκτός των ορίων του δυτικού νομικού και πολιτικού πολιτισμού, αλλά εκτός των ορίων της Δύσης ως ιστορικής και στρατηγικής οντότητας. Αυτή η βάναυση, συμβολική πρόκληση θα κλονίσει συμμαχίες και θα αποτελέσει ορόσημο για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αλλά και ευρύτερα με το εσωτερικό κεμαλικό ακροατήριο της Τουρκίας. Η πράξη του σηματοδοτεί και το τέλος του Κεμαλισμού, την υπέρβαση των συνταγματικών ορίων του. Το θέμα αυτό αφορά την παγκόσμια κοινότητα την ανατοποθέτηση της σχέσης της Τουρκίας με τη δύση, ιστορικά , πολιτιστικά αλλά και γεωπολιτικά. Άλλωστε η διεθνής κοινότητα χαρακτήρισε την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αδιαπραγμάτευτα και απόλυτα. Πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να αντιληφθεί ότι εδώ δεν μιλάμε μόνο για μια απλή επιλογή να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος, αλλά για μια επιλογή που έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς προκλητικών ενεργειών σε όλη την ευρύτερη γειτονιά.

Ο κ. Ερντογαν εξελίσσεται σε καθαρή απειλή απέναντι στην ειρήνη και τη σταθερότητα διεθνώς. Χρειάζονται άμεσα κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Οι διεθνείς οργανισμοί, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν να αντιδράσουν εμπράκτως και με διάτορη φωνή.

Οι προκλήσεις του κ. Ερντογαν και της Τουρκίας είναι συνεχείς και αδιάληπτες, όπως αυτό που γίνεται με την Κυπριακή ΑΟΖ, με το ψευδο-σύμφωνο με την κυβέρνηση της Λιβύης και σε αυτά που έχει κάνει η Τουρκία στη Βόρεια Συρία και στο Ιράκ.

Στην Ελλαδα πρέπει να ασχοληθούμε πια με τα μείζονα. Με όλα αυτά τα οποία κάνει ο κος Ερντογαν θα πρέπει να αλλάξουμε και αποφασιστικά σελίδα στην πολιτική σκηνή του τόπου και να αφήσουμε τους ψευτοδιχασμούς και τις ψευτοπολώσεις ειδικά για τα εθνικά θέματα και για τα μεγάλα. Εμείς εδώ εσωτερικά μαλώνουμε για τις διαδηλώσεις και το ρόλο της αστυνομίας και ο Ερντογαν ξετυλίγει τα στρατηγικά του σχέδια ενάντια της Ελλάδας και ευρύτερα.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και όχι μόνο λόγια και μεγαλόστομες τοποθετήσεις χωρίς πράξεις και διαδικασίες.

Για την χθεσινή ΚΟ:

Όσον αφορά στα του οίκου μας, στο Κίνημα Αλλαγής, εμείς έχουμε τις απόψεις μας και συζητάμε ανοιχτά και δημοκρατικά τα πάντα. Δεν κρύβουμε κάτω από το χαλί τις διαφωνίες και τις τυχόν αντιπαραθέσεις μας. Τοποθετούμαστε, τις αναλύουμε, αλλά ομόφωνα και ενιαία προχωράμε με πυξίδα τις αρχές και το προοδευτικό πρόσημο των αξιών και της πολιτικής μας κληρονομίας για να στηρίξουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Δεν υπήρξε ποτέ κανένα ζήτημα διαγραφής του Γ. Παπανδρέου και του κ. Καστανίδη.

Από τη χθεσινή συζήτηση στην Κ.Ο βγαίνουμε πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι και με τα μάτια μας στραμμένα στο αύριο και στην κοινωνία. Η απόφαση που ελήφθη χθες ήταν ομόφωνη, συντεταγμένη απ΄ όλη την Κοινοβουλευτική ομάδα και αφορά τον τρόπο με τον οποίο το μήνυμα του Κινήματος Αλλαγής να βγαίνει καθαρά, ενωτικά και δυνατά προς τα έξω. Οφείλουμε να εκφράσουμε ουσιαστικά τους προοδευτικούς πολίτες αυτής της χώρας, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιόδους και εποχές με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και προτάσεις, να είμαστε η χρήσιμη και ισχυρή φωνή των προοδευτικών πολιτών και των αξιών τους.

κανείς δε μπορεί να θολώνει το στίγμα της παράταξης, για το οποίο αγωνιζόμαστε όλοι καθημερινά πάρα πολύ, με πρώτη φυσικά την Φώφη Γεννηματά, η οποία με συνέπεια, αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και πραγματική ευθύνη απέναντι στους πολίτες αλλά και τα μέλη της παράταξης κινείται διαρκώς τα τελευταία χρόνια βρισκόμενη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Για τελεσίγραφο ενδεχόμενων διαγραφών:

Ευθύνη και υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε τη συντεταγμένη λειτουργία μας και την ενιαία στάση όλων στις κοινές μας αποφάσεις. Όπως προσδιορίστηκε ρητά και ομόφωνα από την ΚΟ και την Πρόεδρο από εδώ και πέρα όποιος δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Τα όργανα λειτουργούν δημοκρατικά, μέσα από το σεβασμό των αποφάσεων της πλειοψηφίας.

Για δηλώσεις Τσίπρα σχετικά με πιθανή εισχώρηση μελών στη ΝΔ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενσωματώσει μια σειρά συντηρητικών πολιτικών, οι οποίοι έχουν πει πάρα πολλές χοντράδες κατά καιρούς. Αυτή η «νέα γενιά στελεχών» του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υποτίθεται ότι έχει ο κος Τσίπρας και υπερηφανεύεται για την δήθεν ανανέωση έχει πολύ συγκεκριμένες και προβληματικές αντιλήψεις. Εδώ φτάσαμε να ακούμε ότι ο Αλέξανδρος Σβώλος ήταν ηγέτης και υποστηρικτής της δεξιάς!! Άκουσον, άκουσον. Ο επικεφαλής της ΠΕΕΑ και πρωθυπουργός του βουνού, προσδιορίστηκε από τη βουλευτή καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ ως δεξιός. Άλλη δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε σε συνεντεύξεις της με έπαρση ότι τα αγγλικά που διδάσκονται στα νηπιαγωγεία είναι αμερικάνικος δάκτυλος και εξυπηρετούν τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ.

Αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την παρακαταθήκη της προοδευτικής παράταξης, και τα αναγνωρίζει ο κόσμος, όπως φυσικά αναγνωρίζει ότι το NETFLIX δεν είναι εργαλείο νεομαρξιστικής προπαγάνδας. Το ακούσαμε και αυτό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή