Παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, του Βαγγέλη Ντάλη

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν ως πρώτο βήμα της έναρξης διαπραγματεύσεων στις οποίες οι Τούρκοι απειλούν και απαιτούν κι εμείς συμβιβαζόμαστε και παραχωρούμε. Έπεται η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ στην οποία επίσης παραχωρούμε αλλά επειδή τις αντιδράσεις δεν θα μπορέσει να τις αντέξει μόνη της η κυβέρνηση, πριν υπογράψει θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για ευρύτερη συναίνεση την οποία είναι έτοιμα να δώσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα όσων πληροφοριών θα διαβάσετε στις επόμενες γραμμές. Αν ανήκετε σε αυτούς που προτιμούν να διαβάζουν μόνο ευχάριστες ειδήσεις, μην συνεχίσετε. Δείτε το βράδυ κάποιο δελτίο ειδήσεων. Όποιο επιθυμείτε. Την ίδια γραμμή ακολουθούν σχεδόν όλα. Θα ακούσετε ότι, παρά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για ο,τιδήποτε και ότι η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη ενώ η Ελλάδα καλλιεργεί όλο και περισσότερες διεθνείς συμμαχίες. Μετά, κοιμηθείτε ήσυχοι.
Έτσι κι αλλιώς κανένας μεγαλοδημοσιογράφος της τηλεόρασης δεν θα σας εξηγήσει γιατί για το θέμα της προστασίας από τον κορωνοϊό και για θέματα τουρισμού πρέπει να γίνει συζήτηση μεταξύ δύο πρωθυπουργών. Αυτά λύνονται σε επίπεδο υπουργών Τουρισμού ή Υγείας μεταξύ δύο κρατών. Δεν τα συζητάνε πρωθυπουργοί. Έχετε ακούσει να τα συζητάνε άλλοι πρωθυπουργοί άλλων κρατών;
Το Μάρτιο, με την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ο Ερντογάν δεν ήθελε να μιλήσει με τον Μητσοτάκη. «Δεν θέλω να βρεθώ στον ίδιο χώρο και να βρεθώ στην ίδια φωτογραφία με εκείνον. Προσπάθησαν αρκετά να με πείσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά», είπε ο Ερντογάν.
Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι φοβισμένη από την τουρκική επιθετικότητα και τις συνεχείς προκλήσεις, δεν έχει εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις κι αναζητά ένα πρόσχημα για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο οποίο αρνούνται να καθίσουν οι Τούρκοι αν δεν έχουν εκ των προτέρων εξασφαλίσει παραχωρήσεις. Γι’ αυτό και καταδέχτηκε να συνομιλήσει ο Ερντογάν. Πήρε το μήνυμα ότι «έχει να λάβει»…
Μα δεν συζήτησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Ναι, γιατί και εκεί κάναμε παραχωρήσεις. Τόσο καιρό μας πιπίλιζαν το μυαλό για το πόσο εμείς τα καταφέραμε και το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα στην άλλη πλευρά. Ότι η Τουρκία είναι εστία μόλυνσης, ότι το καθεστώς δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα κι οι πρόσφυγες αποσύρθηκαν από τον Έβρο επειδή είχε εξαπλωθεί μεταξύ τους ο ιός. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε στον ομόλογό του ότι η Ελλάδα κατ’αρχάς δεν είναι αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας στην ομάδα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα το άνοιγμα των συνόρων και οι αεροπορικές επικοινωνίες με τις χώρες της ΕΕ και του Σένγκεν. Ευτυχώς ήταν αντίθετη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούρκοι τουρίστες, όταν ακόμα σε μεγάλες τουρκικές πόλεις γίνονται lock down…
Αλλά και στο μεγάλο «έπος» του Έβρου για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση είναι περήφανη, για το οποίο δεχτήκαμε ευρωπαϊκούς ύμνους για τη σθεναρή αντίδρασή μας στη μαζική εισβολή, για την προάσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων, η αλήθεια δεν αντιστοιχεί, δυστυχώς, στην τηλεοπτική προπαγάνδα. Την περασμένη Παρασκευή στο Ορμένιο Έβρου, οι κάτοικοι ξύπνησαν τα ξημερώματα και βρήκαν 18 παράνομους μετανάστες να κυκλοφορούν ανενόχλητοι μέσα στο χωριό τους, οι οποίοι είχαν μπει από την περιοχή των Μαρασίων. Μάλιστα, μετά από αναζήτηση σε κοντινή περιοχή, βρέθηκαν άλλοι 22. Δηλαδή μόνο στην περιοχή του Ορμενίου εισήλθαν σε μία μέρα τουλάχιστον 40 παράνομοι μετανάστες!
Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι αφού την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη κομπάζουν για το «φρούριο» του Έβρου, καραβάνια μεταναστών εισβάλουν ανενόχλητα στην ελληνική επικράτεια, εδώ και εβδομάδες. Άγνωστο επίσης παραμένει τι συμβαίνει με τον φράχτη στον Έβρο, καθώς εδώ κι αρκετές εβδομάδες, μετά το επεισόδιο κατάληψης ελληνικού εδάφους από την Τουρκία υπάρχει μειωμένη κάλυψη της περιοχής από τα ΜΜΕ.
Επίσης η διαφημισμένη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ στο Ιόνιο δεν ήταν και τόσο μεγάλη επιτυχία. Ήταν ίσως για την Ιταλία αφού διαιωνίστηκαν στην ελληνοϊταλική συμφωνία λάθη του 1977 που αφορούσαν την ατζέντα της ρύθμισης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας του Ιονίου. Μειωμένη επήρεια για νησιά όπως οι Οθωνοί και η συστάδα των Στροφάδων, με «χρυσωμένο» αντιστάθμισμα την αυξημένη επήρεια της Κεφαλονιάς. Η σημερινή κυβέρνηση υπέγραψε απλά μια κακή συμφωνία που είχε ξεκινήσει η τότε. Αυτή η κακή συμφωνία μειωμένης ελληνικής επήρειας (70% για τα Διαπόντια και 32% μόνο για τους Στροφάδες) δημιουργεί ήδη ένα κακό προηγούμενο που έχουν ήδη καταγράψει οι Τούρκοι και ζητούν αντίστοιχες παραχωρήσεις στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου!
Η συζήτηση για συμφωνία χάραξης ΑΟΖ με την Αίγυπτο «σέρνεται» εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αφενός γιατί οι Αιγύπτιοι ζητούν περιοχές που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν στην Ελλάδα, αφετέρου γιατί ακυρώνει την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Αυτού του ακριτικού νησιού που «ενοχλεί» περισσότερο τους Τούρκους στα σχέδιά τους και το οποίο θα ήθελαν να «εξαφανίσουν». Αυτό τους το προσφέρει η πιθανή ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.
Η Αίγυπτος έχει αντιληφθεί την ελληνική υποχωρητικότητα και την είδαμε προ ημερών να μη δέχεται νέες ελληνικές προτάσεις σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ και να μας πιέζει με τη στάση της να μειώσουμε περαιτέρω τα ήδη μειωμένα ποσοστά που της προτείναμε για την «επήρεια» της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κρήτης και του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο, Ρω κλπ). Ζητάει να φτάσει η ελληνική ΑΟΖ μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό που διαπερνά εγκάρσια την Ρόδο. Ωστόσο δε μας παίρνει να κάνουμε υποχώρηση και σ’ αυτό, αφού προτείναμε ήδη στην καινούρια μας σύμμαχο (η οποία επιθυμεί να πιάσει όλο το βόρειο κοίτασμα υδρογονανθράκων που είναι συνέχεια του Ζορ, ώστε να συναντήσει την τουρκική ΑΟΖ βόρεια της Κοιλάδας του Ηροδότου) μειωμένη τη δικιά μας επήρεια στο Καστελόριζο (περίπου στο 10-20%) και σε Κρήτη – Ρόδο – Κάρπαθο, περίπου στο 40% των όσων δικαιούνται σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας τα συγκεκριμένα νησιά μας. Προφανώς παραχωρούμε μαζί και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων…
Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν ήδη τουρκικές βάσεις στη Λιβύη και το Σεπτέμβριο ξεκινούν γεωτρήσεις στα νότια χωρικά ύδατα της Κρήτης. Τα τουρκικά γεωτρύπανα είναι έτοιμα. Κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για να δικαιολογήσει την ελληνική αδυναμία στήριξης της Κύπρου, είχε πει ότι η Κύπρος «κείται μακράν». Κείται μακράν και η Κρήτη;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή