Τι πρέπει να γνωρίζεις αν γίνεσαι Νονός ή Νονά ;

ΜΟΔΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ
Τι πρέπει να γνωρίζεις αν γίνεσαι Νονός ή Νονά ;

 

Η επιλογή νονού/νονάς από τους γονείς ενός παιδιού αποτελεί για το άτομο που θα διαλέξουν ένδειξη εκτίμησης και ιδιαίτερη τιμή. Ο νονός είναι, σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ζωή ενός παιδιού και καλείται να βρίσκεται κοντά του τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωσή του σε όλες τις στιγμές – ορόσημα της ζωής του – τόσο σε πνευματικό όσο και σε κοσμικό επίπεδο.
Πολλοί νονοί και νονές έρχονται στο γραφείο μας με άγχος, αφού δεν είναι σίγουροι για τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το μυστήριο της βάφτισης. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε με συντομία τί πρέπει να φροντίσει ο ανάδοχος , ώστε να ανταποκριθεί άψογα σε όλες τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με την παράδοση.
Ο νονός καλείται να φέρει την ημέρα της βάφτισης:

– Έναν σταυρό – είθισται να είναι ένας χρυσός σταυρός/κόσμημα,ο οποίος αποτελεί και το μεγαλύτερο δώρο που κάνει στο βαφτιστήρι του
– Βαφτιστικά ρουχαλάκια και παπούτσια, ένα πλήρες σύνολο που περιλαμβάνει τα ρούχα, κάλυμα κεφαλιού (καπέλο, μπαντάνα), ζακετάκι, παπούτσια και καλτσάκια.
– Σετ από λαδόπανα, το οποίο αποτελείται από εσώρουχα και καπελάκι, μια μεγάλη πετσέτα και ένα σεντόνι.
– Σετ λαδιού – ένα μπουκαλάκι με λάδι, σαπούνι, πετσετούλα χεριών
– Τρία λεπτά κεράκια για την κολυμπήθρα
– Λαμπάδα βάφτισης
– Μαρτυρικά για όλους τους καλεσμένους, οι οποίοι είναι μάρτυρες της βάφτισης του παιδιού.

Όλα τα παραπάνω συνήθως επιλέγουμε να τα στολίσουμε μέσα σε ένα όμορφο κουτί ή σε βαλίτσα ή τσάντα, τα οποία μετά είναι χρήσιμα για το παιδικό δωμάτιο και για το παιδί.
Επιπλέον σε διάφορα μέρη της Ελλάδας υπάρχουν ειδικά έθιμα που αφορούν τις υποχρεώσεις του νονού, για τα οποία καλείται να ενημερωθεί και να τα τηρήσει. Στην Κρήτη λόγου χάρη ο νονός περιλαμβάνει μια δεύτερη αλλαξιά ρούχων στα δώρα του, καθώς και μια φαρδιά λευκή κορδέλα με την οποία ο ιερέας τυλίγει τον ανάδοχο με το νεοφώτιστο στο τέλος του μυστηρίου της βάφτισης.
Στην αγορά υπάρχει τεράστια ποικιλία σχεδίων βαφτιστικών ειδών, κατάλληλα για κάθε γούστο και για κάθε οικονομική δυνατότητα. Θεωρείται ένδειξη ευγένειας να ρωτηθούν οι γονείς του μωρού για το γενικότερο ύφος ή για το θέμα της βάφτισης, ώστε να εναρμονιστούν τα βαφτιστικά είδη με αυτό.
Τέλος είναι σημαντικό να θυμάστε πως σημαντικότερη υποχρέωση το νονού αποτελεί η δέσμευση του να βρίσκεται κοντά στο παιδί σε όλες τις μικρές και τις μεγάλες του χαρές, στις σημαντικές στιγμές του αλλά και στις δυσκολίες, μια δέσμευση ζωής.

Μαρία Δαμανάκη
Διοργάνωση & Διακόσμηση Εκδηλώσεων
Πλάτωνος 49, 11147 Γαλάτσι
Τηλ. 210 2221619
www.mariadamanaki.com

Η Μαρία Δαμανάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Διακόσμησης (Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων) του Α. Τ.Ε.Ι Αθήνας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλουσπουδών του Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Διοργάνωση Γάμων και Διοργάνωση Εκδηλώσεων στο NewYorkInstituteofArtandDesign.
Δραστηριοποιείται στον χώρο της Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων από το 1999 και μπήκε στον χώρο της Διακόσμησης & Διοργάνωσης Εκδηλώσεων το 2003.
Από το 2010διατηρεί Γραφείο «InteriorDesign&EventPlanning» και από το 2013 το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Δημουργική Γωνιά» στο Γαλάτσι. Από την άνοιξη του 2018 και οι δύο δραστηριότητές της στεγάζονται στον νέο ιδιόκτητο χώρο στην διασταύρωση των οδών Πλάτωνος & Σολωμού, όπου και δέχεται τους πελάτες με ραντεβού.

Πήγαινε στην κορυφή