Ιστορική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ιστορική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Πολλές φορές στο δημόσιο λόγο χρησιμοποιούμε λέξεις ή φράσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις αποδίδουν το πραγματικό νόημα των γεγονότων ενώ σε κάποιες άλλες όχι. Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει ή διαβάσει για «ιστορική συνάντηση», «ιστορικό γεγονός», «ιστορική απόφαση», χωρίς στην ουσία να υπάρχει κάτι το αληθινά «ιστορικό». Μία όμως πραγματικά ιστορική απόφαση για την πόλη μας πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου την προηγούμενη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020.

Τα δύο θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
1. «Λήψη απόφασης για την αναγκαιότητα απόκτησης τμήματος στο Ο.Τ. 19/τ97 με την αγορά τριών ακινήτων μεταξύ των οδών Ιπποκράτους, Αγ. Γλυκερίας και Λ. Γαλατσίου για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου – κεντρικής πλατείας»
2. «Λήψη απόφασης για εξουσιοδότηση του Δημάρχου να διαπραγματευθεί τους όρους για τη σύναψη δανειακής σύμβασης σχετικά με την απευθείας αγορά των τριών ακινήτων που βρίσκονται στο τμήμα του Ο.Τ. 19/τ97 επί των οδών Ιπποκράτους, Αγ. Γλυκερίας, Λ. Γαλατσίου.»
Όπως καλά καταλάβατε και τα δύο θέματα αφορούν την κεντρική πλατεία στο Παλαιό Τέρμα, η οποία μετά την προχθεσινή, παρά μία ψήφο, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παίρνει σάρκα και οστά. Και λέω παρά μία γιατί ένας μόνος δημοτικός σύμβουλος από τους 33 δεν ψήφισε υπέρ κι αυτός είναι ο Σπύρος Παναγιώτου. Η καταψήφιση του οποίου και στα δύο θέματα ήταν αναμενόμενη αφού και στα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια που είχε συζητηθεί το θέμα της δημιουργίας κεντρικής πλατείας ήταν αρνητικός.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση οι 32 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν θετικά στη δημιουργία κεντρικής πλατείας στο Παλαιό Τέρμα και συγχρόνως εξουσιοδότησαν τον Δήμαρχο Γαλατσίου να διαπραγματευθεί με τις τράπεζες τους όρους του δανείου που θα πάρει ο Δήμος για την απευθείας αγορά των τριών από τα πέντε ακίνητα.Ήδη ο Γιώργος Μαρκόπουλος έχει έρθει σε προφορική συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του τετραώροφο κτιρίου (Κολιόπουλος) αλλά και με τους ιδιοκτήτες των δύο οικοπέδων στην πλευρά της οδού Ιπποκράτους. Το κόστος αγοράς, σύμφωνα και με την έκθεση του ορκωτού εκτιμητή, θα ξεπεράσει τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Την κατεδάφιση του τετραώροφου κτιρίου καθώς και τις αποζημιώσεις των ενοικιαστών του αναλαμβάνει ο πωλητής.
Ο Δήμος Γαλατσίου θα παραλάβει οικόπεδο, όπως έγινε και με το ακίνητο της οδού Μεσσηνίας στο οποίο προβλέπεται να κατασκευαστεί βρεφονηπιακός σταθμός.
Για τα δύο εναπομείναντα κτίρια, το διώροφο στην Λ. Γαλατσίου και το τριώφορο στην Αγ. Γλυκερίας θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Όπως είπε ο Γιώργος Μαρκόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα μέσα του επόμενου έτους θα έχουν καθοριστεί οι τιμές αποζημίωσης και προς το τέλος του 2021 τα ακίνητα θα έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε μια ουσιώδης συζήτηση και τέθηκαν ερωτήσεις και προβληματισμοί απ’όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων. Ερωτήσεις για το ποσό του δανείου, το χρόνο εξόφλησης, την επιβάρυνση του πρϋπολογισμού του Δήμου, την κατασκευή της πλατείας, ακόμη και τη μελλοντική χρήση της. Ως προς τη δανειακή σύμβαση ο Δήμαρχος Γαλατσίου ανέφερε ότι ο Δήμος έχει υποβάλει αίτημα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μέχρι τώρα δεν έχει δώσει απάντηση μόνο η Εθνική Τράπεζα – οι υπόλοιποι είναι θετικοί στη δανειοδότηση του Δήμου.
Οι όροι της δανειακής σύμβασης θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος, όταν θα έχουν καταλήξει και οι διαπραγματεύσεις του Δημάρχου με το πιστωτικό ίδρυμα.
Στην ομιλία του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο γράφει ιστορία. Είναι το πιο σημαντικό θέμα συζήτησης τα τελευταία 20 χρόνια.»

Πράγματι έτσι είναι αν σκεφτεί κανείς ότι η κεντρική πλατεία ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο επί διοίκησης Βασίλη Παπαδιονυσίου το 1994 και από τότε όλες οι επόμενες διοικήσεις την είχαν στο πρόγραμμά τους. Όπως φυσικά στο πρόγραμμά του την είχε και ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του στη θέση του Δημάρχου Γαλατσίου, στο φύλλο του «Παλμού» στις 26 Ιανουαρίου 2018, στην ερώτησή μου «ποιοί είναι οι στόχοι σας για τη δεύτερη θητεία σας στο Δήμο Γαλατσίου» απαντά:
«Οι στόχοι δεν αλλάζουν. Ενώνουμε όλοι τις προσπάθειες μας για να κάνουμε την ζωή στην πόλη μας καλύτερη. Να έχουμε καλύτερα σχολεία και παιδικές χαρές για τα παιδιά μας. Καλύτερες υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και τους οικονομικά αδύναμους. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για περισσότερες θέσεις εργασίας και δυνατότητες άσκησης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Περισσότερο αθλητισμό. Περισσότερο πολιτισμό. Να παραχωρηθεί το ΠΑΛΑΙ επ’ αόριστο στον Δήμο. Ωστόσο, δεν σας κρύβω τα δύο όνειρά μου. Να αποκτήσει το Γαλάτσι μια κεντρική πλατεία και να δω το Μητροπολιτικό Πάρκο των Τουρκοβουνίων να υλοποιείται. Θα ήθελα να δω όλη την περιοχή από την ΕΥΔΑΠ έως το Αττικό Άλσος, περίπου 3.000 στρέμματα, καταπράσινα, με μονοπάτια και όμορφα κιόσκια, όπου τα παιδιά μας θα μπορούν να τρέχουν και να αναπνέουν έναν καλύτερο αέρα.»
Το ένα από τα δύο όνειρά σου, Δήμαρχε, μπήκε στο δρόμο της υλοποίησης. Καιρός είναι να ασχοληθείς τώρα και με την εκπλήρωση του δεύτερου ονείρου σου, αυτού για το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Πήγαινε στην κορυφή