«Πρέπει πάντα να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος», Αγγελική Διγενή – Aggeliki Deltaphotography

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρέπει πάντα να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος», Αγγελική Διγενή – Aggeliki Deltaphotography

Aggeliki Deltaphotography. Κρατήστε αυτό το όνομα, συνδυάστε το με την εξαιρετική δουλειά της και σύντομα θα την αναζητήσετε. Ο λόγος για τη νεαρή Αγγελική Διγενή, η οποία μπήκε στον απαιτητικό χώρο της φωτογραφίας αμέσως μετά τις σπουδές της το 2010. Συνεργάστηκε με πολλούς φωτογράφους και στην πορεία γνώρισε τον σημερινό σύζυγό της – εικονολήπτης εκείνος – με τον οποίο ξεκίνησαν να εργάζονται μαζί. Ειδικότητά τους οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής σας, οι στιγμές που, όχι μόνο δεν θέλετε να ξεχάσετε ποτέ, αλλά θέλετε να… καταγραφούν ξεχωριστά και με έμπνευση: ο γάμος σας και αργότερα η βάπτιση των παιδιών σας.
Ας δούμε όμως πώς παρουσιάζει η ίδια τη δουλειά της και τί μας είπε για την τέχνη της φωτογραφίας την οποία λατρεύει!

Συνέντευξη στην Μαίρη Λαρεντζάκη – Γκιώνη 

«ΠΑΛΜΟΣ»: Σε ποιό περιβάλλον μεγαλώσατε; Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΓΕΝΗ: Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη. Με τους γονείς μου να είναι δίπλα μου σε κάθε απόφαση και να με στηρίζουν στις επιλογές μου. Το παιχνίδι και οι πολλοί φίλοι είναι από τις καλύτερες αναμνήσεις μου.

 

«Π»: Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη φωτογραφία;
ΑΓΓ.Δ.: Το μικρόβιο της φωτογραφίας μου «μπήκε» σε ηλικία 10 ετών. Ο νονός μου ήταν η αιτία που η φωτογραφία μπήκε στη ζωή μου από μικρή. Δώρο του για τα γενέθλια μου ήταν μια φωτογραφική μηχανή. Από εκείνη τη στιγμή που την πήρα στα χέρια μου, δεν σταμάτησα να την κρατάω. Πέρναγα πολλές ώρες φωτογραφίζοντας τον εαυτό μου και τις φίλες μου. Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι πως μάζευα χαρτζιλίκι και αγόραζα φιλμάκια, ενώ η μεγαλύτερη χαρά μου και ανυπομονησία ήταν όταν εμφάνιζα τα φιλμάκια και έβλεπα το αποτέλεσμα!

«Π»: Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη φωτογραφία;
ΑΓΓ.Δ.: Αγαπώ πολύ το χρώμα αλλά αυτό είναι κάτι τελείως υποκειμενικό. Κάποιες φωτογραφίες είναι για ασπρόμαυρο και άλλες για έγχρωμο. Ωστόσο το ασπρόμαυρο στην φωτογραφία είναι αφαιρετικό όποτε όταν η φόρμα ή το concept της φωτογράφισης το απαιτεί, το προτιμώ.

«Π»: Τελειώνοντας μια σχολή φωτογραφίας, ο σπουδαστής είναι έτοιμος; Τι άλλο χρειάζεται;
ΑΓΓ.Δ.: Όχι δεν είναι έτοιμος τελειώνοντας την σχολή. Από την σχολή έχει πάρει μόνο τις βάσεις, την απαιτούμενη φυσικά θεωρία. Στη συνέχεια χρειάζεται πολλή προσωπική δουλειά, κόπος και προσπάθεια! Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσει να αποκτά και εμπειρία.

«Π»: Συνεργάζεστε με τον σύζυγό σας, εσείς φωτογραφία, εκείνος βίντεο, σε γάμους, βαπτίσεις. Τί σας ζητούν συνήθως; Σας έχουν ζητήσει ποτέ κάτι… περίεργο;
ΑΓΓ.Δ.: Η λέξη «περίεργο» είναι και αυτό κάτι πολύ υποκειμενικό. Εξαρτάται από το πώς εκλαμβάνει κάποιος το «περίεργο»! Θα σας αναφέρω όμως ένα παράδειγμα που για εμάς ήταν περίεργο. Ένα ζευγάρι για το next day wedding ήθελε να φωτογραφηθεί σε σουβλατζίδικο και συγκεκριμένα να τους φωτογραφίζω την ώρα που έτρωγαν το σουβλάκι τους! Κάθε φορά συζητάμε με το ζευγάρι ή τους γονείς για το πώς έχουν φανταστεί το γάμο ή τη βάπτιση που διοργανώνουν. Μέσα από την κουβέντα που κάνουμε, πλέον εμείς έχουμε το … αισθητήριο να αντιληφθούμε τί θέλουν – πολλές φορές μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν ούτε εκείνοι καλά καλά.

«Π»: Γάμος – βάπτιση. Ακολουθείτε κάθε φορά κάποια κλισέ ή κάθε φορά είναι διαφορετική;
ΑΓΓ.Δ.: Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο που υπάρχει πάντα στο μυαλό μας και μια ροή την οποία πρέπει να ακολουθεί το κάθε μυστήριο. Όμως, όπως σας είπα και πριν, το κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό, καθώς και το κάθε παιδάκι, έτσι προσαρμοζόμαστε και προχωράμε την φωτογράφηση ανάλογα.

«Π»: Τί ρόλο παίζει το φόντο ή ένα τοπίο στη φωτογραφία;
ΑΓΓ.Δ.: Παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο! Ένα όμορφο τοπίο μπορεί να σου αναδείξει πολύ εύκολα την φωτογραφία σου αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό… Μπορείς όμως και σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στην τοποθεσία, με καλό φωτισμό και από τη σωστή γωνιά και φυσικά την οπτική του φωτογράφου, να βγει μια πολύ καλή φωτογραφία που ενδεχομένως να μην την φανταζόσουν.

«Π»: Ποιά είναι η φιλοσοφία για τη δουλειά σας;
ΑΓΓ.Δ.: Ποτέ δεν πρέπει να επαναπαύεσαι. Πάντα πρέπει να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος! Να συνεχίζεις να μαθαίνεις, να εμπνέεσαι, να δημιουργείς!

«Π»: Αλήθεια, τί σας εμπνέει;
ΑΓΓ.Δ.: Το μοντέλο μου, ένα βλέμμα, μια κίνηση, ένα χαμόγελο, μια λέξη. Προσπαθώ πάντα να διαβάσω τους ανθρώπους που φωτογραφίζω γιατί από τους ίδιους εμπνέομαι.

«Π»: Ποιόν φωτογράφο θαυμάζετε;
ΑΓΓ.Δ.: Μου αρέσει πολύ ο Jeanloup Sieff και ο Man Ray. Από τους νεότερους θα έλεγα ο Jerry Chionis.

«Π»: Είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς έναν καλό εξοπλισμό; Είναι αυτό το ζητούμενο για μια καλή φωτογραφία;
ΑΓΓ.Δ.: O καλός εξοπλισμός πάντα μας βοηθάει και σε «δύσκολες» περιπτώσεις αποδεικνύεται σωτήριος! Και ένας καλός εξοπλισμός είναι ακριβός αλλά πιστεύω πως ένας καλός φωτογράφος μπορεί να φωτογραφίσει πολύ όμορφες εικόνες και να έχει ένα άρτιο αποτέλεσμα και χωρίς ένα πολύ καλό εξοπλισμό. Το λεγόμενο «μάτι του φωτογράφου» παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο.

«Π»: Ταξιδεύετε για τη δουλειά σας;
ΑΓΓ.Δ.: Ταξιδεύω αρκετά για την δουλεία μου. Για φωτογραφήσεις next day, pre wedding έχω ταξιδέψει σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βιέννη, το Παρίσι, η Κρακοβία, η Τοσκάνη. Για τις ανάγκες της δουλειά μου έχω ταξιδέψει και σε πάρα πολλά νησιά και πόλεις της Ελλάδας όπως η Τζια, η Σαντορίνη, η Κύθνος, το Ναύπλιο, τα Γιάννενα, η Σκύρος, η Σάμος… και πολλά άλλα.

«Π»: Ψηφιακή ή αναλογική φωτογραφία;
ΑΓΓ.Δ.: Εννοείται ψηφιακή. Από την στιγμή που εμφανίστηκε η ψηφιακή φωτογραφία, η δουλεία του φωτογράφου έγινε πιο εύκολη. Το φίλμ πάρα την γοητεία του και την ιδιαίτερη αίσθηση που προσφέρει είναι και δυσεύρετο και οικονομικά ασύμφορο.

«Π»: Τί είναι η φωτογραφία για εσάς;
ΑΓΓ.Δ.: Είναι και αγάπη και μεράκι και ταλέντο. Είναι ο συνδυασμός αυτών των τριών αλλά και η θέληση! Χωρίς την θέληση όσο ταλέντο και αγάπη να έχεις, δεν θα μπορέσεις να πραγματοποιήσεις αυτό που πραγματικά θες.

«Π»: Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, πώς βλέπετε τα πράγματα στο χώρο σας;
ΑΓΓ.Δ.: Δυστυχώς, αρκετά δύσκολα. Ο κόσμος όμως έχει ανάγκη να προχωρήσει την ζωή του και να μην μείνει στάσιμος. Οπότε με όλα τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται και εμείς και τα ζευγάρια προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και προσπαθούμε να συνεχίσουμε.

«Π»: Είστε αισιόδοξη ότι θα βγούμε και από αυτή την κρίση αλώβητοι;
ΑΓΓ.Δ.: Θα σας έλεγα ότι είμαι ένας αισιόδοξος άνθρωπος και πολλές φορές υπεραισιόδοξος. Δεν πιστεύω ότι από αυτή την κρίση θα βγούμε τελείως αλώβητοι αλλά πιστεύω ότι θα προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση πραγμάτων και, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, έτσι και τώρα θα προσπαθήσουμε. Στο τέλος θα τα καταφέρουμε διότι δεν έχουμε άλλη επιλογή.

«Π»: Τί συμβουλεύετε τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν την τέχνη της φωτογραφίας;
ΑΓΓ.Δ.: Να μην απογοητεύονται, να μην τα παράτανε και αν ειλικρινά αγαπούν την φωτογραφία, να είναι σίγουροι πως θα τα καταφέρουν!

«Π»: Πού σας βρίσκουμε;
ΑΓΓ.Δ.: Μπορείτε να με βρείτε στο site μου: https://deltaphotography.gr/
Στη σελίδα μου στο facebook: www.facebook.com/aggelikideltaphotography
Στο Instagram: www.instagram.com /aggeliki.deltaphotography

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή