Η ανευθυνότητα δεν έχει ηλικία, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή μας στην κανονικότητα, αυτό το οποίο έχει διαπιστωθεί από ειδικούς και μη είναι ότι η συμπεριφορά της πλειοψηφίας, θα έλεγα, των πολιτών θεωρείται από ακατανόητη έως άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Όλοι οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι ο ιός είναι ακόμα ανάμεσά μας και ότι η πανδημία δεν έχει περάσει. Μπορεί να κατορθώσαμε μέχρι τώρα, εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που λήφθησαν εγκαίρως, να εμποδίσουμε τη μετάδοση του ιού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε οριστικά. Θα πρέπει να τηρούνται από όλους τα μέτρα προστασίας τα οποία αφορούν είτε ιδιώτες είτε επαγγελματίες. Όσους ελέγχους κι αν κάνει η πολιτεία και όσα πρόστιμα κι αν επιβάλλει, το πρόβλημα δεν λύνεται αν ο κάθε πολίτης ξεχωριστά δεν ακολουθεί τις οδηγίες της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.
Για τους χώρους εστίασης και των καταστημάτων αναψυχής και διασκέδασης, τον πρώτο λόγο και φυσικά την ευθύνη την έχει ο υπεύθυνος του καταστήματος, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την πολιτεία για την επαναλειτουργία των καταστημάτων. Ο επιχειρηματίας της Μυκόνου γνώριζε πόσα τετραγωνικά είναι ο χώρος τον οποίο εκμεταλλεύεται, συνεπώς και πόσα άτομα είχε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει. Αλλά όπως έδειξε ο έλεγχος βρέθηκαν επιπλέον του επιτρεπόμενου αριθμού 45 πελάτες στο κατάστημά του. Κι αυτό συνέβει διότι προφανώς ο επιχειρηματίας είναι του «έλα μωρέ, δε βαριέσαι».
Ένας άλλος επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στο γραφικό Γαλαξίδι, τοποθέτησε μεν μια μεγάλη παρέα από 12 παιδιά σε διαφορετικά τραπέζια αλλά ο συνολικός όμως αριθμός των πελατών εντός του εστιατορίου ξεπερνούσε κατά πολύ τον επιτρεπόμενο βάσει των τετραγωνικών.
Αυτό το οποίο διαπίστωσα κι εγώ, στην έξοδό μου το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος, είναι ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους. Και συγχρωτισμός υπάρχει και το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης δεν ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες είτε στο θέμα της ατομικής προστασίας είτε στο θέμα της απολύμανσης των χώρων.
Όπως αναφέρω και στον τίτλο αυτού του σχολίου, η ανεθυνότητα δεν έχει ηλικία και το αποδεικνύουν περίτρανα τα δύο παρακάτω γεγονότα:
Ένας 86χρονος στην περιοχή της Λαμίας κατόρθωσε να επιστρέψει από την Αμερική στην Ελλάδα μετά από 10 μέρες ταξίδι και αλλάζοντας πέντε αεροδρόμια. Φτάνοντας στη γενέτειρά του, αντί να παραμείνει για 14 μέρες σε καραντίνα, άρχισε τις επισκέψεις στα σπίτια συγγενών του με αποτέλεσμα να μεταδόσει τον ιό σε άτομα του περιβάλλοντός του – μεταξύ αυτών και ένα βρέφος 2 μηνών!
Η δεύτερη περίπτωση αφορά μία φοιτήτρια από την Θεσσαλονίκη, η οποία αφού επέστρεψε με μεγάλη δυσκολία και μέσω Βουλγαρίας από το Λονδίνο όπου σπουδάζει, αντί να παραμείνει κι αυτή σε καραντίνα, έκρινε σκόπιμο να διοργανώσει πάρτυ στο σπίτι της με δεκάδες άτομα για να γιορτάσει την επιστροφή της. Το αποτέλεσμα ήταν να μεταδόσει τον ιό σε άτομα που παρευρέθηκαν στο πάρτυ.
Αυτά τα δύο περιστατικά περισσότερο εγκληματική αδιαφορία δείχνουν παρά ανευθυνότητα και για ένα λόγο παραπάνω: ότι επέστρεψαν και οι δύο από χώρες που είναι πρώτες σε κρούσματα και θανάτους και για το λόγο αυτό έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικοί.
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει με την πανδημία και δεν θα τελειώσει οριστικά μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή το φάρμακο. Για όλους μας το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από όλα τα προηγουμενα, όπως διαφορετικό ήταν και το Πάσχα που μας πέρασε.
Ας συμπεριφερθούμε υπεύθυνα για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και έχουμε καιρό μπροστά μας για ξεφάντωμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή