Γιώργος Καμίνης: Κάνατε το υπουργείο τη μεγαλύτερη ΜΚΟ της χώρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Καμίνης: Κάνατε το υπουργείο τη μεγαλύτερη ΜΚΟ της χώρας

Σημεία ομιλίας Γιώργου Καμίνη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, στη σημερινή συζήτηση επερώτησης προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ολομέλεια της Βουλής

Δεν απάντησε ο Υπουργός σε συγκεκριμένες καταγγελίες για πελατειακές απευθείας αναθέσεις και πελατειακές διευθετήσεις

Η μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση στην Ελλάδα είναι το ίδιο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: ένα Υπουργείο που απαρτίζεται από μετακλητούς υπαλλήλους και λειτουργεί με κομματικά κριτήρια.
Στο θέμα των Διοικητών των Δομών, δεν πήρε το κράτος τον έλεγχο όπως ισχυρίζεστε: τον πήρε το Κόμμα. Περισσότεροι από το ⅓ των νέων διοικητών είναι στελέχη και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος το οποίο ευαγγελιζόταν ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις;
Ο κομματισμός δεν περιορίζεται στη στελέχωση των Δομών αλλά και στις συμβάσεις.
Απευθείας ανάθεση για την κυρία Στέλλα Αυγερίκου, μέλος του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, για εκτίμηση ακινήτων σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Λέρο, ύψους 18.000 για μόλις δύο μήνες δουλειά.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τον μοναδικό κρατικό φορέα που είχε αναπτύξει τεχνογνωσία στο θέμα των ασυνόδευτων τον βγάλατε από την μέση, δημιουργήσατε στη θέση του και πάλι μία Ειδική Γραμματεία Μετακλητών, και εξωθήσατε τον Πρόεδρό του σε παραίτηση.
Για τη δομή της Μαλακάσας: Πως είναι δυνατόν μια μόνιμη δομή να εμπίπτει στις έκτακτες διατάξεις για τις απευθείας αναθέσεις; Είστε σίγουροι ότι η διαδικασία ανάθεσης της Μαλακάσας είναι σύννομη;
Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται. Η Δημόσια Διοίκηση όμως οφείλει να φυλάει μια θεσμική μνήμη και μία παρακαταθήκη εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Και η κυβέρνηση αυτό το αγνοεί. Δεν θέλουμε να αποτύχετε: διαχειρίζεστε ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να βοηθάει την κυβέρνηση να προλαμβάνει τα λάθη της.

Για τον ρόλο των ΜΚΟ και τον έλεγχο του κράτους

Φυσικά και χρειάζεται και αξιολόγηση και πιστοποίηση και έλεγχος των ΜΚΟ, όσο συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στις δομές: διοικητική υποστήριξη, ψυχολογική και ιατρική στήριξη, τεχνογνωσία, παιδική προστασία, στέγαση ασυνοδεύτων, μονάδες ημι-αυτόνομης διαβίωσης των 16 ετών και άνω.
Πρέπει το Κράτος να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους να την κάνει κτήμα του.
Γι’ αυτό και υπερψηφίσαμε την πρόσφατη διάταξη για το Μητρώο των ΜΚΟ και όχι τη διάταξη για τα μέλη των ΜΚΟ, την οποία γράψατε στο πόδι, υπό την πίεση των γεγονότων στη Λέσβο, και στην πορεία άλλωστε εσείς οι ίδιοι διορθώσατε.
Για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων

Καμία μέριμνα για τις εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές και τα διαμερίσματα: Οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν ελληνικά, δεν έχουν πόρους, δεν έχετε προβεί σε καμία κίνηση για την ένταξή τους. Κινδυνεύουν οι πόλεις μας να γίνουν και πάλι υπαίθριες κατασκηνώσεις.
Ή θα ταΐζουμε με φαντασιώσεις τον κόσμο ότι οι πρόσφυγες θα εξαϋλωθούν ή θα μιλήσουμε σοβαρά για το πώς θα γίνει η κοινωνική ένταξη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή