Επιστροφή στην κανονικότητα, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, πρώτη ημέρα μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων, τα οποία μας είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Η ολοκλήρωση αυτής της επιστροφής θα γίνει στο τέλος Ιουνίου με την άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων.

Επιστροφή όμως στην κανονικότητα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε πως ο ιός είναι ακόμα εδώ, κυκλοφορεί ανάμεσά μας, και οποιαδήποτε στιγμή, αν δεν παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μπορεί να ξεσπάσει πυρκαγιά και να μας κάψει όλους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η ζωή μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή έστω το κατάλληλο φάρμακο δεν θα είναι ποτέ όπως πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Τα καθαρά χέρια, η απόσταση και η μάσκα όπου κατά τους ειδικούς χρειάζεται, πρέπει να γίνει ο καθημερινός τρόπος ζωής μας.
Παρακολουθώ τον κόσμο αυτές τις τρεις μέρες κατά τις οποίες είναι ανοιχτά τα καταστήματα εστίασης και τα cafe και δεν μπορώ να πω ότι αυτό το τρίπτυχο έχει γίνει συνείδηση για όλους. Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών στον τομέα της εστίασης έχει συμμορφωθεί με αυτά που ορίζει ο νόμος ως προς την χωρητικότητα των καταστημάτων και έχουν γίνει οι επιβαλλόμενες τροποποιήσεις στην χωροταξία των τραπεζοκαθισμάτων. Σε πολλές όμως περιπτώσεις, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες, γίνεται παραβίαση των κανόνων, όχι από τους καταστηματάρχες αλλά από τους πελάτες.
Για παράδειγμα, σ’ ένα τραπέζι στο οποίο κατά τις πρωινές ώρες απολαμβάνουν τον καφέ τους 3 ή 4 άτομα με την επιβαλλόμενη μεταξύ τους απόσταση, κατά τις βραδινές ώρες μπορεί να δεις γύρω από το ίδιο τραπέζι και 10 άτομα να πίνουν το ποτό τους χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις και φυσικά χωρίς μάσκα.
Όπως έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα και όπως τονίζουν όλοι οι λοιμωξιολόγοι, είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόσφατα, σε λειτουργία Βαπτιστών στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, κόλλησαν τον ιό 107 άτομα. Και στο ερώτημα των πιστών πώς μεταδόθηκε ο ιός αφού, όπως αρχικά ισχυρίστηκαν, είχαν πάρει όλα τα μέτρα προστασίας, η απάντηση ήταν ότι κατά τη διάρκεια της τελετής όλοι οι πιστοί έψαλλαν τους ύμνους χωρίς να φορούν μάσκα! Ένας από τους παρευρισκομένους που είχε τον ιό, τον μετέδωσε και στους υπόλοιπους μέσω των σταγονιδίων.
Γι’αυτό γυρίζουμε στην κανονικότητα μεν αλλά με προσοχή. Με όρους και κανόνες. Για να μπορούμε αργότερα να απολαύσουμε τη ζωή μας όπως πριν το ξέσπασμνα της πανδημίας. Αν και κάποιες καλές συνήθειες τις οποίες αποκτήσαμε λόγω της πανδημίας, καλό είναι να μείνουν για πάντα στη ζωή μας.
Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει πολύ συζήτηση για την εστίαση και έχουν παρθεί και εκ μέρους της Πολιτείας κάποια μέτρα για να στηριχτεί ο κλάδος. Ένα από αυτά ήταν και η παραχώρηση εκ μέρους των δήμων επιπλέον κοινόχρηστων χώρων για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα χωρίς όμως επιπλέον χρέωση από τους δήμους. Οι πρώτες μέρες λειτουργίας δείχνουν ότι ο κόσμος είναι κουμπωμένος, δεν έτρεξε να γεμίσει τα καταστήματα και δεν χρειάστηκε να κάνουν χρήση οι επιχειρηματίες των επιπλέον παραχωρούμενων χώρων. Σε μια τελευταία μάλιστα έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) σε δείγμα 1.050 ατόμων, το 50% δήλωσε ότι δεν θα επισκεφθεί κατάστημα εστίασης μέχρι το τέλος του 2020.
Ας ελπίσουμε ότι με το πέρασμα του χρόνου θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα αποκτήσουν οι πολίτες τις παλιές τους λελογισμένες καταναλωτικές τους συνήθειες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή