Σπουδαία μυθιστορήματα γένους θηλυκού

Οι μεγάλες πρωταγωνίστριες της παγκόσμιας λογοτεχνίας , της Γεωργία Χάρδα

Η «Αννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόη
Η διάσημη ιστορία αγάπης, ασίγαστου πάθους και προδοσίας ανέδειξε τον Τολστόι σ’ έναν από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες στην ιστορία και μας συνέστησε την τραγική Άννα Αρκάντιεβνα Καρένινα, ηρωίδα-σύμβολο του θυελλώδους έρωτα και της μοιχείας. Η Άννα Καρένινα, είναι μια γυναίκα με μεγάλο πάθος, μια ερωτευμένη γυναίκα, που κινεί τον έρωτα του Βρόνσκι και πνίγεται στα αδιέξοδα. Είναι η κεντρική ψηφίδα σ’ αυτό το κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό πλαίσιο του οποίου οι κανόνες διέπουν τη συμπεριφορά των μελών της αριστοκρατίας.

«Οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ίδιες κι απαράλλαχτες – όμως κάθε δυστυχισμένη οικογένεια τη βαραίνει η δική της, η ιδιαίτερη δυστυχία». Αυτή η πρώτη, αμφιλεγόμενη φράση της Άννας Καρένινα, του κορυφαίου μυθιστορήματος του Λέοντος Τολστόη, ανοίγει την αυλαία σε ένα πραγματικά μοναδικό λογοτεχνικό ταξίδι. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη.

Η «Φαίδρα» του Ρακίνα
Η Φαίδρα κυριεύθηκε από σφοδρό έρωτα για τον ξακουστό για την ομορφιά, γιο του Θησέα, τον Ιππόλυτο. Στην προσπάθειά της να τον σαγηνεύσει, εκείνος την απέκρουσε. Σε άλλη συνάντηση η Φαίδρα δε δίστασε να πέσει στα πόδια του και να τον παρακαλεί με δάκρυα ν’ ανταποκριθεί στον παράφορο έρωτά της. O γνωστός μύθος του Ιππόλυτου και της Φαίδρας έχει εμπνεύσει λογοτέχνες και ποιητές, εικαστικούς και συνθέτες, θεατρικούς συγγραφείς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τον Ευριπίδη και τον Σενέκα ως τη Σάρα Κέιν. Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης, ύστερα από τριάντα χρόνια ενασχόλησης με το αριστούργημα του Ρακίνα, καταθέτει την τέταρτη και οριστική εκδοχή της μετάφρασης της Φαίδρας που κυκλοφορεί σε μια πολυτελή έκδοση από την Κάπα Εκδοτική.

Περισσότερα διαβάστε εδω: www.star.gr

Πηγές

star.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή