Δήμος Γαλατσίου: Το οικόπεδο της «Ζαΐρα» περνά στα χέρια του Δήμου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Δήμος Γαλατσίου: Το οικόπεδο της «Ζαΐρα»  περνά στα χέρια του Δήμου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ:

• ΠΛΑΤΕΙΑ & ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΠΙ ΤΗΣ Λ. ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
• ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ O.T. ΚΥΜΟΘΟΗΣ – ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ – ΦΑΥΝΟΥ

Το πράσινο φως έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου στη διοίκηση του Γ. Μαρκόπουλου να προχωρήσει στην αγορά του οικοπέδου επί της Λ. Γαλατσίου 73, εκεί όπου βρισκόταν ο θερινός κινηματογράφος «Ζαΐρα» με σκοπό τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και θερινού σινεμά. Το Σώμα στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας 18 Μαΐου έλαβε μια ομόφωνη, ιστορικής σημασίας για τον Δήμο μας, απόφαση, εξουσιοδοτώντας τον Δήμαρχο Γ. Μαρκόπουλο να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το οικόπεδο της «Ζαΐρα» να περάσει στα χέρια του Δήμου προς όφελος όλων των Γαλατσιωτών. Να σημειώσουμε πως η αγορά αυτού του ακινήτου συνδέεται άμεσα με τον αποχαρακτηρισμό του Ο.Τ. μεταξύ των οδών Κυμοθόης, Παπαφλέσσα, Φαύνου το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου αλλά εκεί ο Δήμος προτίθεται να προβεί στην ανέγερση κτιρίου βρεφονηπιακού σταθμού κι έτσι η αναπλήρωση του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου θα γίνει στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Κύκνων, Τανάγρας, Μεσολογγίου και Λ. Γαλατσίου («Ζαϊρα»).

 

Με βασικό γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εντός της πόλης μας, την αναβάθμιση της αισθητικής της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και την ικανοποίηση μιας πάγιας ανάγκης των γονέων συνδημοτών μας που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της οδού Παπαφλέσσα ή αλλιώς Περιφερειακή Ενότητα 6 του Δήμου μας, η δημοτική αρχή προχωρά στην υλοποίηση δύο μεγάλων έργων για το Γαλάτσι: αυτό της δημιουργίας χώρου πρασίνου και αναψυχής μαζί με θερινό κινηματογράφο στη Λ. Γαλατσίου και της ανέγερσης νέου βρεφονηπιακού σταθμού στο οικόπεδο που περικλείεται από τις οδούς Κυμοθόης, Παπαφλέσσα, Φαύνου.
«Είμαστε εδώ για να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των συνδημοτών μας με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας» είπε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρκόπουλος και συνέχισε: «Στην προκειμένη περίπτωση, για την ελεύθερη έκταση του Ο.Τ. στην οδό Παπαφλέσσα, προτείνεται ο αποχαρακτηρισμός 750 τ.μ. κοινόχρηστου πρασίνου από τη συνολική έκταση των 1.026 τ.μ. και τον χαρακτηρισμό της ως χώρο για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού. Η έκταση του κοινόχρηστου πρασίνου, που προτείνεται να αποχαρακτηριστεί, αναπληρώνεται με την προτεινόμενη τροποποίηση ρυμοτομικού στο Ο.Τ. μεταξύ των οδών Λ. Γαλατσίου, Μεσολογγίου, Τανάγρας και Κύκνων (Ζαΐρα) την οποία προορίζουμε για χώρο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού.
»Η έκταση η οποία προτείνεται ως κοινόχρηστο πράσινο βρίσκεται μεν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, αφού στην ίδια δεν υπάρχουν αντίστοιχοι χώροι προς αναπλήρωση του χώρου που προτείνεται ο αποχαρακτηρισμός, είναι όμως όμορη και σε μικρή απόσταση από την επίμαχη έκταση. Είναι προφανές ότι οι δυο αυτοί χώροι – αποχαρακτηριζόμενος και χαρακτηριζόμενος – βρίσκονται σε χωρική συνάφεια και πολεοδομική αλληλεξάρτηση.»
Ο κ. Μαρκόπουλος ενημέρωσε το Σώμα ότι το κόστος αγοράς του οικόπεδου της «Ζαΐρα» ανέρχεται στις 900.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 260.000 ευρώ θα καταβληθούν εντός του 2020 και οι υπόλοιπες 640.000 ευρώ μέσα στο 2021.
Με την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου την περασμένη Δευτέρα, θα κατασκευαστεί θερινός κινηματογράφος στο πίσω μέρος του οικόπεδου ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι θα δημιουργηθεί πλατεία, χώρος πρασίνου και αναψυχής.

ΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
• ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
«Οι κομμουνιστές έχουμε δώσει πρωτοπόρο αγώνα εδώ και δεκαετίες μαζί με το Γαλατσιώτικο λαό ανάμεσα στα άλλα τόσο για την δημιουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, όσο και για τη διάσωση του εμβληματικού για το Γαλάτσι χώρου της “Ζαΐρας” αλλά και τους ελεύθερους χώρους γενικότερα» είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου, ο οποίος επικεντρώθηκε στην πολιτική χροιά της εν λόγω απόφασης:
«Όλες οι αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά και τα αστικά κυβερνητικά κόμματα, οι δημοτικές αρχές, το Κράτος συνολικά, πολιτεύτηκαν για πολλές δεκαετίες με αποκλειστικό κριτήριο την εμπορευματοποίηση της γης. Παράλληλα και για να καλλιεργήσουν και συμμαχίες, πολιτεύτηκαν “κλείνοντας σε κάποιους το μάτι” και είναι από κοινού υπεύθυνοι και συνένοχοι για το απαράδεκτο πολεοδομικό χάος της υπέρ-κεκορεσμένης αστικής δόμησης που έχουν κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές. Δεν ξεχνάμε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι η κατεδάφιση της “Ζαΐρας” έγινε από τις μπουλντόζες παλιού Αντιδημάρχου της διοίκησης Παπαδιονυσίου. Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι για 10 περίπου χρόνια, δύο διαφορετικές διοικήσεις, με διαφορετικό δήμαρχο, με την στάση τους αδιαφόρησαν εντελώς για την τύχη του οικοπέδου της “Ζαΐρας”, παραδίδοντάς το επί της ουσίας στους τότε υποψήφιους κατασκευαστές. Δεν ξεχνάμε τέλος, ότι όλες οι παλιότερες διοικήσεις του Δήμου, μαζί και η σημερινή, στηρίζουν με τα μπούνια της πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας των δήμων, με τις γνωστές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τον λαό.»
Και υπερψήφισε την πρόταση της διοίκησης λέγοντας: «Η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός του ΚΚΕ, καλεί τους Γαλατσιώτες να αναλογισθούν ότι σε ένα άλλο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, με την εργατική τάξη στην εξουσία, η γη και οι χρήσεις της θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και επομένως τα ζητήματα αυτά θα έμπαιναν για λύση με κριτήριο την αποκλειστική πολεοδομική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και όχι το κέρδος και με εργαλείο τον ενιαίο κοινωνικοποιημένο φορέα μελετών – κατασκευών της λαϊκής οικονομίας και του κεντρικού σχεδιασμού. Με αυτές τις σκέψεις, η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψηφίζει την απόκτηση του οικοπέδου της “Ζαΐρας” και την παράλληλη αλλαγή χρήσης τμήματος του κοινόχρηστου πρασίνου του οικοπέδου Κυμοθόης – Παπαφλέσσα – Φαύνου για ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού. Καλούμε τέλος την Διοίκηση του Δήμου ανεξάρτητα από τις γενικότερες προθέσεις που έχει στον τομέα της οδικής ασφάλειας συνολικά, πριν την δημοπράτηση του έργου του βρεφονηπιακού σταθμού να φροντίσει σε άλλη μελέτη (οδοποιίας) να προβεί σε πλήρη ανασχεδιασμό του ισόπεδου σηματοδοτούμενου αστικού κόμβου Παπαφλέσσα και Κυμοθόης που αποτελεί παράγοντα πρόκλησης οδικών ατυχημάτων.»

• «ΓΑΛΑΤΣΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ»
Θετικός και στις δύο προτάσεις της διοίκησης που αφορούν την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου σε τμήμα του Ο.Τ. 98/τ.98 και την αγορά του οικοπέδου του πρώην κινηματογράφου «Ζαΐρα» για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και θερινού σινεμά ήταν ο κ. Σπύρος Παναγιώτου, επικεφαλής της Κίνησης «Γαλάτσι ο Τόπος μου», ωστόσο δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η σύνδεση αυτών των δύο χώρων – με αποχαρακτηρισμό του ενός και την αντικατάστασή του από τον άλλον – δείχνει προχειρότητα και έλλειψη ενός συνολικού σχεδίου για την πόλη. Και συνέχισε:
«Θεωρούμε όμως ότι είναι ένα θετικό βήμα κι αυτό γιατί η πόλη έχει ανάγκη να οικοδομήσει έναν ακόμα βρεφονηπιακό σταθμό όπως και να αποκτήσει ένα χώρο ικανό να φιλοξενήσει ποιοτικές πολιτιστικές και θεατρικές εκδηλώσεις με δημόσιο χαρακτήρα και διαχείριση. Η προσοχή μας θα στραφεί στους όρους υλοποίησης αυτής της απόφασης και στην προάσπιση του ποιοτικού και δημόσιου χαρακτήρα των νέων υποδομών.
»Με την ευκαιρία οφείλουμε να υπογραμμίσουμε και πάλι ότι ο Δήμος μας οφείλει να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ώστε σταδιακά να αποκτήσει όλα, αν και ελάχιστα πια, τα αδόμητα οικόπεδα ή αναξιοποίητα κτήρια που έχουν εναπομείνει καθώς η πόλη μας έχει τεράστια ανάγκη σε σύγχρονες υποδομές και χώρους πρασίνου. Να θυμίσουμε ότι 5 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται εκτός των ορίων της πόλης, οι παιδικοί σταθμοί είναι εγκατεστημένοι σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα κτήρια, η Κοινωνική Υπηρεσία και τα ΚΑΠΗ στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους ενώ η πόλη μας δεν διαθέτει ένα κατάλληλο κτήριο για την φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Την ίδια στιγμή οι χώροι πρασίνου μέσα στον ιστό της πόλης είναι ελάχιστοι.»

• «ΓΑΛΑΤΣΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ»
Θετική ήταν και η ψήφος της κας Έλενας Ζέρβα – Γκιουρτζιάν, επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι του Αύριο», η οποία είπε: «Πέρα απ’ τη θετική θέση και ανταπόκριση στα εν λόγω θέματα, καλό και απαραίτητο είναι να διευκρινιστούν και να διασφαλιστούν τα βασικά θετικά στοιχεία αυτής της πρότασης της Διοίκησης. Δεν αρκεί μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αγορά και εξασφάλιση του χώρου. Φυσικά είναι το πρώτο βήμα, το 40% θα έλεγα, το υπόλοιπο 60% έπεται. Παρότι η πρόθεση φαίνεται καλή, το όλο εγχείρημα δεν πρέπει ν’ αφεθεί στην τύχη του. Ειδάλλως, η αρχική θετική προοπτική, θα μετατραπεί σε αρνητική μελλοντική πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένες κυκλοφοριακές μελέτες και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να προστατευτεί η περιοχή από αυξημένους ρύπους και σημαντική κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Όλο το έργο να είναι καλά οργανωμένο εξ’ αρχής, όχι άναρχα και να μη μείνουμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Το ζητούμενο είναι να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα έργα, με τις ανάλογες μελέτες και την ορθολογική πρόβλεψη. Με απλά λόγια να βάλουμε γερές βάσεις, έτσι ώστε ν’ αφήσουμε κάτι όμορφο και ουσιαστικό στις επόμενες γενιές.»

• «ΓΑΛΑΤΣΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ»
Ως χώρο με ιδιαίτερη σημασία για τους Γαλατσιώτες, χαρακτήρισε την «Ζαΐρα» η κα Αγγέλικα Σαπουνά, επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού» λέγοντας πως «το θέμα της εξαγοράς από το δήμο του οικοπέδου όπου λειτουργούσε για πολλά χρόνια ο θερινός κινηματογράφος “Ζαΐρα”, έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Γαλατσιώτες. Δεν είναι μόνον ζήτημα ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στον αστικό ιστό της πόλης, που έχει ως γνωστόν υπεροικοδομηθεί στο όνομα μιας κάποιας ανάπτυξης.» Και συνέχισε: «Γεγονός είναι ότι, όπως ανέδειξε στο δημοτικό συμβούλιο ο σύντροφος και συνάδελφος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χωριανόπουλος, στα δημόσια έγγραφα που πιστοποιούν τη διατηρητέα χρήση του κινηματογράφου, έχει παρεισφρύσει μια ορισμένη παραχάραξη της τότε πραγματικότητας, καθώς ο χώρος που προβλέπεται για την λειτουργία του κινηματογράφου είναι πολύ μικρότερος απ’ όσο όντως ήταν, μόλις 350 τμ, και πάντως κάπως στενόχωρος αντικειμενικά για το ξαναζωντάνεμα του ονείρου των παλιών Γαλατσιωτών: Ένα δικό τους κινηματοθέατρο που με άρτια, όμορφη αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές θα μπορέσει να αποδώσει στην πόλη όχι μόνον αυτό που είχε, το αγαπημένο τους νοσταλγικό θερινό σινεμά, αλλά κι αυτό που δεν είχε και της αξίζει αδιαμφισβήτητα, ένα χώρο πολλαπλών χρήσεων και για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, συμβατές με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της πόλης.
»Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι εάν αυτή η παραχάραξη, για την οποία ευθύνονται οπωσδήποτε οι δημοτικές αρχές που τότε διαχειρίστηκαν τα πράγματα, μπορεί ν’ αλλάξει άμεσα. Ενώ ταυτόχρονα διαγράφεται αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να περιέλθει το οικόπεδο στο δήμο, έστω και με κουτσουρεμένη τη χρήση του κινηματογράφου, αλλά και με 750 τμ πράσινο στον υπόλοιπο χώρο του οικοπέδου, κάτι που δεν είναι αμελητέο στην τσιμεντογειτονιά της λεωφόρου Γαλατσίου και ούτε ήταν τόσο αυτονόητο παλαιότερα. Με αυτό το σκεπτικό και με την πεποίθηση ότι τίποτε δεν εμποδίζει παράλληλα τη δυναμική διεκδίκηση για ακόμη περισσότερο χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη “Ζαϊρα” αλλά και όπου αλλού είναι εφικτό για την πόλη μας, υπερψήφισα κατ’αρχήν την πρόταση της διοίκησης. Έχουμε χρόνο μπροστά μας για να συμβάλλουμε όλοι με σοβαρές ιδέες και προτάσεις ώστε η “Ζαϊρα” να γίνει κάτι απ’ αυτό που οι παλιότεροι Γαλατσιώτες ονειρεύτηκαν και οι νεότεροι έχουν ανάγκη.»

«ΖΑΪΡΑ»: ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Με την υπ’αριθμ. 15765/3483/16-6-1999 (ΦΕΚ 454/Δ’/24-6-99) απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, στο συγκεκριμένο Ο.Τ. χαρακτηρίστηκε διατηρητέα η χρήση θερινού κινηματογράφου, ως πολιτιστικό μνημείο νεωτέρων χρόνων. Είχε ήδη προηγηθεί το γκρέμισμα του παλιού σινεμά «Ζαΐρα».
Ωστόσο, σύμφωνα με το σκεπτικό του Δήμου Γαλατσίου, η συγκεκριμένη οικοπεδική έκταση έχει ταυτιστεί διαχρονικά στη συνείδηση των Γαλατσιωτών ως ελεύθερος ανοικτός χώρος πολιτισμού με την ειδικότερη ονομασία «Ζαΐρα», από το όνομα του θερινού κινηματογράφου που από συστάσεως της πάλαι ποτέ Κοινότητας Γαλατσίου λειτουργούσε στη θέση αυτή. Γι’ αυτό άλλωστε και με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των «μνημείων» της πόλης, ο Δήμος Γαλατσίου προχώρησε σε ενέργειες ώστε να διασωθεί η χρήση του συγκεκριμένου χώρου.
Έτσι, η έκταση έκταση των 1.106,30 τ.μ. την οποία καταλαμβάνει η «Ζαΐρα» μοιράστηκε, θα λέγαμε, από τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας σε δύο οικοπεδικές εκτάσεις, η πρώτη με εμβαδόν 356.81 τ.μ. και η οποία διατηρεί τη χρήση του υπαίθριου θερινού κινηματογράφου «Ζαΐρα» και όπου επιτρέπεται η κατασκευή οθόνης και θαλάμου προβολής, εκατόν μία θέσεων θεατών, εκδοτηρίου εισιτηρίων, αναψυκτηρίου, τριών υπογείων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, και η δεύτερη έκταση με εμβαδόν 749,49 τ.μ. η οποία βρίσκεται μπροστά από τη μικρότερη έκταση, επί της λεωφόρου Γαλατσίου και στην οποία μπορούσε αρχικώς να κατασκευαστεί επταώροφη πολυκατοικία με καταστήματα στο ισόγειό της.
Με την υπ’αριθμ. 353/2009 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου χαρακτηρίστηκε και η δεύτερη έκταση των 749,49 τ.μ. σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου με το σκεπτικό ότι θα εναρμονίζεται πλήρως με τη διατηρητέα χρήση του θερινού κινηματογράφου (την έκταση των 356.81 τ.μ.) και έτσι θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος αναψυχής. Επίσης με ομόφωνη απόφαση είχε ανασταλεί η έκδοση των οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών επί της συγκεκριμένης έκτασης καθώς εκείνη την περίοδο οι ιδιοκτήτες ζητούσαν από το Δήμο, με αίτησή τους, να τους χορηγηθεί βεβαίωση υψομετρικής αφετηρίας για την ανοικοδόμηση της επταώροφης πολυκατοικίας.
Τον Απρίλιο του 2010 ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση οι ενστάσεις που προέβαλαν οι ιδιοκτήτες της «Ζαΐρα», ζητώντας την ακύρωση της παραπάνω ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενστάσεις που απερρίφθησαν στη συνεδρίαση του Σώματος το 2013 οπότε και επικαιροποιήθηκαν οι δύο παλιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, οι οποίες αφορούν τη «Ζαΐρα»: τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου σε τμήμα του εν λόγω οικοδομικού τετραγώνου και τον χαρακτηρισμό του ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.

 

 

Πήγαινε στην κορυφή