Μήνυμα Δημάρχου Αχαρνών για τη 19η Μαΐου, επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

“Η 19η Μαΐου είναι η μέρα που έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μέρα μνήμης αλλά και τιμής.
Κάθε κομμάτι του Ελληνισμού έχει γράψει τις δικές του σελίδες ιστορίας που περιλαμβάνουν πόνο, δυσκολίες, εμπόδια, καταστροφές. Ο Ποντιακός Ελληνισμός όμως τις δικές του σελίδες δυστυχώς έμελλε να τις γράψει με βαθύ άλικο χρώμα, από το αίμα των αδικοχαμένων προπατόρων.

Αυτές τις σελίδες γυρίζουμε και τις διαβάζουμε ξανά και ξανά όχι ως απλή καταγραφή, όχι ως ταξίδι στο χρόνο, αλλά ως το δράμα που βίωσε κάθε οικογένεια μέσα από την κάθε μορφής απώλεια: την απώλεια του πατέρα και του αδερφού, την απώλεια της γενέτειρας και της αλησμόνητης πατρίδας, την απώλεια της εστίας και της ζωής.

Όχι όμως και την απώλεια της μνήμης. Ο Ποντιακός Ελληνισμός έμαθε να ζει με τη θύμηση και να τη ζωντανεύει μεταλαμπαδεύοντας το θάρρος, την ψυχική δύναμη, τις πατρικές αξίες και τις παραδόσεις από γενιά σε γενιά. Όχι ως φόρο τιμής, αλλά ως θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο δομήθηκε η νέα ζωή.

Ο Δήμος των Αχαρνών με τιμή αγκαλιάζει τους Πόντιους συμπολίτες μας, οι οποίοι αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή ένα από τα πιο δραστήρια και ζωντανά κύτταρά του. Για πολλούς η πόλη μας ήταν η δική τους Ιθάκη, στην οποία έστησαν ένα καινούριο σπιτικό, μια νέα ζωή. Με υλικά τις μνήμες και τις παραδόσεις και εργαλεία τους την εργατικότητα, την πίστη στα ιδανικά και την αφοσίωση στις αρχές τους βοήθησαν στην εξέλιξη της πόλης και την έκαναν πατρίδα τους.

Μόνιμη φροντίδα τους από τότε να μεταδώσουν αυτά ακριβώς τα υλικά και τα εργαλεία στις επόμενες γενιές και να τις μάθουν να πορεύονται έτσι και στο μέλλον με απαράβατο κανόνα να μην ξεχάσουν ποτέ.

Αυτή η μνήμη μένει άσβεστη και η 19η Μαΐου είναι η μέρα που όλος ο κόσμος γυρίζει το βλέμμα του πίσω και μέσα από τη θυσία των Ποντίων τιμά την ανθρώπινη ύπαρξη, στέλνει μήνυμα για την εξάλειψη εγκλημάτων και πιστοποιεί την αδιάλειπτη συνέχεια.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

ΣΠΥΡΟΣ Ι. ΒΡΕΤΤΟΣ

Δήμος Αχαρνών | Γραφείο Τύπου |
T: 213 2072 523 | F: 210 2464 022 |
E: press1@acharnes.gr | W: www.acharnes.gr”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή