Πώς μπορεί να ξεπεραστεί ο φόβος του οδοντιάτρου;

Σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων η σκέψη της επίσκεψης στον οδοντίατρο προκαλεί αγωνία και φόβο. Η βασική αιτία είναι ψυχολογική γιατί είναι μια κατάσταση όπου ο άνθρωπος την ώρα των οδοντιατρικών εργασιών δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Το αίσθημα του φόβου ενισχύεται όταν έχει αντιμετωπίσει μια δυσάρεστη οδοντιατρική εμπειρία είτε λόγω κακής συμπεριφοράς του οδοντιάτρου είτε λόγω επώδυνης εμπειρίας.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Για να ξεπεραστεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα υπάρχουν οι εξής στρατηγικές προσέγγισης:

* Ο οδοντίατρος πρώτα απ΄όλα καλείται να πλησιάσει ψυχολογικά τον ασθενή. Τον ενημερώνει ότι η θεραπεία σήμερα γίνεται σχεδόν ανώδυνα και με πλήρη ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς.

* Μια πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης του οδοντιατρικού φόβου είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ οδοντιάτρου-ασθενή. Ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει τον φόβο του πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπεία και τις πιθανές προηγούμενες δυσάρεστες οδοντιατρικές εμπειρίες. Θα πρέπει να εξηγήσει τι και γιατί φοβάται. Ο οδοντίατρος πρέπει να έχει επίγνωση αυτής της κατάστασης για να αντιμετωπίσει ανάλογα τον ασθενή. Ο θεράπων δεν πρέπει να είναι ψυχρός, απόμακρος και αδιάφορος. Θα πρέπει να δείχνει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την αποφυγή πρόκλησης πόνου και να εξηγεί τη θεραπευτική διαδικασία σε όλα τα στάδια.

* Μια αξιόπιστη μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η λεγόμενη “εξηγώ-δείχνω-κάνω” (tell-show-do), Ο οδοντίατρος εξηγεί ακριβώς τη μέθοδο που θα ακολουθήσει, δείχνει πώς θα εφαρμοστεί αυτή και τέλος υλοποιεί τη θεραπεία . Καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης ο οδοντίατρος πρέπει να επικοινωνεί με τον ασθενή. Πρέπει να ελέγχει αν ο ασθενής νιώθει άνετα, αν χρειάζεται κάτι ή αν θέλει ένα μικρό διάλειμμα για να “ανασυγκροτηθεί”. Ένα σινιάλο (π.χ. το κούνημα ενός χεριού) ορίζεται για να σταματά η θεραπεία για διάλειμμα ή λόγω ενόχλησης. Αυτό βοηθάει εξαιρετικά τον ασθενή γιατί νιώθει ότι έχει έλεγχο της όλης διαδικασίας.

* Επίσης βοηθάει η αποφυγή εμφάνισης οδοντιατρικών εργαλείων ( π.χ. βελόνες, σύριγγες, κλπ) μπροστά στον ασθενή. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζουμε τον ασθενή να παρακολουθεί την αλληλουχία των οδοντιατρικών πράξεων, μειώνοντας την ανησυχία του. Είναι αυτονόητο ότι ο θεράπων πρέπει να λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε ο ασθενής δεν θα νοιώθει πόνο κατά την διάρκεια της θεραπείας. Σε ειδικές μάλιστα περιπτώσεις η οδοντιατρική θεραπεία παρέχεται με μέθη με την επίβλεψη αναισθησιολόγου.

Σήμερα, η οδοντιατρική επιστήμη βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο γνώσης και τεχνολογίας. Αυτό δίνει την άνεση στον οδοντίατρο με σωστή εκπαίδευση και κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό να προσφέρει άριστες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της θεραπείας χωρίς πόνο και άγχος.

Δημήτρης Β.Αντωνίου
Γναθοπροσωπικός Προσθετολόγος

Πηγές

www.athens-dental.com
Πήγαινε στην κορυφή