Πάνος Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση λειτούργησε ως επιταχυντής της κρίσης

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στην εφημερίδα «Realnews» και στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό:

«Η απόρριψη της λογικής των εμπροσθοβαρών μέτρων θα μας κοστίσει σε πολύ περισσότερες μονάδες ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, απ’ ό,τι έχει φανεί μέχρι τώρα από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών», επισημαίνει ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews».

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε όλες τις επιλογές των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης. Τώρα εκτιμάτε ότι τα μέτρα χαλάρωσης θα οδηγήσουν σε αναζωπύρωση;

Εμείς, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, με τη στάση μας συμβάλαμε ώστε να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων. Οι πολίτες, από τη μεριά τους, συνειδητά επέλεξαν τη στάση του αυτοπεριορισμού, ακριβώς λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι εάν η σταδιακή επανάκαμψη στην ιδιόμορφη νέα κανονικότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Αναφέρομαι κατ’ αρχάς στην ανάγκη για δωρεάν χορήγηση μασκών, εκεί όπου αυτό επιβάλλεται. Δεύτερον, θα εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα των καλοκαιρινών μηνών για να θωρακίσουμε το σύστημα Υγείας μας με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, έτσι ώστε μπροστά στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος από το φθινόπωρο να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι; Και, τρίτον, η σταδιακή άρση των μέτρων πρέπει να συνοδεύεται από τη μαζική χρήση διαγνωστικών τεστ σε στοχευμένες κατηγορίες του πληθυσμού; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί και δυστυχώς γεννούν μεγάλη ανησυχία. Χαρακτηριστική είναι η σπουδή να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός εκπαιδευτικός λόγος. Ένα ρίσκο αρκετά μεγάλο, απλώς και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Να επισημάνω, επίσης, πως η επιστημονική κοινότητα στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων ήταν διχασμένη.

Αυτή την εβδομάδα υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση και για πιο ειδικά θέματα, όπως το περιβάλλον και η στήριξη των καλλιτεχνών. Πώς σχολιάζετε;

Η κυβέρνηση, φέρνοντας για ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον, στο οποίο, σημειωτέον, ήταν απέναντι το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, παραβίασε μια άτυπη αλλά ουσιαστική πολιτική συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Είχαμε συμφωνήσει αυτό το διάστημα να έρθουν προς ψήφιση νομοσχέδια τα οποία θα αφορούσαν αποκλειστικά τα ζητήματα της υγειονομικής κρίσης. Εκείνη παραβίασε τη συμφωνία, αν και η Βουλή λειτουργούσε πλημμελώς. Το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου, όπως αναλυτικά και τεκμηριωμένα υποστηρίξαμε, το καθιστά ό,τι πιο επικίνδυνο έχει έρθει στην ελληνική Βουλή τα τελευταία χρόνια για το περιβάλλον. Εκτός από την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, οδηγεί σε μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι αδήριτη ανάγκη να βάλουμε τις βάσεις για μια άλλη σχέση με το περιβάλλον. Αυτό το οποίο προκύπτει ως συμπέρασμα και από την κλιματική κρίση, η οποία έχει προηγηθεί, αλλά και από τη σημερινή υγειονομική, είναι ότι, αν δεν υπάρξει μια ισχυρή δημόσια παρέμβαση, η κρίση αυτή θα γίνει ανεξέλεγκτη. Η κλιματική κρίση και η ενδεχόμενη διατροφική κρίση είναι οι άλλες πλευρές του ίδιου νομίσματος, του σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου. Ένα μοντέλο που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, που διεύρυνε τις ανισότητες και υποβάθμισε το περιβάλλον δημιουργώντας σωρευτικά τεράστιες ανισορροπίες, υποτάσσοντας τα πάντα στον βωμό του κέρδους. Τα αναφέρω όλα αυτά για να υποστηρίξω την ανάγκη μιας νέας πολιτικής ατζέντας, πάνω στην οποία θα κληθούν να πάρουν θέση οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οσον αφορά τον καλλιτεχνικό κόσμο, είναι φανερό ότι, αν δεν υπάρξουν στοχευμένα μέτρα στήριξης, ο πολιτισμός στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα και η καλλιτεχνική δημιουργία θα δεχθούν ανεπανόρθωτο πλήγμα. Στη σημερινή συγκυρία οφείλουμε να στηρίξουμε τους δημιουργούς, τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση υποεκτιμά το μέγεθος της ύφεσης;

Η κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα ευθύνεται διότι με τη διαχείρισή της το πρώτο διάστημα λειτούργησε ως επιταχυντής της επερχόμενης κρίσης. Η απόρριψη της λογικής των εμπροσθοβαρών μέτρων θα μας κοστίσει σε πολύ περισσότερες μονάδες ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, απ’ ό,τι έχει φανεί μέχρι τώρα από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών. Η κυβέρνηση «παίζει τον παπά» σε σχέση με το μέγεθος της ύφεσης. Τη μια μιλά για 4%, την άλλη λέει γύρω στο 7% και τώρα τελευταία ομολογούν πως θα κινηθεί γύρω στο 10%. Το βέβαιο είναι ότι αν δεν υπάρξει μια τολμηρή, ριζοσπαστική πολιτική παρέμβαση στον τομέα της οικονομίας και της εργασίας, με μέτρα στήριξης των θέσεων εργασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε η ύφεση, δυστυχώς, θα μας εκπλήξει όλους με το μέγεθός της.

Θα υπάρξουν νέες και ριζοσπαστικότερες προτάσεις από το κόμμα σας για την οικονομία;

Αυτό ακριβώς έλεγα προηγουμένως. Ότι οι λύσεις που θα πρέπει να αναζητηθούν δεν μπορούν να κινούνται απλώς και μόνο σε μια λογική ημίμετρων και παρακολούθησης των γεγονότων. Πρέπει να δούμε σε ποιους τομείς κατά προτεραιότητα θα κατευθύνουμε τους διαθέσιμους πόρους, ενώ στην ατζέντα μπαίνει πλέον το θέμα συγκεκριμένων εθνικοποιήσεων σε κρίσιμους τομείς της χώρας, στηρίζοντας ταυτόχρονα με έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους τις επιχειρήσεις και την εργασία στη βάση του πραγματικού κοινού συμφέροντος.

Παλαιότερα είχατε μιλήσει με σκληρά λόγια για στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Στην παρούσα φάση, πιστεύετε ότι είναι ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων;

Δεν συνηθίζω να μιλάω με προσωπικούς χαρακτηρισμούς παρά μόνο με πολιτικούς όρους και επιχειρήματα, στη βάση των όποιων συμπτώσεων ή διαφορών υφίστανται κάθε φορά. Οσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, εάν εννοεί όσα από τα χείλη της προέδρου του έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, μπορεί, ενδεχομένως, να αποτελέσει έναν αξιόπιστο πολιτικό εταίρο, στο πλαίσιο μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης που μπορεί να προκύψει στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες, ως γνωστόν, θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η προοπτική αυτή δεν αφορά μόνο το ΚΙΝΑΛ, αλλά το σύνολο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

Φοβάστε τις εκλογές ή τις ζητάτε;

Οι πρόωρες εκλογές είναι ένα σενάριο το οποίο διέρρευσε η ίδια η κυβέρνηση, προφανώς για να εξυπηρετήσει δικές της σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με νωπή λαϊκή εντολή. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί η κατάρρευση της οικονομίας και διαφανεί η παντελής ανικανότητά της να απαντήσει σε αυτή, τότε το θέμα των εκλογών θα είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για όλα.

Ορισμένοι επικρίνουν το κόμμα σας για νωθρή και άνευρη αντιπολίτευση. Τι απαντάτε;

Αν με τον όρο «νωθρή και άνευρη» αντιπολίτευση κάποιοι εννοούν πως θα έπρεπε απέναντι στην παρούσα υγειονομική κρίση να υιοθετήσουμε μια στάση λαϊκίστικη, επιχειρώντας να κερδοσκοπήσουμε με βάση τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας και τα θύματα, κάτι τέτοιο με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Εμείς, ασκώντας μια αντιπολίτευση δυναμική, τεκμηριωμένη, στον αντίποδα των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών, θα επιχειρήσουμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και να ανατρέψουμε τους σημερινούς συσχετισμούς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή