Τέλος καραντίνας: Ποιά καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου

ΕΛΛΑΔΑ
Τέλος καραντίνας: Ποιά καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε τα καταστήματα που ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους αύριο Δευτέρα, 4 Μαΐου, ενώ έδωσε και αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν από το φυσικό τους κατάστημα, υπό συγκεκριμένους όρους και κανόνες τη Δευτέρα είναι:

Λιανικό εμπόριο
– βιβλίων,
– εφημερίδων και γραφικής ύλης,
– ηλεκτρονικών υπολογιστών,
– περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού,
-τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού,
– αθλητικού εξοπλισμού,
– ανθέων,
– υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ),
– δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων
– κέντρων αισθητικής,
– υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων
– οπτικών και
– πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Οι επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, όπως την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών – όπου απαιτείται – και τα ατομικά μέσα προστασίας δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ
Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Από τη Δευτέρα η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα, τόνισε κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ενημέρωσε επίσης ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητά μας, που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχψει μέχρι σήμερα». Τη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα, σημείωσε. Τόνισε την ανάγκη να τηρούμε πιστά όλους τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα. «Προσπαθούμε, προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί και στη νέα φάση να αντιμετωπίσει την κατάσταση» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η εκ μέρους μας η παραμονή μας σε εγρήγορση και επιφυλακή είναι επιβεβλημένη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή