Τα καλά του κορωνοϊού, του Γιώργου Πένταρη

Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό το σχέδιο άρσης των μέτρων καραντίνας, το οποίο θα εκτυλιχθεί εντός των δύο επόμενων μηνών. Όπως είδα στην τηλεόραση, το σχέδιο είναι πολύπλοκο και είναι αμφίβολο αν θα τηρηθεί στην έκταση που επιθυμεί η κυβέρνηση. Νομίζω ότι θα πρέπει οι πολίτες με υπευθυνότητα να τηρήσουν με ευλάβεια τα μέτρα για να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Ίσως θα πληροφορηθήκατε ότι στην Γερμανία ο συντελεστής ανάπτυξης (Growth Factor) από 0,7 που ήταν ανέβηκε στο 1, πράγμα που σημαίνει ότι συνεχίζεται η διασπορά του ιού με αυξητικές τάσεις. Σας παραθέτω και ένα διάγραμμα για την χώρα μας το οποίο δείχνει ότι τις τελευταίες μέρες και στην Ελλάδα υπάρχει μια σχετική ανάπτυξη. Εδώ ο Growth Factor ήταν κάτω από 0,7 και χθες και σήμερα ανέβηκε στο 1,6 πράγμα που σημαίνει ότι κάθε άτομο μολύνει κατά μέσον όρο 1,6 άτομα.

 

Μετά, λοιπόν, την ανακοίνωση των μέτρων από τον Πρωθυπουργό, είδαμε να παρελαύνουν στην τηλεόραση διάφοροι υφυπουργοί που εξειδίκευσαν το σχέδιο άρσης των μέτρων. Φάνηκε καθαρά ότι για την άρση η κυβέρνηση έχει ένα επεξεργασμένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε από διάφορα κυβερνητικά στελέχη. Ήταν ευκαιρία να δούμε τις φάτσες πολλών υφυπουργών, οι οποίοι ομολογουμένως είναι νέα άτομα και υποπτεύομαι ότι σε έναν ανασχηματισμό μπορεί να τους δούμε και υπουργούς. Μήπως έχετε αναρωτηθεί γιατί έχουμε χάσει τον Κικίλια, ενώ ο Γεωργιάδης κάθε μέρα είναι στα κανάλια; Συμβαίνει κάτι και δεν το ξέρουμε;
Πάντως θέλω να αναγνωρίσω στον Μητσοτάκη ότι δεν φοβάται να παραδέχεται λάθη της κυβέρνησής του και να παρεμβαίνει διορθώνοντάς τα. Αναφέρομαι στο θέμα των σεμιναρίων με τα 600 ευρώ για τους επιστήμονες. Ίσως η αρχική ιδέα να ήταν σωστή, αλλά την έθαψαν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι με ιδιωτικά ΚΕΚ που έβγαλαν προγράμματα εκπαίδευσης που έκραζαν από μακριά για την προχειρότητά τους και την προσπάθεια να κάνουν την «αρπαχτή». Το λέω αυτό γιατί πολλά ΚΕΚ τα προγράμματα τα πήραν από σεμινάρια που γίνονται στο εξωτερικό, εφάρμοσαν αυτόματη μετάφραση με το Google και έβγαλαν αηδίες ακαταλαβίστικες που δίκαια ο Τσίπρας το κατάγγειλε στην Βουλή και άλλαξε το πρόγραμμα εκπαίδευσης η κυβέρνηση.
Η μεγαλύτερη έγνοια όλων σήμερα είναι το ζήτημα της επανεκκίνησης των επιχειρήσεων όλων των κατηγοριών. Αν δεν γίνει σύντομα τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία. Η κυβέρνηση θα διαθέσει μέσω κοινοτικών πόρων 1,5 δις από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο όμως θα είναι σταγόνα στον ωκεανό για τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν.
Βέβαια παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της οικονομίας αύξηση του κύκλου εργασιών λόγω ζήτησης. Για παράδειγμα ο πρωτογενής τομέας ωφελήθηκε αρκετά και είδα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια να είναι ευχαριστημένοι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών. Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εξαγωγές, αλλά και η εσωτερική κατανάλωση. Μεγάλη αύξηση έχουμε και στην ζήτηση και εξαγωγή λαχανικών και ακτινιδίων. Στα ακτινίδια αυξήθηκε η εξαγωγή κατά 40.000 τόνους περίπου δηλαδή 31% όπως λένε οι παραγωγοί. Είναι όντως μια σημαντική αύξηση. Η αύξηση της ζήτησης στον πρωτογενή τομέα που είναι περιστασιακή, τώρα είναι στο χέρι των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων να την κάνουν μόνιμη με την προσπάθειά τους για καλό μάρκετινγκ, καλή ποιότητα και καλές τιμές. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι όλος ο πρωτογενής τομέας έχει ωφεληθεί. Για παράδειγμα υπάρχει μεγάλο θέμα με τους οινοπαραγωγούς και ελαιοπαραγωγούς λόγω κλεισίματος των μονάδων εστίασης και των ξενοδοχείων. Για παράδειγμα η τιμή του ελαιόλαδου έχει καταβαραθρωθεί, όπως το πετρέλαιο, στο 1,81 ευρώ το λίτρο.
Ο κορωνοϊός προκάλεσε αύξηση στον κύκλο εργασιών και άλλων υποτομέων της οικονομίας που είδαν το κύκλο εργασιών τους να εκτοξεύεται όπως π.χ. ο τομέας του πλεξιγκλάς λόγω της ανάγκης διαφανών χωρισμάτων στα γραφεία, των αντισηπτικών και ειδών υγιεινής προστασίας όπως απολυμαντικά και μάσκες. Δεν λέω ότι όλα είναι ρόδινα, αλλά οι τομείς που αναπτύχθηκαν με την κρίση του κορονοιού, είναι ανάγκη να διατηρήσουν αυτή την επιτυχία και μετά κορωνοϊό.
Ο μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας όμως έχει πληγεί και οπωσδήποτε χρήζει χρηματοδότησης για να επιβιώσει και να αποφευχθεί η συρρίκνωση των παραγωγικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με ορθολογισμό και οικονομικά μέτρα ώστε να αποφύγουμε το φάσμα της ανεργίας, αλλά και την απώλεια πολλών αγορών του εξωτερικού που κερδίσαμε με πολύ αγώνα την τελευταία δεκαετία.
Βέβαια έχουν γίνει και πολλά άλλα θετικά λόγω κορωνοϊού, των οποίων τα αποτελέσματα θα τα δούμε στο μέλλον. Ένα από αυτά είναι η τηλεργασία. Η ιδέα της τηλεργασίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 2000 στην Αγγλία με τη μεγάλη διάδοση του Ιντερνέτ. Με τον κορωνοϊό όχι μόνο εφαρμόστηκε στον ιδιωτικό τομέα, αλλά διαδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα και στον δημόσιο πράγμα αδιανόητο πριν την καραντίνα. Σήμερα που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα άρσης, είδα ότι η τηλεργασία θα συνεχιστεί στο δημόσιο, πράγμα που αποδεικνύει ότι είναι εφικτό να εισαχθεί ο θεσμός αυτός μόνιμα στο δημόσιο. Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και η τηλεδιάσκεψη θα πρέπει να εφαρμοστεί στο δημόσιο και θα είναι ένας τρόπος αποφυγής των εκτός έδρας ταξιδιών που έχουν μεγάλο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό.
Πιστεύω ότι αν ο Μητσοτάκης κάνει ανασχηματισμό κάποια στιγμή, ο μόνος που είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσει την θέση του είναι ο Πιερρακάκης. Είναι ο άνθρωπος που σε ελάχιστο χρόνο έφερε την ψηφιακή διακυβέρνηση τουλάχιστον στα πρώτα της στάδια. Χρειάζονται ακόμη να γίνουν πολλά για να πούμε ότι η Ελλάδα μπήκε στην ψηφιακή εποχή, αλλά νομίζω ότι η αρχή έχει γίνει.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι οφείλουμε όλοι μαζί με υπευθυνότητα να προστατευθούμε εφαρμόζοντας τα μέτρα κατά γράμμα, ώστε να μη έχουμε πάλι καραντίνα γιατί θα είναι καταστρεπτική για τον τόπο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή