Ο Έβρος πάει Αιγαίο, του Βαγγέλη Ντάλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Έβρος πάει  Αιγαίο, του Βαγγέλη Ντάλη

Είμαστε σε πόλεμο. Ακήρυχτο. Χωρίς πραγματικά όπλα. Με όπλα ανθρώπους – πιόνια σε μια πολεμική σκακιέρα χωρίς κανόνες. Με ασύμμετρες απειλές. Με πραγματικές απειλές, με την καλλιέργεια του φόβου, με εκβιασμούς, με προκλητικές ενέργειες πρωτόγνωρες στη διεθνή πρακτική.

Υπάρχει κάποιος που νομίζει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα στον Έβρο, οι γείτονες απλά άφησαν μετανάστες και πρόσφυγες να φύγουν για την Ευρώπη ή έστω ότι ήθελαν να ξεφορτωθούν κάποιους από αυτούς; Υπάρχει κανείς που νομίζει ότι όσα έγιναν δεν ήταν αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδιασμού, μελετημένου και προβαρισμένου; Υπάρχει κάποιος που νομίζει ότι για τους Τούρκους το σχέδιο άρχιζε και τέλειωνε με την διέλευση μεταναστών από τα σύνορα και ότι δεν είναι μέρος ενός γενικότερου και πιο μακρόπνοου σχεδίου με στόχο το μισό Αιγαίο;;;
Αν το πιστεύει, ας μας εξηγήσει την προκλητική απόπειρα προώθησης λέμβου με αλλοδαπούς εντός ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικές ακταιωρούς τη Μεγάλη Παρασκευή. Υπάρχουν τα σχετικά βίντεο αφού οι Τούρκοι δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να γνωστοποιήσουν την πράξη τους και καμία προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος δεν έκαναν. Να εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικών ακταιωρών. Οι οποίες καθοδηγούσαν την προσπάθειά της. Βορειοανατολικά της Μυτιλήνης, αλλά εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και από Περιπολικό σκάφος. Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τουρκικές αρχές και με τουρκικές ακταιωρούς, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε σταδιακά, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.
Στην περιοχή αυτή, στην οριογραμμή των ελληνικών χωρικών υδάτων, αναπτύχθηκε σταδιακά και ικανός αριθμός περιπολικών σκαφών του Λιμενικού. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, η οποία δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να την ωθήσουν εντός αυτών, περισυνελέγη τελικά κάποιες ώρες αργότερα από τουρκική ακταιωρό.
Ταυτόχρονα, τη Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 και ένα μεμονωμένο F-16 πέταξαν πάνω από τον Αρχάγγελο Ρόδου (την κωμόπολη στα κεντρικά ανατολικά παράλια του νησιού) στα 15.000 πόδια. Οι υπερπτήσεις έχουν φτάσει τις 219 από την αρχή του χρόνου αλλά η Άγκυρα κλιμακώνει κι άλλο την προκλητικότητά της αφού επιλέγει πτήσεις οπλισμένων μαχητικών της πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά – κάτι που δεν συνήθιζε στο παρελθόν – και μάλιστα ακόμη και σε τέτοιες εορταστικές περιόδους. Συνήθως τα τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από μικρά νησιά και βραχονησίδες, τώρα «σκίζουν» τα μεγαλύτερα νησιά μας. Θα υπάρξει και συνέχεια.
Η άμεση συνέχεια θα είναι η προσπάθεια μαζικής απόβασης στα ελληνικά νησιά μιάς και το μήκος της οριογραμμής είναι τεράστιο για να φυλάσσεται επιμελώς. Δεν είναι ελληνικοί φόβοι αυτοί, είναι γεγονότα διαπιστωμένα και καταγεγραμμένα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Η Τουρκία στέλνει και πάλι χιλιάδες μετανάστες προς την ΕΕ» είναι ο τίτλος άρθρου στην Berliner Morgenpost. Το άρθρο αναφέρεται στις προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές με στόχο να περάσουν στην ΕΕ, ωστόσο όπως σημειώνει η εφημερίδα «το σχέδιο του Ερντογάν δεν πέτυχε. Επειδή η Ελλάδα δεν άνοιξε τα σύνορά της, η Τουρκία μετέφερε όσους είχαν στήσει προσωρινά σκηνές στην περιοχή και πάλι στο εσωτερικό. Θα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα, ήταν η επίσημη αιτιολόγηση. Τώρα λεωφορεία μεταφέρουν χιλιάδες μετανάστες από τους προσωρινούς σταθμούς καραντίνας πάλι προς τα δυτικά».
Και το άρθρο συνεχίζει: «Αυτή τη φορά όμως το ταξίδι δεν είναι προς τα ελληνικά χερσαία σύνορα. Αυτά εν τω μεταξύ έχουν θωρακιστεί ακόμα περισσότερα από ό,τι τον Μάρτιο. Τα λεωφορεία κατευθύνονται στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου. Από εκεί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες των ΗΕ, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 12 Απριλίου του 2020 πέρασαν 7.569 μετανάστες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Στη συμφωνία που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία το 2016, η κυβέρνηση στην Άγκυρα είχε αναλάβει την υποχρέωση να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων. Τώρα προφανώς κάνει το αντίθετο. Τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται μαρτυρίες μεταναστών που λένε πως Τούρκοι αξιωματούχοι τους θέτουν ενώπιον της επιλογής να τους βάλουν φυλακή ή να τους στείλουν στις ακτές. Χιλιάδες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία που οργανώθηκαν από τις τουρκικές αρχές στις ακτές του Αιγαίου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων IHD στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε πως εκατοντάδες μετανάστες μεταφέρθηκαν στις ακτές».
Το επόμενο στάδιο του βρώμικου πολέμου που διεξάγει η Τουρκία λοιπόν, θα είναι στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Θα διαρκέσει ολόκληρο το καλοκαίρι κι όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Κι αν στον Έβρο δεν υπήρξαν θύματα παρά τις προσπάθειες των ταγμάτων ασφαλείας, της τουρκικής χωροφυλακής και των μυστικών του τουρκικού στρατού που πρωτοστατούσαν στις προσπάθειες «εφόδου», στη θάλασσα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Γιατί υπάρχει το ναυτικό δίκαιο που ευνοεί τα ύπουλα σχέδια. Το Λιμενικό θα εξαναγκασθεί να μπει στο δίλημμα «εμείς τους πετάμε στη θάλασσα, εσείς θα τους σώσετε ή θα τους αφήσετε να πνιγούν»;;; Ας ετοιμαστούμε για την κορύφωση της γκαιμπελίστικης νεοτουρκικής προπαγάνδας…
Η Τουρκία απέτυχε να προωθήσει την ατζέντα της στον Έβρο χάρη στην έγκαιρη απόφαση της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορα. Με πληγωμένο το γόητρό του, κι έχοντας μεγάλα προβλήματα στο μέτωπο της Λιβύης, τη Συρία αλλά και στην οικονομία, ο Ερντογάν επιδιώκει να διατηρήσει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η κρίση του κορωναϊού διέκοψε απρόσμενα τα σχέδιά του στον Έβρο. Όχι γιατί νοιάστηκε για τους απελπισμένους που έστειλε εκεί. Αλλά γιατί η πιθανή εξάπλωση του ιού στις σκηνές των προωθημένων στα σύνορα θα απέτρεπε όλους τους υπόλοιπους να τους μιμηθούν. Ο μύθος του ευρωπαϊκού ταξιδιού θα κατέρρεε παταγωδώς. Ήταν μια ήττα για τις τουρκικές δυνάμεις και μια προσωπική για τον πανίσχυρο υπουργό Εσωτερικών του τουρκικού καθεστώτος και φερόμενου ως πιθανότερου διάδοχου του Ερντογάν. Δεν παραιτήθηκε μετά την ήττα, το έκανε μετά από έναν κακό χειρισμό σε μέτρα αντιμετώπισης του κορωναϊού, όλοι όμως στην Τουρκία ήξεραν το γιατί!
Τώρα, έπειτα από μια περίοδο νηνεμίας στις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, φαίνεται ότι ξαναμπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο της Αγκυρας για διαρκές «πόλεμο νεύρων» με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά. Για διαρκή κλεφτοπόλεμο. Πίσω από τις σφεντόνες θα περιμένουν οπλισμένα τα βαρειά «σιδερικά». Κι όποιος κάνει το πρώτο λάθος…

Πήγαινε στην κορυφή