Πολιτικός και θρησκευτικός λαϊκισμός, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Πολιτικός και  θρησκευτικός λαϊκισμός, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Μη νομίζετε, αγαπητοί μου φίλοι, ότι το προνόμιο του λαϊκισμού το διαθέτουν μόνον οι πολιτικοί. Τους συναγωνίζεται επάξια και μεγάλη μερίδα των κληρικών μας.

Πρόσφατο τρανό παράδειγμα και από τις δύο πλευρές, η Δήμαρχος Κέρκυρας και ο ιερέας στο Κουκάκι. Η μεν πρώτη, κρυφά απ’όλους και για να δηλώσει προφανώς υποταγή στον τοπικό μητροπολίτη, πήγε στη δοξολογία για μια τοπική εορτή. Η ίδια όμως η Δήμαρχος λίγες μέρες πριν, με δηλώσεις της σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, παρότρυνε τους Κερκυραίους να παραμείνουν στο σπίτι τους. Αλλά, έχοντας προφανώς στο πίσω μέρος του μυαλού της τις επόμενες δημοτικές εκλογές και γνωρίζοντας ότι οι ιεράρχες αποτελούν ένα πανίσχυρο δίκτυο συλλογής ψήφων, παρευρέθηκε στη δοξολογία παραβιάζοντας τους νόμους του κράτους και καταπαντώντας συγχρόνως τον όρκο που είχε δώσει ως εκλεγμένη για την εφαρμογή και διαφύλαξη των νόμων της πολιτείας.
Το φαινόμενο του λαϊκισμού ευδοκιμεί παντού. Από τη μακρινή Κέρκυρα, θα έρθουμε εδώ στην πόλη μας, το Γαλάτσι, για να λάβετε γνώση ενός άλλου πιο προχωρημένου πολιτικοθρησκευτικού λαϊκισμού.
Στις 7 Απριλίου η δημοτική παράταξη «Γαλάτσι – Ζούμε Εδώ!», επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Ζώμπος Κωνσταντίνος, εξέδωσε ένα δελτίο τύπου στα οποία αναφέρει τα εξής:
«Το Αναστάσιμο Φως σε κάθε σπίτι
»Το φετινό Μεγάλο Σάββατο ας προσπαθήσουμε να είναι ίδιο με τα προηγούμενα.
»Προτείνουμε δίχως να έρθετε στους ναούς, μένοντας σπίτι σας, ο Δήμος να μεταφέρει το Άγιο Φώς σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι. Τα μέλη της παράταξής μας είναι διαθέσιμα να συμμετέχουν ενεργά. Εσείς, εφόσον επιθυμείτε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε ένα φαναράκι στην εξώπορτα της πολυκατοικίας σας και εμείς να μεταλαμπαδεύσουμε το Άγιο Φως το βράδυ του Μ. Σαββάτου.
»Κανένα φυτίλι σβηστό την φετινή Ανάσταση. Όλες οι λαμπάδες αναμμένες.»
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το ντελίβερι σε πίτσες και σουβλάκια. Τώρα μάθαμε ότι ορισμένοι έχουν προχωρήσει πολύ μπροστά και κάνουν ντελίβερι και στο Άγιο Φως. Και να έλεγα ότι έχουμε σύντομα δημοτικές εκλογές, άντε να το καταλάβω. Είναι κρίμα πάντως γιατί διαρκώς λέμε να μπουν νέοι άνθρωποι με ανοιχτά μυαλά στην πολιτική αλλά πολλές φορές οι νέοι ξεπερνούν στον λαϊκισμό ακόμα και τον Μαυρογιαλούρο.
Ο δε παπάς από το Κουκάκι, ο οποίος κοινωνούσε τους πιστούς από την πίσω πόρτα, κρυβόταν για τρεις μέρες για να αποφύγει το αυτόφωρο. Ο Χριστός, παπά μου, τον οποίο εσύ νομίζεις ότι εκπροσωπείς, δεν κρύφτηκε αλλά αντιμετώπισε τους κατηγόρους Του και σταυρώθηκε για αυτά που πίστευε και δίδασκε.
Κλείνοντας να ευχηθώ σε όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση. Ξέρω ότι για όλους μας το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό και πρωτόγνωρο. Πρέπει όμως να μην παρασυρθούμε, να παραμείνουμε στο σπίτι και να τηρούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Μέχρι τώρα, απ’ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, τα έχουμε πάει καλά. Είναι κρίμα στην τελευταία στροφή να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο – το οποίο δεν το πιστεύω! – τότε το μέλλον θα είναι πολύ χειρότερο από το παρόν.

Πήγαινε στην κορυφή