COVID-19: Σύγκριση Θνητότητας στη Βόρεια Ιταλία σε σχέση με την Κεντρική και Νότια Ιταλία

ΚΟΣΜΟΣ
COVID-19: Σύγκριση Θνητότητας στη Βόρεια Ιταλία σε σχέση με την Κεντρική και Νότια Ιταλία

COVID-19: Σύγκριση Θνητότητας στη Βόρεια Ιταλία σε σχέση με την Κεντρική και Νότια Ιταλία

Η αύξηση της θνησιμότητας από οποιοδήποτε λόγο στη βόρεια Ιταλία για τις ηλικίες 65 ετών και άνω, είναι 2.25 φορές υψηλότερη από την αναμενόμενη (1).

Η θνησιμότητα στην Κεντρική και Νότια Ιταλία παρέμεινε στα φυσιολογικά επίπεδα. Στοιχεία Υπουργείο Υγείας Ιταλίας.

Σε συγκεκριμένες πόλεις μάλιστα, όπως αυτή του Μπέργκαμο, η θνησιμότητα αυξήθηκε πάνω από 5 φορές(2).

Στην κεντρική και νότια Ιταλία, όπου η διασπορά του ιού περιορίστηκε σημαντικά λόγω των περιοριστικών μέτρων, η θνησιμότητα είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα.

Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, προκύπτει ότι ο κορωνοϊός αυξάνει σημαντικά τη θνησιμότητα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, που έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια.

Η συνολική θνησιμότητα στο Μπέργκαμο της Ιταλίας αυξήθηκε πάνω από 5 φορές, το διάστημα 1-31 Μαρτίου του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Στοιχεία The Economist(2).

Αυτά τα στοιχεία δεν ήταν ξεκάθαρα μέχρι και λίγες μέρες πριν. Το κατά πόσο δηλαδή ο κορωνοϊός αυξάνει τη συνολική θνησιμότητα, σε σχέση με την αναμενόμενη. Κάποιοι κορυφαίοι επιδημιολόγοι υπέθεταν, λόγω έλλειψης στοιχείων, ότι είναι πιθανόν όσοι πεθαίνουν από τη νόσο COVID-19, να πέθαιναν ούτως ή άλλως λόγω υποκείμενων νοσημάτων(3).

Καταγράφεται πλέον, ότι η πανδημία αύξησε σημαντικά τη θνησιμότητα ειδικά μετά το τελευταίο 15ήμερο του Μαρτίου, κυρίως στη Λομβαρδία και σε μικρότερο βαθμό στη γειτονική περιοχή της Εμίλια Ρομάνια. Στην υπόλοιπη Ιταλία, δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της θνησιμότητας.

Το Μιλάνο είναι η πρωτεύουσα της περιοχής της Λομβαρδίας και ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης. Είναι μια πόλη με 3 διεθνή αεροδρόμια (Λινάτε, Μαλπένσα και Μπέργκαμο), στα οποία πραγματοποιούνται πάνω 100 πτήσεις την εβδομάδα που συνδέουν το Μιλάνο με την πόλη της Γουχάν στη Κίνα, όπου ξεκίνησε και η πανδημία.

Προγραμματισμένες πτήσεις Μιλάνο – Γουχάν, εβδομάδα 11-17 Ιουνίου, 2020. Google Flights.

Το γεγονός της άμεσης διασύνδεσης του Μιλάνο με τη Γουχάν, σε συνδυασμό με την αυξημένη ηλικία, τη μεγάλη πυκνότητα του πληθυσμού, την κοινωνικότητα των Ιταλών, τις στενές οικογενειακές σχέσεις και την υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες ώστε να προκαλέσει ο κορωνοϊός μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Παρόμοιες συνθήκες φαίνεται να συνυπάρχουν και στη νέα Υόρκη (παγκόσμιο εμπορικό κέντρο, μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, ατμοσφαρική ρύπανση, σύνδεση με Γουχαν), όπου την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι είναι προγραμματισμένες πάνω από 135 πτήσεις την εβδομάδα, Νέα Υόρκη – Γουχάν.

Προγραμματισμένες πτήσεις Νέα Υόρκη – Γουχάν, εβδομάδα 1-7 Ιουλίου, 2020. Google Flights.

Περίοδος Αυξημένης Υπευθυνότητα όχι Μόνο για τον Πληθυσμό αλλά και για τις Κυβερνήσεις

Παρότι τα περιοριστικά μέτρα είναι ένα βαρύ τίμημα για όλους μας, φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά στη διακοπή της μετάδοσης του ιού. Αυτό μας δίνει χρόνο να συλλέξουμε στοιχεία για τον ιό και να εντοπίσουμε τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει επιδείξει τεράστια ωριμότητα και συμμόρφωση σε αυτό το θέμα. Πρέπει και οι κυβερνήσεις με τη σειρά τους να σταθούν στο ύψους και να διαφυλάξουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως σε κάθε περίοδο ανησυχίας είναι αναμενόμενο να εμφανίζονται και άτομα που έχουν την τάση να εκμεταλλευτούν το φόβο με το πρόσχημα της βοήθειας. Είναι υποχρέωση όμως – και δική μας – και των ηγετών μας, να μην επιτρέψουν τέτοια φαινόμενα.

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Πηγές

www.drtsoukalas.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή