Πώς να απολυμάνεις και να χρησιμοποιήσεις ξανά τη μάσκα σου

ΚΟΣΜΟΣ
Πώς να απολυμάνεις και να χρησιμοποιήσεις ξανά τη μάσκα σου

Τρεις σωστοί τρόποι για απολύμανση της μάσκας:

1. Περιστροφή

Ο Δρ. Tsai αναφέρει μια μελέτη του New England Journal of Medicine που χρησιμοποιεί την κυκλική χρήση και ξεκούραση των μασκών ώστε να μεσολαβούν 72 ώρες πριν επαναχρησιμοποιηθεί η κάθε μάσκα ξανά.

Ο Τσάι δεν επιβεβαίωσε πειραματικά αυτή τη μέθοδο, αλλά βασίζεται στην ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο κορωνοϊός δεν μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από 72 ώρες σε έναν αφιλόξενη ξενιστή, όπως στην επιφάνεια μίας μάσκας N95. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι χρειάζεστε τέσσερις μάσκες ανά άτομο, και αυτό υποθέτει ότι χρησιμοποιείτε μόνο μία μάσκα κάθε μέρα.

2. Ατμός ή βρασμός

Ο Δρ. Tsai λέει ότι βυθίζοντας μια μάσκα N95 σε ατμό 125C / 260F βαθμών στο ατμό ή σε βραστό νερό για τρία λεπτά θα απολυμάνει τη μάσκα χωρίς να μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά της. Μην ανακατεύετε υπερβολικά τη μάσκα εάν τη βράσετε, προσπαθείστε μόνο να την κρατήσετε βυθισμένη. Εάν η μάσκα σας έχει εξωτερικό και εσωτερικό στρώμα χαρτιού, δεν συνιστώνται ούτε οι μέθοδοι ατμού ούτε βρασμού, καθώς θα αποσυνθέσουν εκείνα τα επίπεδα χαρτιού που συγκρατούν το φίλτρο μεταξύ τους.

3. Ψήσιμο

Παρόλου που αυτή η μέθοδος είναι απλή, προϋποθέτει ότι έχετε ένα δεύτερο, ειδικό φούρνο για αυτό τον σκοπό. Αν όχι, κινδυνεύετε να μολύνετε τον κύριο φούρνο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξευγενίζουν αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιώντας εργαστηριακό φούρνο και ο Δρ. Tsai συμφωνεί ότι η θέρμανση μιας μάσκας για 30 λεπτά στους 70C (160F) είναι μια αποτελεσματική μέθοδος απολύμανσης.

Πηγές

star.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή