Ποιοί είναι οι υπεύθυνοι;, του Βαγγέλη Ντάλη

Κάποια βράδια τρέχω έξω. Γύρω από άλση ή το Ολυμπιακό Στάδιο. Σχεδόν όλα τα βράδια, από τότε που απαγορεύτηκε η «άσκοπη μετακίνηση», περνάνε δίπλα μου περιπολικά και «Ζητάδες». Αυτοί στο δρόμο, εγώ στο πεζοδρόμιο. Ποτέ κανένας τους δεν με σταμάτησε για έλεγχο. Το γιατί είναι αυτονόητο και δεν χρειάζεται να είναι γιατρός κανείς για να το καταλάβει. Ένας άνθρωπος μόνος του, ακόμα κι αν συναντηθεί ή προσπεράσει από απόσταση άλλον δεν κινδυνεύει να μεταδώσει ή να «κολλήσει» τον κορωνοϊό.

Όλοι οι αστυνομικοί που με έχουν δει το καταλαβαίνουν. Ο ιός μεταδίδεται με το συγχρωτισμό και ευδοκιμεί στο συνωστισμό. Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ όμως εκτελούν εντολές και δεν θέλουν να το καταλάβουν. Ψάχνουν προσχήματα, αναγάγουν μία φυσιολογική ουρά σε ΑΤΜ τράπεζας (μέρα πληρωμής συνταξιούχων) σε συνωστισμό και στιγματίζουν όσους βγήκαν για περπάτημα στην τεράστια παραλία του Βόλου ως «ανεύθυνους». Όχι ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι έδειξαν όντως ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά, την πρώτη εβδομάδα τουλάχιστον. Αυτοί όμως είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία. Αν η αστυνομία και οι αρχές έκαναν σωστά τη δουλειά τους, θα διέλυαν οποιαδήποτε άσκοπη συνάθροιση, θα έδιναν τα τσουχτερά πρόστιμα και η συνέχεια θα ήταν χωρίς υπερβολές.
Εδώ αποδεχτήκαμε τον αντικαπνιστικό νόμο, ένας πληθυσμός που κατά το ένα τρίτο αποτελείται από καπνιστές, δεν θα αποδεχόμασταν λογικές απαγορεύσεις που προστατεύουν άμεσα τις ζωές όλων μας; Kι αν κυκλοφορήσει κανείς έξω πλέον, θα δει ελάχιστη από την υποτιθέμενη «ανευθυνότητα» με την οποία μας εκφοβίζουν συνεχώς. Θα δει κατά βάση ανθρώπους που βγαίνουν από ανάγκες. Δουλειάς, τροφοδοσίας, μεταφοράς κλπ. Εμείς όμως βλέπουμε συνέχεια φωτογραφίες «συνωστισμών»…
Την εβδομάδα προ της απαγόρευσης κυκλοφορίας είδαμε φωτογραφίες από παραλίες όπου ελάχιστοι άνθρωποι, σε απόσταση 3-4 μέτρων ο καθένας, είχαν την ψάθα τους. Είναι σωνωστισμός αυτό; Θα μου πείτε βέβαια, και το καλοκαίρι; Συμφωνώ. Αν τα μέτρα αναγκαστικά παραταθούν ως το καλοκαίρι, ναι θα στερηθούμε τα μπάνια μας. Χωρίς αλλά. Αλλά Μάρτιο μήνα, να προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλοι είχαμε πάει στις παραλίες, ε, πάει πολύ!
Οι υστερίες οδηγούν σε παραλογισμούς. Απαγορεύτηκε μέχρι και το υποβρύχιο ψάρεμα! Γιατί; Για να μην μολυνθούν τα ψάρι;;; Υπάρχει κάποια επιστημονική διαπίστωση ότι ο ιός μεταδίδεται και μέσα στη θάλασσα; Και πόσοι συνωστίζονται δηλαδή κάτω από τη θάλασσα; Κι αυτή η άτυχη χειμερινή κολυμβήτρια που κολυμπούσε μόνη της σε ερημική παραλία του νομού Χανίων και ήρθε το Λιμενικό για να τη μαζέψει (!), πόσο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και πόσο «ανεύθυνη» ήταν;
Ζούμε τον τρόμο του ιού που είναι πραγματικός, ζούμε και την τρομοϋστερία των ΜΜΕ. Τα οποία όταν δεν έβρισκαν εκφοβιστικά πλάνα για να δείξουν την «ανεύθυνη» συμπεριφορά μας, κατασκεύασαν εκείνο το εξόφθαλμα ψεύτικο βίντεο από την παραλία της Θεσσαλονίκης με το οποίο γέλαγε όλη η Ελλάδα. Κατάφεραν να δείχνουν ελάχιστους ανθρώπους που περπατούσαν σε ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ τους, να φαίνονται στριμωγμένοι. Όσοι έχουν περπατήσει την παραλία της Θεσσαλονίκης ξέρουν ότι η συνολική της έκταση είναι 50 ολόκληρα στρέμματα. Αν κάθε ένας καταλάβει μόνος του 10 τετραγωνικά μέτρα (ασφαλής απόσταση, ε, κύριε Τσιόδρα μου;), τότε συνολικά «χωράει» 5.000 ανθρώπους ταυτόχρονα! Πόσοι υπεράριθμοι δηλαδή ήταν; Το πραγματικό μέτρο της κατάστασης το δίνει όμως μία από τις ελάχιστες ψύχραιμες και «μετρημένες» φωνές που πέρασαν από την τηλεόραση, η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου:
«Ακόμη και τους Θεσσαλονικείς, που πέσαμε όλοι να τους φάμε, εγώ τους καταλαβαίνω! Διότι η Θεσσαλονίκη είναι μία ευθεία και βγαίνεις στη θάλασσα που θα πας να περπατήσεις; Αν λοιπόν καταλάβω λίγο την ανάγκη του άλλου μπορώ να τον δικαιολογήσω σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη, σαφώς, υπάρχουν και κάποιοι που πετούν χαρταετό και δεν καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Και από την άλλη, στο όνομα αυτών των λίγων μη σοβαρών που δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση, την πληρώνουμε όλοι. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω ρε παιδιά. Δηλαδή, μιλάει το τελευταίο θρανίο και όλη η τάξη παίρνει αποβολή;» είπε η Πόπη Τσαπανίδου. Για την ιστορία να προσθέσουμε, ότι η ίδια όπως και η κόρη της ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αφού έχουν χρόνιο άσθμα. Δεν μιλούν δηλαδή εκ του ασφαλούς, είναι από τις πρώτες που κινδυνεύουν.
Αυτό είναι και το πραγματικό νόημα και της τρομοϋστερίας με την οποία μας εκφοβίζουν. Επειδή «μιλάει το τελευταίο θρανίο» να θεωρηθούμε όλοι συνυπεύθυνοι. Να νιώσουμε την «ατομική ευθύνη» ως ευθύνη και για τις παραλείψεις και τις ανευθυνότητες των άλλων. Πρώτα των ελάχιστων συμπολιτών μας με τους οποίους αναγορευόμαστε ως «συμμαθητές» – συνυπεύθυνοι κι έπειτα και τυχόν δικών μας γιατί βγήκαμε μία «άσκοπη» μοναχική βόλτα, γιατί ξεχάσαμε κάτι και ξαναπήγαμε δεύτερη φορά super market, γιατί βγήκαμε «άσκοπη» βόλτα με τη μηχανή ή το ποδήλατο. Τί κι αν φοράμε κράνος, τί κι αν είμαστε μόνοι. Κανένα Χ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΠΟ δεν προβλέπεται για εμάς, άρα είμαστε παραβάτες και … συνυπεύθυνοι!
Η αστυνομία αν δεν μπορεί να διαλύσει πέντε συναθροίσεις, είναι «υπεύθυνη». Το εργοστάσιο χημικών στη Θεσσαλονίκη όπου οι 400 εργαζόμενοι δουλεύουν όλοι μαζί χωρίς μάσκες και γάντια είναι «υπεύθυνο». Το υπουργείο Παιδείας το οποίο μάζεψε 3 μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία κι ενώ είχαμε ήδη κρούσματα, παιδιά από όλη την Ελλάδα για να κάνει ενημέρωση για το bullying ήταν «υπεύθυνο». Το υπουργείο Υγείας που άφησε το προσωπικό των νοσοκομείων να δέχεται προς εξέταση πιθανά κρούσματα, χωρίς να τους έχει χορηγήσει μάσκες κλπ ήταν «υπεύθυνο». Οι κυβερνήσεις που εγκατέλειψαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν «υπεύθυνες». Η παρούσα κυβέρνηση που αρνήθηκε να υπογράψει την πρόσληψη 4000 γιατρών και νοσηλευτών όταν ανέλαβε και που τώρα τρέχει να βουλώσει τρύπες είναι «υπεύθυνη». Ε, δεν αντέχεται τόση υπευθυνότητα!
Το σκηνικό έχει στηθεί. Αν η κατάσταση εκτροχιασθεί δεν θα φταίνε όλοι αυτοί. Θα φταις εσύ που πήγες μια βόλτα στο πάρκο με μάσκα και σε απόσταση από τους άλλους. Πρόσεξε, έχεις «ατομική ευθύνη». Το ξέρεις ότι δεν υπάρχουν τεστ για να προλάβεις, γιατροί για να σε εξετάσουν, κρεβάτια και ΜΕΘ για να σε περιθάλψουν. Τα ξέρεις όλα αυτά. Γιατί δεν κάθεσαι όλη μέρα σπίτι; Έγκλειστος. Τί πάει να πει «κι οι φυλακισμένοι δικαιούνται μιας ώρας αυλισμού τη μέρα»; Ποιά «ψυχική υγεία»; Τί ανευθυνότητες είναι αυτές;;;

Πήγαινε στην κορυφή