Ήρωες και ριψάσπιδες, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Η πλειοψηφία των πολιτικών και των Ελλήνων πολιτών όλες αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε, ομνύει και εξυμνεί το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) της χώρας μας. Είναι γεγονός ότι το ΕΣΥ, μαζί με τους επαγγελματίες της υγείας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από αυτόν τον ύπουλο και επικίνδυνο εχθρό, τον κορωνοϊό.

Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τη μάχη τους, πολλές φορές άνιση, για το λόγο ότι δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα για την περίπτωση μέτρα προστασίας. Εκτός αυτού, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι διαθέτουμε μεν καλούς και καταρτισμένους γιατρούς στα νοσοκομεία μας, αλλά κακοπληρωμένους γιατρούς. Ποτέ οι αποδοχές των ιατρών δεν ήταν ανάλογες των υπηρεσιών που προσφέρουν. Το σύστημα του Δημοσίου δεν τα προβλέπει αυτά. Είναι ένα σύστημα τελείως ισοπεδωτικό.
Όπως ισοπεδωτικό και οριζόντιο είναι το σύστημα αμοιβών και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχουν ορισμένες μονάδες τα στελέχη των οποίων θα έπρεπε να έχουν υψηλότερες αμοιβές των υπολοίπων, όπως βάτραχοι, αλεξιπτωτιστές, πιλότοι κ.α. αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν συμβαίνει.
Για να επανέλθω στο ΕΣΥ, να σημειώσω εδώ για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, ότι και αυτό μαζί με πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις είναι έργο ΠΑΣΟΚ. Ξεκίνησε το 1981 επί υπουργίας Παρασκευά Αυγερινού και ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Γεώργιου Γεννηματά.
Παρότι είναι μία από τις καλύτερες δομές του Δημοσίου χρειάζεται τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό και τις επιβαλλόμενες βελτιώσεις. Υπήρξε μια απόπειρα για τον εκσυγχρονισμό του το 2010 με κάποιες ιδέες και προτάσεις του Ηλία Μόσιαλου αλλά έμεινε στη μέση. Όταν με το καλό περάσει αυτή η καταιγίδα, μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η θωράκιση του ΕΣΥ και η αύξηση έστω και μικρή, των αμοιβών του προσωπικού του.
Ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος σήμερα έχει οριστεί απο τον Πρωθυπουργό ως εκπρόσωπος της χώρας μας (άμισθος) στους Διεθνείς Οργανισμούς για τον κορωνοϊό, πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομά του ήταν πριν 10 χρόνια. Τότε συμμετείχε στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ως βουλευτής Επικρατείας. Ως καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, είχε καταθέσει κάποιες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ αλλά δεν εισακούστηκε και μάλιστα λοιδορήθηκε από πολλούς – με πρώτους τους συντρόφους του στο βαθύ ΠΑΣΟΚ. Ήρθε η ώρα όμως όλοι να αναγνωρίσουν την αξία του.
Μια άλλη κοινωνική δομή, η οποία αυτές τις μέρες έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει πολλά στους ανήμπορους συμπολίτες μας, είναι το πρόγραμμα των Δήμων «Βοήθεια στο Σπίτι». Ναι, και αυτό έργο ΠΑΣΟΚ. Θα μου πείτε, τόσα χρόνια κυβέρνηση, δεν θά’κανε και δυο καλά; Πολλά είναι τα καλά αλλά δεν είναι η κατάλληλη ώρα να γίνει τέτοιος απολογισμός.
Το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» επισκέπτεται τους ανήμπορους και μοναχικούς συμπολίτες μας και τους συνδράμει ώστε να αντιμετωπίσουν κάποια καθημερινά προβλήματα (φαρμακείο, σούπερ μάρκετ, πληρωμές λογαριασμών κ.α.). Είναι και αυτοί θα έλεγα, στην πρώτη γραμμή του πολέμου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Όλη αυτή η σημαντική, πράγματι, προσφορά τους, αμαυρώνεται από κάποιες, ευτυχώς μεμονωμένες, ακατανόητες και κάκιστες συμπεριφορές μερικών.
Όπως η πληροφορία που ήρθε στα αυτιά μου ότι σε κάποιο δήμο της περιφέρειας Αττικής, το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αρνήθηκε να μεταφέρει τρόφιμα και συσσίτια στα σπίτια των ανήγμπορων συμπολιτών μας, φοβούμενοι, όπως είπαν, μην κολλήσουν τον κορωνοϊό! Από τη στιγμή που ο Δήμος τους έχει εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα (μάσκες, γάντια) είχαν υποχρέωση να ανταποκριθούν στο έργο τους. Για την άρνησή τους αυτή θα πρέπει να τιμωρηθούν και μάλιστα με την πιο αυστηρή ποινή, αυτή της απόλυσης.
Όπως βλέπετε, φίλοι μου, στην ώρα της μάχης υπάρχουν οι ήρωες αλλά υπάρχουν και οι ριψάσπιδες. Και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είναι ριψάσπιδες. Το δικό τους έργο ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας ο ίδιος ο Δήμαρχος μαζί με 5 από τους 20 δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του.
Κλείνοντας αυτό το σχόλιο, θέλω να σας πω ότι όταν με το καλό ξεπεράσουμε την πανδημία, φαντάζομαι ότι θα γίνει επαναξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός και από την επίσημη πολιτεία αλλά και από την κοινωνία των πολιτών, όχι μόνο των διαφόρων δομών αλλά και των συμπεριφορών ατόμων και ομάδων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή