Λαϊκή Συσπείρωση: Λήψη μέτρων λόγω της έκτακτης κατάστασης με τον κορωνοϊό

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Λαϊκή Συσπείρωση: Λήψη μέτρων  λόγω της έκτακτης κατάστασης με τον κορωνοϊό

Ημερομηνία: 01.04.2020
Προς: Τον κ. Δήμαρχο Γαλατσίου, Τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου
Κοινοποίηση: Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου

Σε συνέχεια της πρότασής μας στις 23/3/2020 για διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, για την λήψη μέτρων προστασίας αλλά και ανακούφισης λόγω της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας, αλλά και της άτυπης συνάντησης των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της 25/3 με αυτό το θέμα, η οποία όμως δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση, επανερχόμαστε σήμερα εκ νέου και ζητάμε:

Να συγκληθεί άμεσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τα μέτρα αυτά. Συγκεκριμένα, ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε :
• Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).
• Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
• Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
• Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους. Δεν γίνεται να υπάρχουν αποθηκευμένα μέσα προστασίας αυτό το διάστημα και να μην δίνονται στους εργαζόμενους.
• Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσει από την κυβέρνηση:
• Να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να είναι δυνατή η διαγραφή χρεών προς τους δήμους όλων όσοι αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
• Να σταματήσει η διακοπή ρεύματος όσων αδυνατούν αποδεδειγμένα να εξυπηρετήσουν τους λογαριασμούς των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
• Να απαγορευτούν οι απολύσεις, οι τροποποιήσεις συμβάσεων των εργαζομένων επί το δυσμενέστερο. Να μη διανοηθούν να προβούν σε μειώσεις μισθών των εργαζομένων του Δημοσίου. Να επανέλθει το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

Θεωρούμε επίσης σημαντικό το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Γαλατσίου, να υιοθετήσει τα βασικά αιτήματα διεκδίκησης των νοσοκομειακών γιατρών και να εκδώσει σχετική ανακοίνωση ψήφισμα. Αναφέρουμε κάποια βασικά:
1. Επίταξη τώρα των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
2. Επίταξη τώρα των 350 κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και όχι να χρυσοπληρωθούν οι κλινικάρχες.
3. Διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.
4. Κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
5. Εξασφάλιση της επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.
Επίσης, ζητάμε να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο πού θα κατευθυνθούν και τί ανάγκες θα καλύψουν τα 60.000 ευρώ που δόθηκαν στο Δήμο μας ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το κράτος, λόγω της πανδημίας.

Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε το εξής:
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σχετική εγκύκλιο του Υπουργείο Εσωτερικών προβλέπονται οι εξής τρόποι συνεδρίασης των δημοτικών συμβουλίων το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό:
Α. Κεκλεισμένων των θυρών, Β. Δια περιφοράς, Γ. Με τηλεδιάσκεψη.
Κατά τη γνώμη μας, ΔΕΝ θα πρέπει οι συνεδριάσεις αυτού του διαστήματος να γίνονται δια περιφοράς, καθώς :
– Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων, όταν δηλαδή αναρτηθούν οι αποφάσεις στη Διαύγεια.
– Δεν υπάρχει η δυνατότητα πρακτικά να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχει το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.
– Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα που δε σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία για τον ιό και η δημοτική αρχή μπορεί να εντάξει στις ημερήσιες διατάξεις λόγω προθεσμιών που μπορεί να υπάρχουν.
Είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δε μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω.
Ζητάμε επομένως να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Αττικής και κάποιους Δήμους. Άλλωστε προβλέπονται από την ΠΝΠ και τη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ. Είναι ευθύνη του Υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους Δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Οι συνεδριάσεις δια περιφοράς να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΜΑΝΘΟΣ ΙΜΠΡΙΑΛΟΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή