Με υποκειμενικά κριτήρια… του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΜΠΙΣΙΟΥΛΗ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Με υποκειμενικά κριτήρια… του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΜΠΙΣΙΟΥΛΗ

«Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της. Όχι για να γαντζωθούμε σε αυτήν, αλλά για να γίνει εφαλτήριο», δήλωσε, κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ο προεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Είναι Νοέμβριος του 2019 και η Ελλάδα ξεκίνησε την προετοιμασία για τον εορτάσει με τη
λαμπρότητα που μας αξίζει τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Σε ένα χρόνο ακριβώς, λοιπόν, όλα θα είναι έτοιμα και «ο εορτασμός της επετείου θα έχει τη λαμπρότητα που απαιτεί ο συμβολισμός των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης», όπως διαβεβαίωσε στην αρχή της ομιλίας της και η πρόεδρος της Επιτροπής κα Αγγελοπούλου. «Καλούμαστε να αναμετρηθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό» κατέληξε κλείνοντας, με έναν στίχο του Νικηφόρου Βρεττάκου από το ποίημα «Προσκλητήριο»: «Οι ορίζοντες χτυπούν τις πόρτες μας». Αυτός ο Μάρτιος, 199 χρόνια από την Επανάσταση, έχει την ιδία τύχη με τον Μάρτιο του 1820. Δεν θα γίνει, λόγω της πανδημίας σχεδόν κανένας εορτασμός, ούτε καν παρελάσεις από τα Σχολεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Όπως και ο Μάρτιος του 1820 που το μόνο σημαντικό γεγονός που αναγράφει η Ιστορία μας είναι πως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης σκεφτόταν σοβαρά πλέον την πρόταση που του είχε γίνει τον Ιανουάριο του 1820 ώστε να αναλάβει την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας. Πρόταση που τελικά δέχτηκε την 12η Απριλίου 1820 και με τη συνθηματική ονομασία
«Καλός» ανέλαβε «Γενικός Έφορος» ή «Επίτροπος».


«Μπορείς να κόψεις

όλα τα λουλούδια αλλά

δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη νά’ρθει» Pablo Neruda


Ας είναι λοιπόν αυτός ο Μάρτιος και ο Απρίλιος μήνες περισυλλογής, προετοιμασίας και καταγραφής σχεδίων για την επόμενη ημέρα, για αυτό που θα ακολουθήσει. Μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον πονεμένο Μάρτιο, τον μήνα που θα μπουν οι βάσεις για τον επόμενο Μάρτιο που θα είναι μήνας χαράς και εθνικής υπερηφάνειας. Ας πάρουμε για λίγο τη θέση του 28χρονου Στρατιωτικού, λόγιου, γιου του Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας, Αλέξανδρου Υψηλάντη που διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα αλλά στη μάχη της Δρέσδης, (27 Αυγούστου 1813), έχασε το δεξί του χέρι σε ηλικία μόλις 21 ετών.
Η συμβολή του στον Αγώνα και στην τελική Νίκη του Έθνους ήταν μεγάλη και έχει καταγραφεί πλέον στην Ιστορία μας. Αυτό που θέλω είναι να επισημάνω είναι ότι φυσικά και μπορούσε να συνεχίσει τη ζωή του στην Πετρούπολη ως Αξιωματικός του Ρωσικού Στρατού αλλά ένιωσε ότι κάποιο ανώτερο ιδανικό, η Ελευθέρια της Πατρίδας, ήταν αυτό για το οποίο θα μπορούσε να αφιερώσει τη ζωή του. Φυσικά και εμείς μπορούμε να κάνουμε αυτό που μας ευχαριστεί τώρα αλλά η ευθύνη μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο είναι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να μην γίνει αίτια εξάπλωσης του ιού. Δύσκολο για κάποιους αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε ούτε κατ’ ελάχιστον όσα έκανε ο Υψηλάντης, εμείς πρέπει να μείνουμε σπίτι και να λαμβάνουμε μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής.
Ο Επίτροπος της Φιλικής Εταιρείας πριν ξεκινήσει τον Αγώνα, λέγεται ότι ένιωσε την ανάγκη να μείνει μόνος με τη μάνα του. Μετά από αυτή την συνάντηση ο Αλέξανδρος ένιωσε πιο δυνατός αφού η μάνα του όχι μόνο του έδωσε την ευχή της αλλά με τα λόγια της του έδωσε να καταλάβει ότι επικροτεί και συμφωνεί με την απόφαση που πήρε.
Ήταν η γνωστή αγέρωχη Ελληνίδα μάνα που του δίνει να καταλάβει ότι αυτή την στιγμή η Μητέρα Πατρίδα τον χρειάζεται και πρέπει να βοηθήσει. Αυτή την Ελληνίδα Μάνα και τον Πατέρα μας πρέπει και εμείς να προστατεύσουμε σήμερα. Να ανταπο- δώσουμε όλα όσα έχουν κάνει για εμάς, αφού σίγουρα και οι γονείς και οι παππούδες μας με τόσα που έχουν αντιμετωπίσει στη ζωή τους σίγουρα το αξίζουν. «Το θαύμα της Ιατρικής Επιστήμης είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί εκ των όποιων είναι οι μανάδες και πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους, κατεξοχήν αυτούς. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε , ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς» όπως δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης με την ανάληψη των καθηκόντων του κυκλοφόρησε την προκήρυξη «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», ενημερώθηκε για την δύναμη της επαναστατικής οργάνωσης, έστειλε επιστολές στον Θ. Κολοκοτρώνη και άλλους επιφανείς αγωνιστές. Καταγράψτε και εσείς τα θέλω, τους στόχους και όλα αυτά που γεμίζουν τη ζωή σας. Μην τα αφήνετε να παραμένουν κάπου στο μυαλό σας μπερδεμένα με ήχους και εικόνες. Επίσης, βρείτε χρόνο και επικοινωνήστε με φίλους, με ανθρώπους που η καθημερινότητα σας είχε απομακρύνει και ανασυντάξτε τις δυνάμεις σας. Ο αγώνας είναι μαραθώνιος και χρειάζεται καλή οργάνωση και σωστή συντήρηση δυνάμεων.
Στην πανηγυρική εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ο εορτασμός συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση, είναι μια υπόθεση όλων των Ελλήνων και τόνισε: «Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο». Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς σήμερα, να επανατοποθετήσουμε τον εαυτό μας στον κόσμο μας. Μπορεί και ο Υψηλάντης να μην ένιωθε έτοιμος 100% αλλά κάποιες μάχες δεν μπορούν να περιμένουν. Ότι κι αν συμβαίνει εμείς σκεπτόμαστε θετικά και βλέπουμε ότι ο αγώνας μπορεί να κερδηθεί, όπως κερδήθηκε και το 1821, μετά από
400 χρόνια σκλαβιάς.
Ό,τι κι αν μας δυσκολεύει δεν ξεχνάμε ότι η Άνοιξη είναι εδώ!
«Εμπρός Λοιπόν Από σένα η Άνοιξη εξαρτάται. Τάχυνε την αστραπή
Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το ίσαμε το πι.»
Ο Μικρός Ναυτίλος, Οδυσσέας
Ελύτης
* Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή