Κορωνοϊός και Internet, του Γιώργου Πένταρη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κορωνοϊός και Internet, του Γιώργου Πένταρη

Η ανθρωπότητα, όπως λένε τα ιστορικά δεδομένα, δεν έχει συναντήσει τέτοια απειλή πανδημίας από το 1918 με την Ισπανική γρίπη. Τότε κυρίως οι νέοι πέθαιναν σωρηδόν, σχεδόν με τα ίδια συμπτώματα του κορωνοϊού. Το 1918 η γρίπη εμφανίστηκε στο μέτωπο, στον στρατό και των δύο αντιπάλων, αλλά κανείς δεν το ανακοίνωνε για να μην θεωρηθεί αδύναμος και δεχτεί μεγαλύτερη επίθεση από τον εχθρό. Με τη λήξη του πολέμου, οι φαντάροι γύρισαν σπίτι τους με τον θανατηφόρο ιό και κλάψανε μανούλες…
Τα ποσοστά νέων κρουσμάτων από την μια μέρα στην άλλη παραμένουν κατά μέσον όρο στο 9%, πράγμα που αποδεικνύει ότι όντως υπάρχει ένας έλεγχος στην εξάπλωση της επιδημίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να τηρούμε με αυστηρότητα όλες τις οδηγίες των αρμοδίων.
Ήρθε λοιπόν και η ώρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η οποία είναι πρωτοφανής για τα παγκόσμια δεδομένα. Ακόμη και οι αγρότες πρέ- πει να έχουν έντυπο και να ειδοποιούν με sms αν θα πάνε στα κτήματά τους για καλλιέργεια και το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν εκεί. Το 1918 η κατεστραμμένη από τον γίνονται από απόσταση με την μέθοδο του eLearning, υπάρχουν εκατομμύρια βιβλία ηλεκτρονικά για διάβασμα και βέβαια τα ΜΜΕ και τα μέσα παροχής περιεχομένου όπως Youtube, Netflix με ταινίες, ντοκιμαντέρ και πολλά άλλα.
Πού να φανταστεί κανείς ότι το In- ternet, που ως ιδέα ξεκίνησε στην Αμερική από τον φόβο μιας πυρηνικής επίθεσης της Σοβιετικής Ένωσης το μακρινό 1957 – τότε που πρώτοι οι Ρώσοι έστειλαν στο διάστημα τεχνητό δορυφόρο, τον sputnik, και οι Αμερικάνοι θορυβήθηκαν ότι θα μπορούσαν να στείλουν και μια πυρηνική βόμβα στην Νέα Υόρκη – κοίταξαν να βρουν τρόπο να διατηρήσουν τις
υγείας θα ήταν πιο αποτελεσματικά και ικανά στον αριθμό για να αντιμετωπίσουν τέτοιες έκτακτες περιστάσεις. Το Internet λοιπόν από στρατιωτική εφαρμογή σιγά – σιγά έγινε πολύ δημοφιλές μέσα στα πανεπιστήμια και άρχισε η χρήση του από τους ερευνητές και μετά από τους φοιτητές. Δεν άργησε και πολύ να έρθει στην Ευρώπη και προς το τέλος της δεκαετίας του ‘90 φτιάχτηκε με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.
Ελάχιστοι ήξεραν το 2000 ότι σε μερικά χρόνια θα κυκλοφορούμε με ένα Internet στην τσέπη και ότι θα ήταν οι κινήσεις μας κάτω από το με- γάλο μάτι του Μεγάλου Αδελφού.

Τότε δεν υπήρχε η σημερινή επιστημονική γνώση ούτε βέβαια και η ταχύτατη διάδοση της ενημέρωσης και της πληροφορίας όπως σήμερα και μολύνθηκε το 27% του παγκόσμιου πληθυσμού με πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς. Τότε αν και ήταν γνωστά τα μικρόβια, δεν υπήρξε καραντίνα με τη σημερινή έννοια, ούτε βέβαια η σημερινή ιατρική φροντίδα με αποτέλεσμα τον ασύλληπτο αριθμό θανάτων. Στην γρίπη του 1918, οι οικονομίες ήταν τοπικές και δεν υπήρχε η σημερινή παγκοσμιοποίηση και ο καταμερισμός εργασίας όπως σήμερα. Ούτε βέβαια υπήρχε η ταχύτητα της μεταφοράς προσώπων και προϊόντων όπως γίνεται σήμερα που μαζί με αυτά μεταφέρονται και ασθένειες…
Ο φόβος της γρίπης αυτής επανήλθε μετά από 100 χρόνια ως κορωνοϊός, αλλά τώρα υπάρχει η επιστημονική γνώση και τα ιατρικά μέσα για την καταπολέμηση του νεόφερτου ιού, ο οποίος είναι θέμα χρόνου να καταπολεμηθεί δραστικά. Οι στιγμές που ζούμε είναι πρωτοφανείς για την ιστορία της ανθρωπότητας, στην κυριολεξία Οργουλιανές. Η απόφαση της κυβέρνησης, κατόπιν βέβαια πρότασης των αρμοδίων επιστημόνων, για την έγκαιρη και συστηματική λήψη αυστηρότατων μέτρων και καραντίνας, φαίνεται ότι αποδίδουν όπως βλέπετε και στο διάγραμμα που δημοσιεύουμε.
Βλέπουμε ότι για δέκα συνεχείς μέρες (γραμμή με το βέλος), τα πόλεμο οικονομία σχεδόν έπαψε να
λειτουργεί, αλλά σήμερα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι λειτουργεί και μερικοί τομείς από αυτούς υπερλειτουργούν όπως οι πωλήσεις από το Internet, οι εταιρείες ταχυμεταφορών, αντισηπτικά και πολλά άλλα που έχουν σχέση με την επιδημία. Η κλεισούρα δεν φαίνεται και τόσο πολύ σήμερα γιατί υπάρχει η επικοινωνία μέσω του Internet. Τα μαθήματα των σχολείων οργανώθηκαν να

επικοινωνίες τους ζωντανές και εγένετο Internet!!! Έτσι όμως ξεκίνησε ο Ψυχρός Πόλεμος και η κούρσα των εξοπλισμών, η οποία έκτοτε συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Αν είχαν διατεθεί τα κεφάλαια για τους εξολισμούς για το καλό της ανθρωπότητας, δεν θα είχαμε σήμερα το πρόβλημα με τον κορωνοϊό γιατί η ιατρική επιστήμη θα ήταν στον υπερθετικό βαθμό καλύτερη από τη σημερινή, αλλά και τα συστήματα.

Μόλις έγινε αντιληπτό ότι το Internet και το E-Mail είναι επιταχυντές της πληροφορίας και του εμπορίου, έγιναν τεράστιες επενδύσεις και έτσι σήμερα δεν τρελαινόμαστε «μένοντας μέσα όσο ο ιός είναι έξω». Όλα αυτά που γίνονται σήμερα, καραντίνες, αποκλεισμοί στα σπίτια κτλ, δί- νουν και θα δώσουν τεράστιο όγκο δεδομένων συμπεριφοράς των πολιτών και της οικονομίας. Κατά την γνώμη μου θα υπάρξουν πολλά θύματα στην οικονομία και όσοι επιβιώσουν, ο καθένας στον τομέα του, θα είναι αυτό που λέμε «ο μονόφθαλμος στους τυφλούς βασιλεύει», δηλαδή τώρα χρειάζεται οικονομία δυνάμεων από τις επιχειρήσεις για να είναι εύρωστες στην μετακορονοιό εποχή.
Αν σήμερα έχουμε ελπίδες να νικήσουμε γρήγορα τον κορωνοϊό αυτό θα οφείλεται στο Internet γιατί τα ερευνητικά δεδομένα, από την στιγμή που θα προκύψουν σε ένα ερευνητικό κέντρο, γίνονται αμέσως γνωστά σε όλη την επιστημονική κοινότητα και συσσωρεύονται δισεκατομμύρια σελίδες επιστημονικής γνώσης άμεσα προσβάσιμη. Και τα δεδομένα που δεν έχουν άμεση σχέση με τον κορωνοϊό, τα οποία θα συγκεντρωθούν θα είναι ασύλληπτα και σε όγκο και σε χρησιμότητα.
Για παράδειγμα, τα sms που στέλνονται για να επιτραπεί η έξοδος από το σπίτι, θα δώσουν ανεκτίμητες πληροφορίες για το πόσοι π.χ. δουλεύουν, από πού φεύγουν και πού πάνε, πόσο μένουν εκεί και πόση ώρα κάνουν την διαδρομή σπίτι δουλειά κτλ.
Αν και είπε ο Υπουργός ψηφιακής δια- κυβέρνησης κ. Πιερρακάκης ότι από τα sms δεν κρατάνε ονοματεπώνυμα, αυτό δεν λέει τίποτα ούτε εμποδίζει τα προ- γράμματα τεχνητής νοημοσύνης να βγάλουν συμπεράσματα όχι για το κάθε άτομο προσωπικά, αλλά για μια μικρή ή μεγάλη κοινωνική ομάδα. Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για την χώρα μας, αλλά για όλο τον κόσμο. Η ιστορία έχει εξελιχθεί σε ενός είδους πλανητικό πείραμα, από το οποίο θα υπάρξουν κέρδη και απώλειες. Για παράδειγμα μετά την κρίση θα ξεφυτρώσουν νέες απειράριθμες εταιρείες ανά τον κόσμο που θα ασχολούνται με την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων.
Θέλουμε δεν θέλουμε αυτό το πείραμα γίνεται εκ των περιστάσεων και επειδή άπτεται των προσωπικών ελευθεριών του ατόμου, πολύ δικαιολογημένα η κα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε με σαφήνεια το ζήτημα, σήμερα 25η Μαρτίου, ότι δηλαδή είναι καθαρά έκτακτα μέτρα. Το πιστεύουμε, αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση να δείξει με κάποιο τρόπο μετά την θύελλα ότι αυτά τα δεδομένα δεν θα χρησιμοποιηθούν και κανονικά να καταστραφούν. Αν υπάρχουν, πάντα στο μέλλον θα υπάρχει
ο πειρασμός να χρησιμοποιηθούν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο.
Ευτυχώς που έχει ψηφιστεί και ισχύει από το 2018 ο λεγόμενος «Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων GDPR» και μπορεί ο πολίτης εν δυνάμει να εξασφαλιστεί από τον εις βάρος του κίνδυνο εκμετάλλευσης των προσωπικών του δεδομένων. Και κάτι τελευταίο. Κάντε οικονομία στο φαΐ, στα χαρτιά υγείας κτλ γιατί υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθούν και ελλείψεις στην αγορά. Ας το έχουμε στο μυαλό μας…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή