Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς: Eνίσχυση της υγείας και διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης

ΥΓΕΙΑ
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς: Eνίσχυση της υγείας και διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης

“Το σταμάτημα της διάδοσης του ιού είναι η πρώτη άμυνα.

Πρέπει όμως παράλληλα με την διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης να κρατηθούμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας.

Είναι δύο οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε τον ιό:
Να σταματήσουμε τη διασπορά του.

Να ισχυροποιήσουμε την υγεία μας.
Η πρώτη ενέργεια επιτυγχάνεται με το να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές μας και να διακόψουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Η δεύτερη ενέργεια αφορά στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής κατάστασης υγείας. Είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι ο SARS-CoV-2 είναι ένας ιός που πλήττει κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα προβλήματα υγείας(1).

Η νεαρή ηλικία και το γυναικείο φύλο, αν και μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης βαριάς νόσου, δεν αποτελούν από μόνα τους προστατευτικό παράγοντα, εφόσον έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις βαριάς νόσου και σε νεαρά άτομα.

Αυτό που προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι ότι όσο καλύτερη είναι η κατάσταση της υγείας ενός ατόμου, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης βαριάς νόσου.

Με βάση στοιχεία από την Ιταλία, σε 3.200 άτομα που απεβίωσαν λόγω κορωνοϊού, μόνο 38 άτομα δεν είχαν καμία υποκείμενη νόσο. Τα υπόλοιπα 3162 άτομα είχαν κατά μέσο όρο 2.7 υποκείμενες ασθένειες(1).

Μεταβολικά Αίτια

Γνωρίζουμε επίσης ότι ο ιός πλήττει κυρίως άτομα που έχουν υποκείμενα μεταβολικά νοσήματα (υπέρταση, διαβήτη, καρδιολογικά νοσήματα, χρόνια νοσήματα και διαταραχές του ανοσοποιητικού) που συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής και διατροφής.
Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Έλλειψη βιταμίνης D

Διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας

Οξείδωση

Δυσχέρεια στη διαχείριση της φλεγμονής

Η λήψη φαρμακευτικών αγωγών που επηρεάζουν τις φυσιολογικές γραμμές άμυνας του οργανισμού

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών

Το στρες
είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που εμπλέκονται στην εμφάνιση αυτών των νοσημάτων.

Η διόρθωση των παραπάνω είναι κρίσιμη, τόσο για τη βελτίωση των υποκείμενων ασθενειών, αλλά και για τη βελτίωση του μεταβολικού προφίλ και την ισχυροποίηση της υγείας.

Δυστυχώς διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα βιώσουν πολύ μεγάλες απώλειες από την πανδημία και σε αντίθεση με άλλες χώρες, θα έχουμε σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα και σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.

Το γεγονός ότι στις ΗΠΑ ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορά νέους, είναι μια επιπλέον ένδειξη ότι το μεταβολικό προφίλ και η γενική κατάσταση της υγείας παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη σοβαρής νόσου(2).

Οι ΗΠΑ έχουν το ακριβότερο σύστημα υγείας στον κόσμο, οι δείκτες όμως υγείας του πληθυσμού τους βρίσκονται ανάμεσα στους χαμηλότερους μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν μεγάλη επίπτωση παχυσαρκίας, υπέρτασης, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και καρδιοπαθειών(3).

Δυστυχώς διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα βιώσουν πολύ μεγάλες απώλειες από την πανδημία και σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου ο ιός πλήττει κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, θα έχουμε σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα και σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν στο άσχημο μεταβολικό προφίλ των Αμερικανών. Οι πόλεις τους είναι σχεδιασμένες για αυτοκίνητα και όχι για πεζούς, πράγμα που αποθαρρύνει τη φυσική δραστηριότητα. Τα διατροφικά τους πρότυπα διαμορφώνονται από την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία τροφίμων, το μάρκετινγκ και τις προσφορές των εστιατορίων και των σουπερμάρκετ. Επίσης, τα ποσοστά άσθματος φαίνεται να είναι υψηλότερα λόγω της οικιστικής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και τους στρες που προκύπτει από τον αμερικάνικο τρόπο ζωής(3).

Επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση το γεγονός, ότι οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας είναι πολυ-παραγοντικό και δεν εξαρτάται από ένα και μοναδικό αίτιο.

H Πανδημία έχει Αυξήσει κατά 5 Φορές τη Θνητότητα στην Ιταλία

Η εικόνα της πανδημίας είναι δραματική στην Ιταλία και κυρίως στην περιοχή της Λομβαρδίας όπου βρίσκονται το Μιλάνο, το Μπέργκαμο και η Μπρέσια. Μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν ξεκάθαρη η εικόνα του ποσοστού θανάτων σε σχέση με τους φυσιολογικά αναμενόμενους μέσους ημερήσιους θανάτους στην Ιταλία

Τις τελευταίες 8 ημέρες, η Ιταλία ξεκίνησε τη διενέργεια μαζικών αναλύσεων στον πληθυσμό, ανεξάρτητα από την ύπαρξη συμπτωμάτων ή όχι, με σκοπό να καταγράψει την εικόνα μετάδοσης του ιού σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Μέχρι σήμερα 30-3-2020, έχουν διενεργηθεί πάνω από 450.000 τεστ. Από αυτά, 107.000 έχουν γίνει στην Λομβαρδία και δείχνουν ότι το 38% όσων κάνουν το τεστ είναι θετικοί στον ιό(4).

Η μεγάλη εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό, οδήγησε και σε μεγάλη αύξηση των θανάτων. Η φυσιολογικά αναμενόμενη μέση ημερήσια θνητότητα για το 38% του πληθυσμού της Λομβαρδίας, που είναι θετικού στον ιό, είναι 103 θάνατοι. Αυτή τη στιγμή καταγράφονται πάνω από 540 θάνατοι την ημέρα στα άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό. Συμβαίνουν δηλαδή 437 περισσότεροι θάνατοι από τους αναμενόμενους.

Η θνητότητα είναι 5.2 φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οποιαδήποτε αμφιβολία για την επικινδυνότητα του ιού σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, έχει πλέον εξαλειφθεί και πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε σε ατομικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για να σταματήσουμε την πανδημία.

Περιοριστικά Μέτρα

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο, μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, στον περιορισμό του ιού.
Χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν δείχνουν ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο την επιδημία στις περιοχές τους με αυτό το μέτρο(5).

Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να εφαρμόσουμε τον περιορισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μειώσουμε την εξάπλωση του ιού.

Ο περιορισμός στο σπίτι, σε συνδυασμό με τις συνθήκες στρες που επικρατούν αυτή την περίοδο, συνοδεύονται συχνά και από επιδείνωση του τρόπου ζωής και διατροφής.

Επιπλέον του στρες, που καταβάλει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, κατά τον περιορισμό συνήθως αυξάνεται η χρήση αλκοόλ, μειώνεται η σωματική δραστηριότητα και η έκθεση στον ήλιο, αυξάνεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, γλυκών, ζάχαρης, γρήγορου φαγητού και μειώνεται η πρόσληψη φρέσκων τροφών.

Τα παραπάνω επιδεινώνουν ραγδαία το μεταβολικό προφίλ και μειώνουν τις άμυνες του οργανισμού, κάνοντας τον πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις(6,7).

Συμπληρώματα, γιατί η Λήψη Μεμονωμένων Βιταμινών δεν Αρκεί

Πολλοί άνθρωποι, στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους, λαμβάνουν βιταμίνες και συμπληρώματα.

Παρότι η βιταμίνη C και η βιταμίνη D είναι απαραίτητες στην φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος(10,11), δεν αρκούν από μόνες ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο μεταβολικό αποτέλεσμα.

Οι βιταμίνες και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις που διατηρούν τη ζωή και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους ακολουθώντας ένα πολύ ακριβές μοτίβο. Δρουν σε προκαθορισμένες αλληλουχίες που ονομάζονται μεταβολικά μονοπάτια.

Αλυσίδες χημικών αντιδράσεων συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα. Για να διεκπεραιωθούν είναι απαραίτητη η παρουσία βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, αμινοξέων και λιπαρών οξέων (ωμέγα 3, 6, 9 και κορεσμένα).

Οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν συνδυαστικά και είναι αναγκαία η παρουσία όλων ώστε να λειτουργήσουν τα μεταβολικά μονοπάτια που διατηρούν το σώμα σε ζωή.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι ένα μεμονωμένο συστατικό ή βιταμίνη δεν μπορεί από μόνο του να έχει σημαντική ευεργετική δράση.

Πρέπει να λαμβάνονται όλα μαζί συνδυαστικά. Όπως μια μηχανή αυτοκινήτου για παράδειγμα, δεν θα λειτουργούσε μόνο με βενζίνη, ή μόνο με τη μπαταρία, ή έχοντας μόνο το φίλτρο αέρα, αλλά χρειάζεται όλα τα προηγούμενα μαζί για να τεθεί σε λειτουργία, έτσι και ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να λειτουργήσει.

Παρότι και η μεμονωμένη λήψη μπορεί να έχει μικρά οφέλη, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων ελλείψεων, δεν επαρκεί για να βοηθήσει τον οργανισμό να λειτουργήσει σε ιδανική κατάσταση.

Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει κανείς για να καλύψει τις βασικές ελλείψεις του οργανισμού του, είναι να λάβει μια πλήρη πολυβιταμίνη (χωρίς χημικά πρόσθετα όπως τιτάνιο, χρώματα, αλουμίνιο κλπ.(8)), βιταμίνη D και βιταμίνη C που είναι απαραίτητες για την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού(9-12), με βάση την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, EFSA.

Νοσηλευόμενοι Λόγω Κορωνοϊού, Εμφανίζουν Σημαντική Έλλειψη Βιταμίνης D3

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορίνο βρήκαν, ότι οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού είχαν σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D. Συστήνουν πέρα από την έκθεση στον ήλιο, τη διόρθωση της έλλειψης με τη χορήγηση υψηλών θεραπευτικών δόσεων υπό ιατρική παρακολούθηση(9).

Η βιταμίνη D3 για παράδειγμα, για να δράσει χρειάζεται ως συμπαράγοντες το μαγνήσιο, το ασβέστιο, την βιταμίνη Κ2, το βόριο και τον ψευδάργυρο(13-15).

Η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D3, χωρίς την ταυτόχρονη χορήγηση και των υπόλοιπων στοιχείων που δρουν συνδυαστικά με την ζωτική αυτή βιταμίνη, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών από την ενίσχυση των ελλείψεων στα υπόλοιπα στοιχεία.

Το ίδιο ισχύει και για την βιταμίνη C και τις υπόλοιπες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία.

Η Καλύτερη Δυνατή Κατάσταση Υγείας

Παρότι η λήψη μιας πολυβιταμίνης σε συνδυασμό με βιταμίνη D και C μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να στοχεύσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων, που μετράνε τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον κάθε οργανισμό και βοηθούν το γιατρό να διορθώσει τις ελλείψεις κάθε ατόμου βασισμένος στην πραγματική εικόνα του μεταβολισμού* του.

Ένας υγιής οργανισμός, χωρίς ελλείψεις είναι σε θέση να διαχειριστεί καλύτερα έναν λοιμογόνο παράγοντα και να ανακάμψει ταχύτερα μετά από νόσο ή έκθεση σε συνθήκες στρες.

Η υγεία δεν είναι μια απόλυτη κατάσταση. Υπάρχουν άπειρες διαβαθμίσεις μεταξύ νόσου και υγείας. Όσο πιο κοντά είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας, τόσο απομακρυνόμαστε από τη νόσο.

Μένουμε Σπίτι,
Ισχυροποιούμε την Υγεία μας,
και Όλα θα πάνε καλά!

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

*Μεταβολισμός: το σύνολο των χημικών μεταβολών που γίνονται στους ιστούς των ζωντανών οργανισμών.

Βιβλιογραφία
Report sulle caratteristiche dei pazienti deceduti positivi a COVID-19 in Italia Il presente report è basato sui dati aggiornati al 20 Marzo 2020. https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Report-COVID-2019_20_marzo.pdf
Younger Adults Make Up Big Portion of Coronavirus Hospitalizations in U.S. https://www.nytimes.com/2020/03/18/health/coronavirus-young-people.html?action=click&module=RelatedLinks&pgtype=Article
U.S. Health in International Perspective: Shorter Lives, Poorer Health. National Research Council (US); Institute of Medicine (US); Woolf SH, Aron L, editors. Washington (DC): National Academies Press (US); 2013.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK154469/
Coronavirus in Italy: updated map and case count https://lab24.ilsole24ore.com/coronavirus/en/
Worldometer Coronavirus Pandemic Updates by Country. https://www.worldometers.info/coronavirus/
Πώς Μπορούμε να Ενισχύσουμε το Ανοσοποιητικό μας. https://www.drtsoukalas.com/pos_mporoume_na_enishisoume_to_anosopoiitiko_mas-su-284.html
Γιατί ο Κορωνοϊός Προκαλεί Βαριά Νόσο σε Συγκεκριμένες Πληθυσμιακές Ομάδες. https://www.drtsoukalas.com/covid-19-risk-su-295.html
France to ban titanium dioxide whitener in food from 2020. https://www.reuters.com/article/us-france-food-additive/france-to-ban-titanium-dioxide-whitener-in-food-from-2020-idUSKCN1RT23D
Coronavirus, studio dell’Università di Torino: assumere più vitamina D per ridurre il rischio di contagio.
Vitamin C and contribution to the normal function of the immune system: evaluation of a health claim pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006 www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4298
“Vitamin D contributes to the normal function of the immune system”. European Food Safety Authority (EFSA). https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2015.4096
Vitamin C Infusion for the Treatment of Severe 2019-nCoV Infected Pneumonia. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533
Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. Dai Q et. al. Am J Clin Nutr. 2018 Dec. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30541089
The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review. Adriana J. van Ballegooijen et. al. Int J Endocrinol. 2017. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613455/
The effects of magnesium-zinc-calcium-vitamin D co-supplementation on biomarkers of inflammation, oxidative stress and pregnancy outcomes in gestational diabetes Mehri Jamilian et. al. BMC Pregnancy Childbirth. 2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6440090/

Συντάκτης : Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς.”

Πηγές

www.drtsoukalas.com
Πήγαινε στην κορυφή