Παύλος Χρηστίδης: Δε μπορεί οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παύλος Χρηστίδης: Δε μπορεί οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο.

Άρθρο Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη:

Το Κίνημα Αλλαγής καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού (COVID_19) συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, καταθέτοντας επεξεργασμένες λύσεις.

Καθημερινά, μια ομάδα ειδικών σε συνεννόηση με τους αρμόδιους Τομεάρχες και την Κοινοβουλευτική μας ομάδα συγκεντρώνει και αναλύει τα δεδομένα, συλλέγει προβληματισμούς και διαμορφώνει προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς.

Έγκαιρα η Φώφη Γεννηματά είχε επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας του να τηρηθεί το πρωτόκολλο και τα μέτρα ασφαλείας, με βάση όσα συνέβαιναν στην Κίνα (27.02).

Λίγες ημέρες μετά, αναδεικνύεται η ανάγκη άμεσης στελέχωσης των ΜΕΘ στα δημόσια Νοσοκομεία, λήψης ειδικών μέτρων προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες υγείας. Για εμάς, η ενίσχυση των δομών και του προσωπικού στο ΕΣΥ είναι το κλειδί.

Παράλληλα, καταθέτουμε και την πρώτη δέσμη προτάσεων μας για την οικονομία:

«αναστολή των τρεχουσών οφειλών και δόσεων για ρυθμίσεις, αποτροπή κατασχέσεων, παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, κάλυψη των εργαζομένων για επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους, μς ειδική πρόβλεψη για ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, αν τυχόν υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται.

Μετά το πρώτο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, η Φώφη Γεννηματά αναδεικνύει το θέμα των ακριβών τεστ για τον κορονοιό και προτείνει συνεργεία της πρωτοβάθμιας με ειδικό εξοπλισμό να κάνουν επισκέψεις στα σπίτια, με υπόδειξη του ΕΟΔΥ και να παίρνουν δείγματα, για να προστατευτούν τα νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι.

Στη συνέχεια, κατά την επικοινωνία της με τον Πρωθυπουργό, επαναλαμβάνει τις θέσεις του Κινήματος για: 1) Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με την άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί.

§Να ληφθεί μέριμνα για πρόσθετα κρεβάτια και ταυτόχρονη λειτουργία ενός Νοσοκομείου ανά Περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό.

§Να πολλαπλασιαστούν τα test για τον κορωνοϊό.

§Να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα (και με επίταξη αν χρειασθεί) με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

§Να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία των εργαζομένων στην υγεία.

§Να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά για γάντια, μάσκες, αντισηπτικά.

§Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα νησιά του Β. Αιγαίου που είναι εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 35.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε πέντε κέντρα υποδοχής με συνολική χωρητικότητα 5.400 θέσεων.

2) να στηριχθεί η Ελληνική Οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που βιώνουν ήδη τις συνέπειες της κρίσης. Να λάβει η Κυβέρνηση μέτρα με αναστολή προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας και επαναλαμβάνει τις προτάσεις μας για ριζική αλλαγή του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν το ΕΣΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως και οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα. Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, να προετοιμασθούν ειδικά μέτρα στήριξης του Τουρισμού, να στηρίξουν οι Τράπεζες την ρευστότητα.

Πολλά από τα παραπάνω τα έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση και αυτό ειναι κάτι που μας ικανοποιεί. Και μας ικανοποιεί γιατί αποδέχεται πια τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα, όμως, η Κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει πως αυτή η κρίση δεν είναι ευκαιρία για να εφαρμόσει από το παράθυρο τις ιδεολογικές εμμονές της. Δεν είναι ούτε ο χρόνος, ούτε το πολιτικό πεδίο.

Η ΠΝΠ Βρούτση είναι «δώρο» για όσους θελουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και οδηγεί σε μειώσεις μισθών 50%. Αφορά,δε, 1.200.000 μισθωτούς που εργάζονται σε 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δε μπορεί οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο.

Παράλληλα, είναι αδιανόητο να αυξάνει η Κυβέρνηση το κόστος «επίταξης» των ιδιωτικών ΜΕΘ σε 1600 ευρώ, ενώ μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουμε πόσες κλίνες ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική είναι άμεσα διαθέσιμες. Το ΕΣΥ, οι γιατροί και οι νοσηλευτές του, έχουν ανάγκη έμπρακτης στήριξης.

Η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει το σχέδιο της για την έκτακτη ενίσχυση των πληττόμενων από την κρίση. Καθημερινά, βλέπουμε επικοινωνιακά παιχνίδια, τα οποία εντείνουν την αγωνία. Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ζουν σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας.

Η άποψη μας είναι πως χρειάζονται οριζόντια μέτρα, κατά τα πρότυπα της Δανίας. Συνεννόηση ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας, που προστατεύει τους πολίτες στο δύσκολο τώρα, ενώ προετοιμάζει το αβέβαιο αύριο.

Ο κορωνοιος ήρθε και δημιουργησε νέες τομές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε. Διαχωρίζει τους υπεύθυνους από τους ανεύθυνους λαϊκιστές, είτε μιλάμε για πολίτες, είτε για πολιτικούς και οδηγεί την υπεύθυνη συλλογικότητα να λειτουργήσει και για τους μεν και τους δε.

Αναδεικνύει την αναγκαιότητα μιας νέας σκέψης, που λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και κανένα σύνορο δεν κατάφερε να αποτρέψει την πανδημία, αλλά δείχνει ότι οι άρτιοι κρατικοί πυλώνες μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος.

Επανακαθορίζει την έννοια του Δημόσιου και του Ιδιωτικού και επιβεβαιώνει με εκκωφαντικό τρόπο, τη σημασία της κρατικής μέριμνας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του εμείς έναντι του εγώ.

Στις παρούσες συνθήκες, οι ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι, πρόσφυγες και μετανάστες είναι οι περισσότερο ευάλωτοι.

Οταν, λοιπόν, ξεπεράσουμε αυτή την υγειονομική πρόκληση, κάποιες πληγές θα παραμένουν ανοιχτές και θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις για την επούλωσή τους.

Για όλα αυτά, θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε, μόλις τελειώσει η πανδημία. Ως τότε, η στήριξη στα μετρα που περιορίζουν την εξάπλωση του ιού, δε μπορεί να συγχέεται με συναίνεση σε εμμονές και ιδεοληψίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή