Πόλεμος με αόρατο εχθρό, του Γ. Πένταρη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πόλεμος με  αόρατο εχθρό, του Γ. Πένταρη

Ζούμε κάτω από την Δαμόκλειο σπάθη του κορωνοϊού και φαντάζομαι ότι η ανθρώπινη κοινωνία ψυχολογικά βρίσκεται στην εποχή της γρίπης του 1918 ή στην εποχή του Μεσαίωνα με την πανούκλα. Είναι σαν να έχει μολυνθεί η γη με ραδιενέργεια και μάχεται για επιβίωση. Η ανθρωπότητα έχει περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις, όπως πανδημίες και πολέμους, και κατάφερε και επέζησε. Στην πρώτη γραμμή δεν είναι τώρα οι στρατηγοί, αλλά οι ήρωες γιατροί και νοσηλευτές που μάχονται με θάρρος, αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε όλοι σεβασμό, εκτίμηση και θαυμασμό και ευχές να είναι δυνατοί για το καλό όλων μας.

Η κατάσταση με το κορωνοϊό εξελίσσεται όλο και χειρότερα όπως ήταν επόμενο, και, κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να γίνει αποκλεισμός των περιοχών που έχουν εμφανιστεί κρούσματα ώστε να μην μεταφερθούν σε γειτονικούς νομούς. Παρά τις καθημερινές εκκλήσεις των αρμοδίων, δυστυχώς πολλοί συμπολίτες δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας που θέτουν οι αρμόδιοι και συνεχίζουν να βολτάρουν ανέμελοι, να συγχρωτίζονται στις λαϊκές και γέροι άνθρωποι, όπως είδα στην Καστοριά, να λένε ότι δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες!!! Κάτι τέτοια μυαλά θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο σύστημα. Κάτσε μέσα, γέρο μου, αφού δεν έχεις δουλειά να βγεις βόλτα και άσε αυτούς που έχουν ανάγκη να βγουν. Αν αρρωστήσεις, γέρο μου, θα έχεις απαίτηση να σε κοιτάξουν και θα επιβαρύνεις το σύστημα υγείας χωρίς σοβαρό λόγο και πολύ δίκιο θα έχουν οι νοσηλευτές και οι γιατροί να σε βάλουν στο περίμενε και να κοιτάξουν τους νέους. ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΕΣΑ. ΚΑΝΤΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Η κυβέρνηση νομίζω ότι έχασε χρόνο για να λύσει το ζήτημα της εκκλησίας με την Θεία Κοινωνία και την κυριακάτικη λειτουργία. Ακούσαμε ιεράρχες την περασμένη εβδομάδα να λένε ότι ο ιός δεν κολλάει από την Θεία Κοινωνία. Ότι ο κόσμος θα πρέπει να πηγαίνει στην λειτουργία, αλλά μετά από ισχυρές πιέσεις η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να σταματήσει την λειτουργία. Αφού υποτίθεται ότι γνωρίζουν από τις Πράξεις των Αποστόλων στο εδάφιο 17:24 ΒΥΖ04 που λέει ότι «ο Θεός ο ποιήσας τον κόσμον και πάντα τα εν αυτώ, ούτος ουρανού και γης Κύριος υπάρχων ούκ εν χειροποιήτοις ναοίς κατοικεί.» Δηλαδή σε μετάφραση: «Ο Θεός που δημιούργησε τον κόσμο και τα πάντα πάνω σε αυτόν, αυτός που είναι Κύριος γης και ουρανού δεν κατοικεί σε χειροποίητους ναούς».
Καταλαβαίνουμε δηλαδή ότι για να προσευχηθούμε στον Θεό δεν χρειάζεται να πάμε οπωσδήποτε στην εκκλησία, μπορούμε να το κάνουμε και από το σπίτι μας και οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο μυαλό μας. Άρα η αντίδραση της εκκλησίας ήταν, κατά τη γνώμη μου, σε επίπεδο ύπαρξης, γιατί το κλείσιμο των εκκλησιών και το σταμάτημα της Θείας Κοινωνίας θα υπονόμευε το ιδεολογικό της υπόβαθρο. Αυτή τη στιγμή η τιμή στον Θεό είναι ο θαυμασμός στο δημιούργημά του, τον άνθρωπο, που εξελίχθηκε τόσο πολύ τα τελευταία 200 χρόνια και αυτή τη στιγμή δίνει παγκόσμια μάχη μέσω των επιστημόνων για φάρμακα και εμβόλια. Θαυμάστε αυτούς τους επιστήμονες και αμέσως θα τιμήσετε τον Θεό.
Δυστυχώς, η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτοφανής, ούτε σε πόλεμο δεν έχει συμβεί και οι συνέπειες θα είναι τρομερές στην οικονομία. Οφείλουμε όμως ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο την επιδημία, αλλά και τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα προκύψουν.
Για παράδειγμα, η Μέρκελ στο διάγγελμά της είπε ότι είναι η χειρότερη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή τη στιγμή έχουν χαθεί τρισεκατομμύρια δολάρια με την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την καταβαράθρωση των χρηματιστηρίων. Αυτά έχουν αντανάκλαση στην υπόλοιπη οικονομία επηρεάζοντας μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες με την σειρά τους μεταφέρουν τις αρνητικές συνέπειες στις μικρότερες. Σήμερα πέντε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες σταμάτησαν την παραγωγή τους στην Ευρώπη. Μπορεί να μην απέλυσαν τους εργαζόμενους, αλλά αν η κατάσταση τραβήξει δυο τρεις μήνες το μεγάλο ερώτημα είναι τί θα γίνει με την παγκόσμια οικονομία.
Όπως γνωρίζετε η οικονομία είναι μια αλυσίδα με πολλαπλές διακλαδώσεις που εξαρτάται σχεδόν σε όλα τα στάδια από την ανθρώπινη παρέμβαση. Αν, για παράδειγμα, υπάρξει πρόβλημα στην διύλιση πετρελαίου και σταματήσει η παραγωγή βενζίνης και των παραγώγων αυτής, φαντάζεστε τις συνέπειες; Σταματά η κυκλοφορία, αλλά και η πετροχημική βιομηχανία, από την οποία εξαρτάται η παραγωγή του 60% και περισσότερο των κυκλοφορούντων αγαθών. Ακόμη και η γεωργία, η παραγωγή δηλαδή τροφίμων, εξαρτάται από την πετροχημική βιομηχανία που στηρίζεται στο πετρέλαιο. Ο πολιτισμός μας ως τεχνολογικός στηρίζεται στην κατανάλωση ενέργειας. Τίποτα δεν κινείται στον πλανήτη χωρίς ενέργεια, άρα ένα σημαντικό σημείο προστασίας από τον δολοφονικό ιό είναι η προστασία του προσωπικού σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την παραγωγή ενέργειας.
Αυτή τη στιγμή είμαστε μέσα στον κυκλώνα του κορωνοϊού και δεν γνωρίζουμε ούτε πότε θα περάσει και ούτε τι θα έχει αφήσει πίσω του. Ό,τι και να γίνει όμως η ανθρωπότητα πρέπει να επιζήσει και πρέπει αυτή τη φορά να το κάνει βλέποντας τα παγκόσμια και τοπικά πράγματα υπό νέο πρίσμα. Τι νόημα θα έχουν οι πόλεμοι και οι προστριβές αν ένας αόρατος εχθρός αποδεκατίζει και τους πιο καλά προστατευμένους στρατούς; Η ανθρωπότητα με την βοήθεια της επιστήμης θα πρέπει να θεσπίσει νέους κανόνες για την παγκόσμια υγεία γιατί όπως ο πλανήτης έγινε ένα παγκόσμιο χωριό, κάποιος που φταρνίστηκε στην Κίνα κόλλησε γρίπη όλος ο κόσμος. Στη βάση αυτή θα πρέπει να γίνει ο νέος σχεδιασμός για το μέλλον της ανθρωπότητας. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται ηγέτες με όραμα και αποφασιστικότητα που να στηρίζονται στις ηθικές αξίες του Δυτικού πολιτισμού.
Η κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μου, αντιμετωπίζει πολύ σωστά μέχρι τώρα το θέμα και εμείς, όλοι μας με σύνεση, αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα και να ακολουθούμε τις υπεύθυνες οδηγίες που ακούμε από τους αρμόδιους.
Ως χώρα όμως αντιμετωπίζουμε και άλλον «κορωνοϊό» στον Έβρο όπου οι ξεδιάντροποι και μην έχοντας μπέσα Τούρκοι συνεχίζουν την πολιορκία των συνόρων μας χρησιμοποιώντας μισθοφόρους ψευτομετανάστες για να παραβιάσουν τα σύνορά μας. Ούτε τώρα με τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν και οι δύο λαοί, δεν έχουν σταματήσει τις προκλήσεις τους. Είναι καθαρή επιθετική ενέργεια η προσπάθεια τούρκων στρατιωτικών να προσπαθούν να παραβιάσουν τα σύνορά μας, είναι αδιανόητο και δεν θα συνέβαινε σε κανένα άλλο κράτος… Ο Ερντογάν, συνεχίζοντας το χαβά του, προκάλεσε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ισχυρών της Ευρώπης, δηλαδή της εκτός ΕΕ Αγγλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Κύριος στόχος του Ερντογάν ήταν να δείξει ότι ανήκει στο κλαμπ των ισχυρών της Ευρώπης ανεξάρτητα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προσέξτε τι κατάφερε με το δήθεν μεταναστευτικό πρόβλημα: Κάλεσε τους ισχυρούς σε κουβέντα λες και είναι ο Τραμπ και αν δεν ήταν ο κορονοιός φανταστείτε τι φανφάρες θα είχαν γίνει στην Άγκυρα. Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί πολλά. Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της Μέρκελ, θα πάρει κάτι ψιλά, αλλά είμαι βέβαιος ότι το θέμα ήταν, όπως είχα γράψει σε προηγούμενο άρθρο, κυρίως η διαχείριση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των τριών με την Τουρκία. Τι εκβιασμοί έγιναν και τι υποσχέσεις δόθηκαν ουδείς γνωρίζει. Θα δείξει το κοντινό μέλλον. Πάντως εμείς, όπως έχω τονίσει τόσες φορές, θα πρέπει ενωμένοι να κοιτάξουμε το μέλλον.
Κλείνοντας, θέλω και εγώ να υπενθυμίσω οι συνθήκες έχουν δημιουργήσει σοβαρή έλλειψη αίματος και θα πρέπει όλοι, τακτικοί αιμοδότες και μη να ανταποκριθούμε για τους συνανθρώπους μας.

Πήγαινε στην κορυφή