Ώρα ευθύνης για όλους, του Β. Γιαννακόπουλου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ώρα ευθύνης για όλους, του Β. Γιαννακόπουλου

Στις λίγες, μέχρι τώρα, ημέρες που βρισκόμαστε στην κυριολεξία σε πόλεμο με την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και στις ακόμη περισσότερες και δυσκολότερες ημέρες που έχουμε μπροστά μας, θα φανεί κατά πόσον η επίσημη πολιτεία, η κοινωνία και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά ανταποκρίθηκαν και σε ποιό βαθμό στις ευθύνες που τους αναλογούν.
Όλοι μα όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, έχουμε καθήκον να ανταποκριθούμε στις δικές μας ευθύνες. Πρώτα πρώτα η επίσημη πολιτεία με την εκλεγμένη κυβέρνησή της, έχει τον πρώτο λόγο. Είναι αυτή στην οποία αναλογούν οι περισσότερες ευθύνες για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης λαίλαπας που έχει πλήξει, όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και όλα τα κράτη της γης.
Η κινητοποίηση μέχρι τώρα του κρατικού μηχανισμού, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, καθώς και τα μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πράγματι, οι κυβερνώντες κινήθηκαν γρήγορα και επιθετικά απέναντι στον κορωνοϊό και δεν καθυστέρησαν στη λήψη των περιοριστικών μέτρων όπως, δυστυχώς, συνέβει σε άλλες χώρες.
Το αρνητικό, θα έλεγα, σημείο στην όλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Είναι όμως ένα διαχρονικό πρόβλημα για το οποίο ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις.
Μέχρι τώρα η πολιτεία έχει ανταποκριθεί θετικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αν είναι αρκετά ή όχι τα μέτρα που εξήγγειλαν, θα φανεί όταν, με το καλό, βγούμε από αυτή την καταιγίδα.
Όποια, όμως, θετικά μέτρα κι αν εξαγγείλει μία κυβέρνηση, για να έχουν επιτυχία πρέπει να τηρούνται πιστά από τους πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να είναι πειθαρχημένοι. Εδώ έρχεται η ατομική ευθύνη του καθενός μας ξεχωριστά για να προστατεύσουμε πρώτα τους εαυτούς μας αλλά και τους άλλους δίπλα μας. Πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών και όχι ο καθένας από εμάς να γίνεται λοιμωξιολόγος.
Αυτές τις ημέρες, λόγω επαγγελματικής ανάγκης, κυκλοφόρησα περιορισμένα στους δρόμους του Γαλατσίου. Το «Μένουμε στο Σπίτι» φαίνεται ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν το άκουσαν. Και δεν μιλάω γι’αυτούς που κυκλοφόρησαν γιατί είχαν πράγματι σοβαρό λόγο. Μιλώ για εκείνους – και είδα πολλούς! – οι οποίοι κυκλοφορούσαν άσκοπα, χωρίς λόγο, αμέριμνοι και αδιάφοροι για όσα συμβαίνουν. Μιλώ επίσης και για εκείνους που εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη. Τη μάσκα, για παράδειγμα, κάποιες κυρίες την φορούσαν σαν σκουλαρίκι στο αυτί ή για φουλάρι στο λαιμό! Ορισμένοι δε από τους άνδρες, την είχαν περασμένη στο χέρι. Μου θύμισαν μια παλιά διαφήμιση για ρολόγια που έλεγε «φοριέται και στο δεξί, σαν κόσμημα» ή τους μοτοσικλετιστές που πολλές φορές έχουν το κράνος περασμένο στο χέρι αντί να το φορούν στο κεφάλι τους.
Στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνουμε σαν κοινωνία στον πόλεμο που μας έχει κηρύξει αυτός ο ύπουλος και αόρατος εχθρός, είναι χωρίς αμφιβολία οι επαγγελματίες της υγείας. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ. Τους αξίζουν πολλά μπράβο και συγχαρητήρια και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας! Πρέπει όμως, για να διευκολύνουμε το έργο τους και για να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις υποχρεώσεις τους, εμείς οι πολίτες, να ακολουθούμε σωστά τις οδηγίες τους. Αυτοί απέναντί μας είναι υπεύθυνοι – γιατί να μην είμαστε κι εμείς;
Μέχρι τώρα πολλά άτομα από το προσωπικό των νοσοκομείων είναι μεταξύ των κρουσμάτων. Ας τους βοηθήσουμε να παραμείνουν όλοι όρθιοι για να μπορούν να μας παράσχουν την ιατρική τους φροντίδα.
Ένας άλλος τομέας ο οποίος έχει ευθύνες και μάλιστα μεγάλες, είναι τα ΜΜΕ. Τα οποία θα πρέπει να ενημερώνουν σωστά και υπεύθυνα τους πολίτες και όχι να προκαλούν πανικό με υπερβολές και ανυπόστατες πληροφορίες.
Ο κλάδος των επιχειρήσεων δεν μένει έξω από αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Πρέπει όλοι οι επιχειρηματίες να εφαρμόζουν τους νόμους και τις οδηγίες της πολιτείας και όχι να προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδά τους παρανομώντας. Είναι αδιανόητο αυτή την περίοδο η απόλυση εργαζόμενου ή η μείωση των αποδοχών του με το πρόσχημα του κορωνοϊού.
Τέλος, η ώρα της ευθύνης ήρθε και για την Εκκλησία της Ελλάδος, η ηγεσία της οποίας απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων, δυστυχώς. Όταν οι ιεράρχες εισέρχονταν στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, θερμομετρούνταν και απολύμαναν τα χέρια τους με αντισηπτικό. Αυτό σημαίνει ότι φοβούνται όντως για τον κορωνοϊό. Αυτό όμως από το οποίο φοβούνται ότι θα προσβληθούν οι ίδιοι γιατί να μην σκεφτούν ότι μπορεί να συμβεί στο εκκλησίασμα; Πολύ σωστή η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αναστολή της λειτουργίας των εκκλησιών όλων των δογμάτων.
Κλείνοντας, αυτό το σχόλιο, προτρέπω όλους μας να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών ιατρών και είμαι σίγουρος ότι θα βγούμε όρθιοι από αυτή την καταιγίδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή