Κτηματολόγιο: Αντίστροφη μέτρηση για τα ακίνητα στον Δήμο της Αθήνας

ΕΛΛΑΔΑ
Κτηματολόγιο: Αντίστροφη μέτρηση  για τα ακίνητα στον Δήμο της Αθήνας

Για 60 ημέρες όποιος έχει ακίνητη περιουσία στον δήμο της Αθήνας έχει δύο τρόπους προκειμένου να ελέγξει την καταγραφή της ιδιοκτησίας του είτε να μπει στη νέα ιστοσελίδα του Κτηματολογίου είτε μέσω των εκτυπωμένων στοιχείων της ιδιοκτησίας του που θα λάβει ταχυδρομικά στη διεύθυνση που έχει υποδείξει ο ίδιος.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον Δήμο της Αθήνας μέσα στο επόμενο διάστημα θα λάβουν email αλλά και αντίγραφα κτηματολογικών αποσπασμάτων.
Η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό αλλά και το Δημόσιο.
Με την διαδικασία αυτή θα δοθεί η δυνατότητα σε όσες και όσους δήλωσαν την ιδιοκτησία τους, αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο, να λάβουν γνώση των αναρτημένων κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων, ώστε να μπορούν να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους ή στη γεωγραφική απεικόνιση του ακινήτου τους στα κτηματολογικά διαγράμματα.
Μέσω της ανάρτησης αναδεικνύονται ζητήματα για πρώτη φορά τα οποία δεν τα γνώριζε κανείς ακόμη κι αν υπήρχε συμβόλαιο ή άδεια οικοδομής, καθώς για πρώτη φορά συναντιόνται όλες οι διοικητικές πράξεις στον ίδιο χάρτη.
Όσοι δικαιούχοι εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους (είτε γεωμετρικά είτε αναφορικά με τους τίτλους χωρίς να αφορούν ζητήματα δικαστικής διεκδίκησης) θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης στο γραφείο κτηματογράφησης,το οποίο αναλαμβάνει ρόλο «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης» και θα συντάσσει υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών TAXISnet.
Έτσι τα στοιχεία της ανάρτησης θα μεταβάλλονται αιτιολογημένα χωρίς να απευθύνονται πλέον σε Επιτροπές Ενστάσεων, οι οποίες επιβαρύνουν τον πολίτη σε χρήμα και χρόνο.
Όταν ο θιγόμενος δεν συμφωνεί ή όταν οι διορθώσεις είναι εκτεταμένες (αφορούν σφάλματα σε πολλά ακίνητα) ή είναι αναγκαία η προάσπιση δημοσίου συμφέροντος το Γραφείο Κτηματογράφησης θα παραπέμπει σε Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, οι οποίες θα συσταθούν για τον σκοπό αυτόν.
Βασικός στόχος παραμένει να αποκτήσουν όλα τα ακίνητα Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου με καταρχήν δικαιούχο κυριότητας και να καταγραφούν οι εκκρεμείς διεκδικήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα λυθούν στα δικαστήρια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή